Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
3D hatású gyalogos-átkelőhely Izlandon
2017-11-07 08:42 | GI
Nem mindennapi megoldás a gyalogos elütések megelőzésére.

A kijelölt gyalogos-átkelőhelyek a közúti közlekedés egyik legveszélyesebb helyszíni. Bár az ilyen átkelőhelyeken a gyalogosokat kontinensünk valamennyi országában elsőbbség illeti meg, mégis évről évre nagyon sok gyalogos veszíti életét azért, mert valamely okból részükre ezt az áthaladási elsőbbséget nem biztosították.

A zebrákra, valamint a gyalogosoknak az úttesten való áthaladásával járó veszélyekre egyes országokban olyan figyelemfelhívó megoldásokat is alkalmaznak, melyek akár jelentősen is eltérhetnek a megszokottaktól.

Izland észak-nyugati részén, a „nyugati fjordok” földjén található egy pár ezres lélekszámú kisváros, Isafjördur, mely az elmúlt hetekben arról híresült el, hogy központjában 3D hatású kijelölt gyalogos-átkelőhelyet festettek fel (gyorsan le kell szögeznünk: nem ténylegesen 3D megoldásról van szó, csak a vizuális hatás nyújt ilyen élményt). A kivitelezési munkálatokat a helyi Vegamálun cég végezte el, mely egyik fő profilját éppen a közúti jelzések felfestése képezi.

A nem mindennapi 3D hatású zebrától a szakemberek azt várják, hogy az arra haladó járművezetők felfigyelnek az átkelőhely létezésére és csökkentik járművük haladási sebességét. A lassúbb megközelítési sebesség pedig egyértelműen a gyalogos elütések megelőzését, illetve – amennyiben baleset mégis bekövetkezik – a keletkezett sérülések súlyosságának csökkenését eredményezheti.

A képeket látva meglepő, vagy inkább döbbenetes a 3 dimenziós hatás. Első látásra a járművezető azt gondolhatja, hogy egymás mellé elhelyezett tömbök „lebegnek” az úttest felett, melyek blokkolják a forgalmat, azaz a továbbhaladásnak fizikai akadálya. Ezért a sebességcsökkentés, a fékezés gyakorlatilag automatikusan megvalósul, mert minden járművezető azonnal fékezni kezd (a zebrához közelítve ez a hatás már csökken, azaz – a helyi szakemberek szerint – nincs ok a vészfékezésre, és az arra visszavezethető esetleges ráfutásos balesetek kockázata sem áll fenn).

Gauti Ívar Halldórsson, a Vegamálun cég képviselője a 3D hatású zebra átadásakor elmondta, hogy az ötlet eredetileg Új-Delhiből, India fővárosából származott, a megvalósítás pedig mindössze néhány hetet vett igénybe, mivel a tervek bemutatását követően a kezdeményezést az izlandi közlekedési hatóság és a rendőrség gyorsan jóváhagyta.

Izlandhoz hasonlóan több országban is megkezdték a 3D hatású zebrák alkalmazását, ilyen megoldással találkozhatnak az autósok például Indiában, Kínában,Dél-Afrikában, valamint Kirgizisztán útjain.

 

 

 

Végül egy érdekesség:

Valódi 3D zebrát már az ókori rómaiak is feltaláltak, mely bizonyítékát Pompei-ben találhatjuk meg. Persze az ókori változat, az út szintjéből ténylegesen kiemelkedő „kőzebra” még egészen más célokat szolgált: a domborulatain gyalogosok keltek át, míg a kövek közötti résekben a járművek és kézi taligák kerekei haladhattak. Erről bővebben itt olvashat.

 

 

 

 

 

  


  • Új mentőhajó a...

    A fürdőzők és a vizisportolók nagyobb biztonságban érezhetik magukat a Dunán az új alapítványi mentőhajó...  >>

  • Balesetmegelőzési...

    A héten került sor a területi (megyei, fővárosi) közlekedésrendészeti szervek balesetmegelőzési főelőadóinak tavaszi...  >>

  • Sebességcsökkentés...

    A lakott területen kívüli utakon csökkentették a megengedett legnagyobb...  >>