Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Megemlékezés az emlékműnél
2017-10-30 16:31 | GI
Halottak napja alkalmából az ORFK-OBB a közúti balesetek halálos áldozataira emlékezett.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság képviselői 2017. október 30-án 14.00. órakor koszorút helyeztek el a Közlekedési Balesetek Áldozatainak Emlékművénél. A megjelentek ezáltal kívántak megemlékezni mindazokról, akik közúti balesetben, vétlenként, vagy okozóként, de mindenképpen teljesen értelmetlen módon vesztették életüket hazánk közútjain.

A megemlékezéssel az ORFK-OBB a közúti közlekedés rendkívüli veszélyeire is fel kívánja hívja a figyelmet, amikor egy látszólag apró – vagy inkább annak vélt - hiba visszavonhatatlan tragédiák forrása lehet.

És ne feledjük azt sem, hogy a közúti balesetek – néhány kivételtől eltekintve – emberi hibára vezethetők vissza, mely egyben azt is jelenti, hogy a balesetek, a sérülések és  a halálesetek szabálytisztelő magatartással (figyelmességgel, a KRESZ szabályok megtartásával, az út, látási és időjárási viszonyokhoz igazodó vezetési stílussal, defenzív vezetéssel, a jármű műszaki állapotára való odafigyeléssel stb.) megelőzhetők!

 

Az emlékműről

A Közlekedési Balesetek Áldozatainak Emlékművét Mihály Gábor szobrászművész alkotta meg. A maga nemében egyedülálló műalkotást 1996. júniusában avatták fel. Az ORFK-OBB az első koszorúzási ünnepséget néhány hónappal később, 1996. őszén tartotta meg.

Érdekesség, hogy a PRI (Balesetmegelőzési Világszervezet) éppen akkor tartotta Világkongresszusát Budapesten, így az első megemlékezésen a kongresszus küldöttei, a külföldi és a hazai résztvevők is megjelentek.

Az emlékmű két részből áll. A talapzaton álló női alak („Szárnyas Angyal”) feltartott jobb kezének mutatóujja mementóként figyelmeztet a közúti balesetek, sérülések - és sajnos tragédiák - reális veszélyére. A talapzat tövénél egy roncsautó utal a már bekövetkezett balesetre. Az emlékmű oldalán a hazai utakon életüket vesztett személyek száma található éves bontásban, 1996-tól kezdődően. Idén a 607-es szám került fel az emlékműre – azok száma, akik útnak indultak, de soha nem tértek haza.

Az emlékmű az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság jelképévé, egyben logójának fő elemévé vált. 


Vissza
  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...  

  • Családok vetélkedtek...

    A „Közlekedik a család” területi szintű vetélkedőjét Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Venglovecz család...