Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Kevesebb baleset, valamivel több áldozattal
2017-10-17 09:04 | GI
Az év eddig eltelt kilenc havában csökkent a személysérüléses, és az ittasan okozott balesetek száma az elmúlt év azonos időszakához képest, míg a halálos áldozatok tekintetében 9 fős növekedés tapasztalható.

A 2017. év háromnegyede már eltelt. Az ORFK nemrég összesítette a megyei rendőri szervektől beérkezett előzetes baleseti statisztikai adatokat, melyek a baleset bekövetkezését követő 24 órás helyzetnek felelnek meg. Örömteli hír, hogy 2017 eddig eltelt kilenc havában 2,5%-kal csökkent a személysérüléses közúti balesetek száma, amennyiben azt az elmúlt év azonos időszakának adataival hasonlítjuk össze. Bár tavalyhoz képest szeptember végéig 9 fővel többen haltak meg a hazai utakon, az áldozatok száma mégis 8 fővel kevesebb, mint 2013-ban, a hazai közúti közlekedésbiztonság eddig jegyzett legkedvezőbb évében.

De most tekintsük meg a részleteket! A feldolgozott és összesített előzetes baleseti adatok alapján 2017. január 01. és szeptember 30. között eltelt időszakban összesen 12 128 személysérüléses közúti balesetet regisztráltak hazánk közútjain, 2,5%-kal kevesebbet, mint az elmúlt év azonos időszakában (12 442 baleset).

 

A baleseteket súlyosság szerint csoportosítva megállapítható, hogy a halálos kimenetelű balesetek száma 3-al emelkedett (393-ról 396-ra, ami 0,8%-os növekedésnek felel meg). Ezzel szemben a súlyos sérüléssel járó balesetek számában 1,8%-os (3 690-ről 3 624-re), míg a könnyű sérüléses balesetek számában 3,0%-os csökkenés mutatható ki (8 359-ről 8 108-ra).

Idén szeptember végéig 429 fő vesztette életét közúti balesetben (a tavalyi 420 fővel szemben), ezáltal az egy év alatti növekedés mértéke 2,1%.

A halálos áldozatszám mellett ugyancsak fontos baleseti mutató, hogy az év eddig eltelt hónapjaiban 0,2%-kal kevesebben sérültek meg súlyosan közútjainkon, mint tavaly ilyenkor (4 153 fő a tavalyi 4 161 fővel szemben), míg a könnyen sérült személyek száma ennél valamivel nagyobb mértékben 1,1%-kal csökkent (11 791 főről 11 665 főre).

Egy másik fontos mutató az ittasan okozott balesetek alakulása. Ezen a téren évek óta kedvező trend figyelhető meg, és ez a folyamat idén is folytatódik. Idén szeptember végéig 13,3%-kal csökkent azoknak a személysérüléses baleseteknek a száma, melyet ittas közlekedő okozott (1 020 ittas baleset, míg tavaly ilyenkor 1 177 ittas balesetet okoztak a közlekedők). Ennek megfelelően az ittas baleseteknek az összes személyi sérüléssel járó közúti baleseten belüli aránya is 8,4%-ra csökkent (9,5%-ról). Érdemes megjegyezni, hogy tíz éve még 13% feletti értékeket mértünk, így nem túlzás kijelenteni, hogy az elért eredmények jelentősek.

A közúti balesetek legfőbb okai terén nincs érdemi változás. A balesetek 29%-ának a hátterében a relatív és az abszolút gyorshajtás áll (3 560 baleset), az elsőbbségi jog megsértése miatt 3 007 baleset (részaránya 25%), a kanyarodási szabályok megszegése miatt pedig 2 171 baleset (részaránya 18%) történt. A közúti balesetek túlnyomó részét, 64%-át a járművezetők többségét kitevő személygépkocsi-vezetők okozták, a tehergépkocsi-vezetők a balesetek 8%-ának, az autóbusz-vezetők pedig az összes baleset 1%-ának az okozásáért voltak felelősek.

 

A kerékpárosoknak a balesetet okozók körében betöltött aránya szeptember végén 11% volt (csökkenés tavalyhoz képest, amikor 12% volt ez az arány), összesen 1 335 balesetet okoztak kerékpárral (ugyanakkor 10%-ot meghaladó részesedése a balesetek okozásában a személygépkocsi vezetők mellett kizárólag a kerékpárosoknak van).

Az ORFK Főügyeletének napi jelentései alapján 2017. január 01 és szeptember 30. között a személygépkocsi vezetőjeként életüket vesztettek száma a tavalyi 111 főről 131 főre nőtt, míg a tehergépkocsi vezető áldozatok száma nem változott (12-12 fő).

A kerékpáros halálos áldozatok számát a csökkenés jellemzi (37 fő helyett 34 fő). Egy fővel kevesebb motorkerékpáros (35 fő a tavalyi 36 fővel szemben) és két fővel kevesebb segédmotoros kerékpáros (10 fő a tavalyi 12 fővel szemben) halt meg idén közútjainkon, míg a gyalogos halálos áldozatok számában 3 fős növekedés történt (73 főről 76 főre). Idén eddig öt gyermek – azaz 14. életévét be nem töltött személy - vesztette életét közúti balesetben (tavaly szeptember végéig négy gyermek áldozatot követelt a közúti közlekedés).

 

Az év vége még viszonylag messze van. Számos szakértő szerint reális az esélye annak, hogy még a legkedvezőbb évhez képest, azaz a 2013. évinél is kedvezőbb értékekkel zárjuk a decembert, a halálos áldozatszám alakulása tekintetében. Ez persze nem nélkülözheti a közlekedők egyéni „hozzájárulását”, jogkövető, szabálytisztelő magatartását, melyet a rendőrség a jogszabályi lehetőségeinek megfelelően, a prevenció és az ellenőrzés eszközeivel igyekszik kedvező irányban befolyásolni.

  


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...