Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Európai Truck&Bus ellenőrzés a héten
2017-10-09 08:19 | GI
A tehergépkocsik és autóbuszok forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban, közöttük Magyarországon is.

A TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) 2017. évi ellenőrzési terve alapján 2017. október 09. és 15. között kerül sor a „European Operation Truck&Bus” akció végrehajtására. Az idei nyolcadik nemzetközi közlekedésbiztonsági akció – nevének megfelelően – kifejezetten a tehergépkocsik és az autóbuszok forgalmának felügyeletére irányul. Az ellenőrzések várhatóan 28 ország forgalmát.

Ezen az időszakon belül a magyarországi fokozott közúti ellenőrzések hat napig, október 09-től 14-ig (azaz hétfő reggeltől szombat estig) tartanak.

Az ellenőrzések során a rendőrök és az együttműködő közúti ellenőrök együtt vizsgálják a szükséges személyi és menetokmányok meglétét, a járművezető vezetési alkalmasságát, a jármű műszaki állapotát, a szociális előírások megtartását, a rakomány rögzítésének biztonságos voltát stb.

Az ellenőrzések mind a magyar, mind pedig a külföldi hatósági jelzéssel közlekedő gépjárművekre kiterjednek. 

A rendőrség a TISPOL „European Operation Truck&Bus” ellenőrzés során a Nemzeti Közlekedési Hatóság mellett az Országos Polgárőr Szövetséggel is együttműködik.

Az ellenőrzések eredményéről a későbbiekben tájékoztatást adunk.

 

 

Háttér

Bár hazánkban a baleseti statisztikák tanúsága szerint a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleseteknek a tehergépjármű vezetők a 9%át, az autóbusz vezetők pedig mindössze az 1%-át okozzák, ezeknek a nagy méretű és tömegű járműveknek az időszakonkénti fokozott ellenőrzése mégis indokolt. 

Köztudomású, hogy a tehergépkocsik és az autóbuszok közlekedésének jelentős kockázata van.  Ennek egyik oka, hogy a nagy tömeget képviselő járművekkel való ütközés (vagy az általuk történő elütés) során a sérülési, illetve halálozási kockázat jelentősen nagyobb. A második magas kockázati tényező kifejezetten az autóbuszokra vonatkozik, amelyek személyszállítási célt szolgálnak, ezért ütközéskor, árokba boruláskor, ill. egyéb baleset bekövetkezése esetén a sérülések tömegesen fordulhatnak elő. Ennek megfelelően autóbusz baleset esetén a tömegszerencsétlenségek, illetve halálos tömegszerencsétlenségek előfordulási gyakorisága nagyobb.  


  • Sötétben hamarabb...

    A vezetés közbeni elalvás megelőzésében a mozgás és az éjszakai egészséges alvás sokat...  >>

  • Ír...

    Négy százalékkal csökkent tavaly az azt megelőző évhez képest Írországban a közúti balesetben elhunytak...  >>

  • Óvatosabban az...

    A téli időjárási körülmények és az adott útszakaszon történő felújítási munkák is nehezítik a közlekedést az M2-es...  >>