LÉGY AZ ŐRANGYALOM!
2017-09-28 09:49 | GI
Lite Ride 2017 – Közlekedésbiztonsági Családi Nap Újbudán, 2017. szeptember 30-án

Idén második alkalommal kerül megrendezésre Újbudán a „LÉGY AZ ŐRANGYALOM!” közlekedésbiztonsági családi nap a XI. kerület Újbuda Önkormányzata, az ORFK-OBB, a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft., illetve és a ZIM Stúdió együttműködésében. A rendezvény egyedülálló abban a tekintetben, hogy a közlekedésbiztonság kérdése mögé egy emberként sorakozik fel egy helyi önkormányzat, egy rendőrkapitányság és egy kutatóintézet a lakosság érdekében, azzal a közös szemlélettel, hogy a balesetmentes közlekedés érdekében minden szereplőnek megvan a maga feladata, és minden közlekedő felelősséggel tartozik nemcsak önmaga, hanem a többi közlekedő iránt is. Ezt a közös munkát tavaly kezdtük el, melyet idén és reményeink szerint a következő években is folytatjuk.

A rendezvénynek az is aktualitást ad, hogy a KTI által végzett, a fiatalok közlekedéssel kapcsolatos attitűdjeit vizsgáló felmérés sajnos azt az eredményt mutatta, hogy a fiatalok megengedőek a sebességtúllépéssel és az ittas vezetéssel kapcsolatban. Szomorú tény, hogy mindezt a baleseti adatok is alátámasztják. A szakma által tinédzser-balesetként aposztrofált balesettípus két legfőbb oka a sebességtúllépés és az ittas vezetés.

A  szeptember 30-án megrendezésre kerülő családi napon arra törekszünk, hogy játékos és kreatív módszerekkel hívjuk fel kicsik és nagyok figyelmét a biztonságos közlekedés alapvető szabályaira, annak fontosságára, hogy a közlekedők egyenrangú partnerként, egymásra odafigyelve vegyenek részt a közlekedésben. „Egymás bőrébe bújva”, egymás helyzetét jobban átérezve hatékonyabban tudunk figyelni egymásra az utakon. Ezt a célt szolgálja pl. a részegszemüveg és az idősek közlekedését szimuláló idős ruházat, ahogy a traffic games és a moped szimulátor is, melyeket szintén kipróbálhatnak a résztvevők. A program újdonsága, hogy művészeti eszközök is „bevetésre kerülnek” a biztonsági szabályok tudatosítása érdekében. Az a tapasztalat, hogy a fiatalokat könnyebb megfogni az érzelmeik útján, fogékonyabbak a művészetek által közvetített üzenetekre, mint a száraz tényekre. A családi napon ezért olyan slam poetry előadásokat is meghallgathatnak a rendezvényre ellátogatók, melyeknek témája a balesetmentes közlekedés lesz. Színes, szórakoztató, ismeretszerzésre és gyakorlásra lehetőséget adó programot kínálunk a látogatóknak. A rendezvényen örömmel látjuk a sajtó munkatársait! 

A program letöltése pdf formátumban 


  • Truck&Bus ellenőrzések...

    A tehergépkocsik és autóbuszok forgalmát ellenőrzik Európa 28 országában, közöttük Magyarországon...  >>

  • Részvétel kilenc európai...

    Idén a rendőrség a TISPOL által szervezett európai-szintű közúti ellenőrzések mindegyikében részt vesz. Íme a hazai végrehajtások...  >>

  • Felelőtlenség az...

    Januárban a személysérüléses közúti balesetek száma és a balesetben meghalt személyek száma nőtt, ugyanakkor az ittasan okozott balesetek arányában csökkenés...  >>