Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
130 km/h a német autópályákon?
2017-09-27 08:16 | GI
A német gépjárművezetők többsége a sebességkorlátozás bevezetése mellett van – ez derül ki a legfrissebb felmérés adataiból.

A gépjárművezetők több mint fele (egészen pontosan 52%-a) úgy véli, hogy Németországban általános jellegű sebességkorlátozást kell bevezetni az autópályákon, azaz – más úttípusokhoz hasonlóan – jogszabályban kell maximalizálni a haladási sebesség felső határát. Ez az egyik legfőbb megállapítása annak a reprezentatív felmérésnek, melyet a Német Közlekedésbiztonsági Tanács (DVR) megbízásából a Szonda közvélemény kutató cég végzett el 2017. júniusában. A megkérdezettek mindössze egy százalékának nem volt véleménye a kérdésről, a többiek azonban határozott álláspontot képviseltek. Az első megállapításhoz hasonlóan az összes válaszadó 52%-a nyilatkozott úgy, hogy a tempólimit bevezetése csökkentheti a közúti tragédiák, a közlekedési halálozások számát. 2016-ban egyébként 393 ember vesztette életét balesetben a német autópályákon.

A férfiak és a nők nézetei jelentősen eltértek egymástól: a válaszadó nők kétharmada (67%-a) a sebességkorlátozás bevezetése mellett tette le a voksát, míg a férfiaknak mindössze 38%-a támogatja ezt az elképzelést. Ugyancsak feltűnő különbség mutatható ki az egyes korcsoportok vonatkozásában. Amíg az 55 év felettiek 67 %-a az „igen” választ jelölte meg a korlátozással kapcsolatban és csak 32%-uk utasította el azt, addig a 18-34 éveseknél egészen más az arány: a fiatalabb gépjárművezetőknek mindössze 38%-uk támogatja, 61%-uk pedig ellenzi a megengedett felső sebességhatár bevezetését az Autobahn-okon.

A korlátozás támogatói közül a többség (59%) a 130 km/h sebességhatárt képzeli el kötelező KRESZ előírásként. A DVR a felmérés eredményeinek közlése mellett nyilatkozatában arra is rámutatott, hogy a gyorshajtás a közúti balesetek és halálozások legfőbb oka a német úthálózaton, s azon belül az autópályákon is. Ezért a biztonsági szempontokat, az emberi élet elsődlegességét alapul véve megfontolandó, hogy Európa más országaihoz hasonlóan Németországban is korlátozzák az autópályákon közlekedő járművek haladási sebességét.

 

Háttér

A haladási sebesség szabályozása terén Németországnak kontinensünkön belül sajátos helyzete van. Bár az StVO (német KRESZ) előírásai a különböző úttípusokra engedélyezett sebesség-értékeket konkrétan meghatározzák, egyetlen kivétel mégis van: az autópályák. Személygépkocsival közlekedve ugyanis a megengedett sebesség felső határa jelenleg nincs konkrét értékhez kötve, kivéve persze, ha az adott pályaszakaszon sebességkorlátozás van érvényben. Napjainkban a német autópályákon – korlátozás, tilalom és egyéb veszélyes körülmény hiányában – az ajánlott haladási sebesség 130 km/h, de ennél gyorsabban is lehet haladni, szankció nélkül. Ha azonban a biztonságos közlekedés az ajánlott 130 km/h értéknél nagyobb haladási sebességet már nem tesz lehetővé - különös figyelemmel a kedvezőtlen időjárási, látási, vagy útviszonyokra, a forgalom sűrűségére, vagy egyéb veszélyre – akkor a sebességet csökkenteni kell. Németországban az autópályákra engedélyezett sebesség korlátozásának kérdése az elmúlt időszakban többször is felmerült, eddig azonban konkrét kormányzati beavatkozásokra nem került sor. 

 


 


  • Novemberi baleseti...

    2018. január 01. és november 30. között nőtt a személysérüléses közúti balesetek és a halálos áldozatok száma az elmúlt év hasonló időszakához képest. Íme, a...  >>

  • Mikulás akciók...

    A rendőri baleset-megelőzési munka szerves részévé, tradicionális elemévé vált, hogy december 06-án, azaz Miklós napján figyelemfelhívó közlekedésbiztonsági akciót...  >>

  • TISPOL Alcohol&Drugs...

    Ezen a héten az autósok fokozott ittasság ellenőrzésekre számíthatnak...  >>