Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Biztonság Hete
2017-09-12 07:59 | ORFK-OBB
A Biztonság Hetén a a gyerekeket, fiatalokat is érintő kockázatokra, azok helyes kezelésére és a biztonság különböző aspektusaira szeretnénk felhívni a figyelmet.

A közlekedésbiztonság, baleset-megelőzés rendkívül fontos céljainak eléréséért folyamatos erőfeszítéseket tesznek az érintett szervezetek. A meglévő alapokra építve, az Országos Rendőr-Főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottság (a továbbiakban: ORFK-OBB) az együttműködő szervezetekkel való összefogással szeretné még magasabb szintre emelni a társadalom egésze szempontjából is értékes, életeket mentő törekvéseket.

Az ORFK-OBB a Magyar Biztosítók Szövetsége (a továbbiakban: MABISZ) kezdeményezésére áprilisi elnökségi ülésén döntött a baleset-megelőzés témáját feldolgozó programról, mely regionálisan, Budapest több kerületében, és Pest megye számos városában kerül megrendezésre 2017. szeptember 18. és 22. között. A témahéten a biztosítás világnapjához, illetve a TISPOL (European Road Police Network) által meghirdetett ún. EDWARD Day-hez (European Day Without a Road Death) kapcsolódóan a gyerekeket, fiatalokat is érintő kockázatokra, azok helyes kezelésére és a biztonság különböző aspektusaira szeretnénk felhívni a figyelmet, teljes mértékben társadalmi céllal.

 

A hét eseményei során az ORFK-OBB és a MABISZ többek között együttműködik az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal, a Fővárosi és a Pest Megyei Balesetmegelőzési Bizottsággal, valamint a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetével, valamint öt budapesti és hat Pest megyei önkormányzattal, és nem utolsó sorban számos iskola diákjával, pedagógusával. Kiemelt célcsoport az általános iskolák felső tagozata, a cél pedig az, hogy prevenciós célú foglalkozások, bemutatók, kipróbálható szemléltető eszközök, és játékos vetélkedők révén közelebb hozzuk a baleset megelőzés, a mindennapok biztonsága fogalmait és az ezekhez kapcsolódó biztosításokat. Távlati cél pedig, hogy a program országosan is az oktatás, s így a korosztályos gondolkodás részévé váljon.

 

A váltakozó helyszínek és a változatos programok a hét szinte minden napjára tartogatnak valamilyen egyedi meglepetést. Néhány alapelv sulykolása és a figyelem felhívása bizonyos tényekre, tendenciákra viszont összeköti a különböző helyszíneket és időpontokat. Így például az, hogy

• a legtöbb baleset megelőzhető;

• a balesetek leggyakoribb oka a sebességtúllépés;

• igen gyakran a figyelmetlenség okozza a bajt;

• az ittas vezetés mellett új veszélyforrás a mobilozás.

 

Miként dr. Gerhard Munsch fogalmazza meg a biztonságos közlekedés három alapelvét:

A tilosat sohasem! - A kötelezőt mindig! - Olykor a megengedettet sem!

 

Rendezvények helyszínei és időpontjai

 

Időpont

Helyszín

Várható programok (az egyes helyszíneken változó módon)

szeptember 18. 9.00-16.00 óra

Bp. II., ker. Klebelsberg Kultúrkúria (Bp. II. ker. Templom utca 2-10.)

 

Biztonsággal kapcsolatos beszélgetés, előadások, érzékenyítés, bemutatók és eszközök megtekintése.

Résztvevők: Rendőrség, PMRFK-FBB, BRFK-FBB,  BRFK  Bűnmegelőzési Osztály, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete, FKF Zrt., Mentőmúzeum, BKV Zrt., Közlekedéstudományi Intézet, Polgárőrség, városi, kerületi iskolák diákjai, tanárai, stb.).

Cegléd, KRESZ park, Vörösmarty tér

 

szeptember 19. 13.00-16.00 óra

Bp. IX.,ker. Corvinus Egyetem aulája (Bp. IX. ker. Közraktár utca 4-6.)

Vác,  Zenepavilon – Duna part

szeptember 20. 9.00-16.00 óra

Biztosítási világnap

Bp. XVIII. ker. Kondor Béla sétány 8.  Kondor Béla Közösségi Ház előtt

 

Monor, KRESZ park Balassa Bálint utca 14.

szeptember 21. 9.00-16.00 óra

EDWARD Day

Bp. VIII. ker. FIDO tér (Fiumei út Dobozi u. között)

Nagykőrös,  Deák Ferenc tér

szeptember 22. 9.00-16.00 óra

Bp. XXII. ker. BRFK XXII. ker. Rk. előtt (Bp. XXII. ker. Városház tér)

szeptember 22. 9.00-14.00 óra

Őrzők Napja

Szentendre Lázár cár tér, Dunakorzó  

szeptember 22. 10.00 óra

Göd, Piarista Szakképzőiskola, Szakgimnázium és Kollégium (Göd Jávorka Sándor utca 16.)