Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Napi kétezer eljárás
2017-08-31 09:43 | GI
A TISPOL legutóbbi Speed nemzetközi akciója során hazánkban három nap alatt több mint 5 800 gyorshajtó ellen indult eljárás.

Amint arról honlapunkon előzetesen beszámoltunk, a TISPOL Operational Group (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoport) 2017. évi ellenőrzési terve alapján a Rendőrség Magyarország teljes területén 2017. augusztus 23-25 között a közúti forgalomban résztvevő járművek sebességének fokozott ellenőrzését végezte.

A TISPOL Speed európai szintű ellenőrzés keretében elsősorban a gyorsforgalmi utakon, a főutak lakott területein kívüli szakaszain, illetve a lakott területek közútjain érvényben lévő megengedett legnagyobb sebesség megtartását vizsgálták.

A Rendőrség a sebességellenőrzés során a VÉDA rendszer mobil és fixen telepített (automata) eszközeit egyaránt igénybe vette. Az ellenőrzés kiemelt célja volt a közutak legfőbb gyilkosának számító sebességtúllépések visszatartása, a jogkövető magatartásra ösztönzés, s mindezeken keresztül a személysérüléses közúti balesetek és a halálos áldozatok számának visszaszorítása.

Hazánkban a három napos sebességellenőrzés során összesen 5 809 gyorshajtó ellen indult eljárás. Átlagosan minden negyedik ellenőrzés a szabályszegő helyszíni leállításával járt. A leállításos ellenőrzések alkalmával 1 635 főt értek tetten a megengedett sebesség túllépése miatt. Közülük 976 fővel szemben helyszíni bírságot alkalmaztak (esetükben a sebességtúllépés mértéke nem volt kimagasló, továbbá a járművezetők egyértelműen elismerték a felelősségüket), 58 fővel szemben pedig szabálysértési feljelentést tettek. A többi esetben közigazgatási eljárás veszi kezdetét.

A leállítás nélküli ellenőrzések keretében rögzített gyorshajtások száma 4 174 volt. (A leállítás nélküli ellenőrzések zöme fix telepítésű, automata készülékek által történik, de előfordulnak olyan mobil sebességmérővel rögzített események is, amikor a jogsértő jármű vezetőjének leállítása biztonsági, vagy egyéb okból nem lehetséges.)

A két nap során gyorshajtás elkövetése miatt összesen 549 esetben került sor közigazgatási bírság kiszabására, míg közigazgatási eljárás indult 52 járművezetővel szemben.

Az ellenőrzések során az intézkedő rendőrök három, nem közlekedési jellegű bűncselekményt is felderítettek.

A rendőrség ezzel és más hasonló kampányokkal igyekszik hozzájárulni az Európai Uniós és Magyarország jelenleg hatályos közlekedésbiztonsági célkitűzéséhez, mely alapján a 2010. évi közúti halálos áldozatok számát az évtized végére 50%-kal kell csökkenteni.