Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Több tehergépjármű ellenőrzés Bajorországban
2017-08-24 06:43 | GI
Növelik a mobil ellenőrző állomások és az állandó ellenőrzési pontok számát Bajorországban. A cél: a tehergépjárművek forgalmának fokozottabb felügyelete.

A bajor belügyi és közlekedésminiszter a nehéztehergépjárművek fokozottabb ellenőrzését és az azok végrehajtásához szükséges műszaki-technikai fejlesztések végrehajtását jelentett be. A program része a 2012-ben megkezdődött és 2020-ig szóló bajor közlekedésbiztonsági programnak, mely a „Verkehrssicherheitsprogramm 2020; 'Bayern mobil – sicher ans Ziel'” megnevezést kapta.

A miniszter a mobil ellenőrző pontok mellett – osztrák mintára - kilenc állandó ellenőrző pont létesítéséről adott számot. Ezt az A9-es autópályán lévő Fahrenzhausenben kialakított állandó ellenőrző ponton tett látogatásával erősítette meg. Elmondta, hogy az A9-es autópályán további egy, míg az A8-as autópályán szintén egy ellenőrző pont kijelölésére sor került. A további hat helyszínének megválasztására munkacsoport alakult, amelynek a rendőrség és az autópálya mérnökség szakértői a tagjai. Ezek az ellenőrző pontok a forgalomtól elzártak, jól kivilágítottak ezért a rendőrök napszaktól és időjárástól függetlenül tudnak ellenőrizni.

 

Az ellenőrző pontok létesítése mellett technikai korszerűsítésre is sor került, pl. a távolságmérő segíti a rendőröket a követési távolság betartásának megállapításában, de többféle digitális megfigyelő és monitorozó eszközt is alkalmazni fognak, így a tachográfok ellenőrzését is modernizálják, valamint mérlegek felállítására is sor kerül az állandó pontokon a túlsúlyos járművek kiszűrésére. A bajor rendőrség az ellenőrzések során együttműködik a vám-és pénzügyőrökkel.

A miniszter bejelentése alapján egyértelmű cél a tehergépjárművek által okozott balesetek csökkentése, amely 2016-ban 8,7%-kal nőtt (4459 eset). A fokozott ellenőrzések elsősorban a követési távolság betartására, a megfelelő sebesség betartására, a kimerült gépjárművezetők és a műszaki hiányosságok kiszűrésére irányul.