Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Veszélyes mobilozás
2017-08-25 06:45 | ORFK-OBB
Az Egyesült Államokban például évente több mint 2,5 millió emberrel történik közlekedési baleset, amelyek 64%-ában a mobiltelefonálás is közrejátszik.

Meglepő, de igaz: vezetés közben SMS-t írva vagy csetelve 6-szor nagyobb az esély a balesetre, mint ittasan autózva. Annak ellenére, hogy vezetés közben szigorúan tilos a mobiltelefon használata, és több tízezer forintos bírság is járhat érte, még mindig sok autóst látni telefonnal a kezében. Ha tudnák, hogy a fejlett országokban, így például az USA-ban 4-ből 1 autóbalesetet a vezetés közbeni SMS-ezés okoz.

Így az Egyesült Államokban évente közel félmillió ember sérül vagy hal meg vezetés közbeni mobilhasználat miatt. Bár már az említett számok is elrettentőek, egy friss kutatás szerint sokkal több közlekedési balesetet okoznak a mobilozó sofőrök, mint amennyiről a statisztikák beszámolnak. Gyakran ki sem derül, hogy ez áll-e a baleset háttérben, mivel a rendőrségnek általában nincsenek megfelelő erőforrásai és hatásköre ennek kivizsgálására.

Ahogy azt Óberling Józseftől, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetőjétől megtudtuk: „Statisztikai adatgyűjtés kizárólag a személysérüléses balesetek vonatkozásában folyik, de nem terjed ki arra, hogy az egyes, balesetet eredményező közlekedési szabályszegések milyen figyelemelvonó tevékenységre vezethetőek vissza”. Itthon tehát a telefonáló autósok bűneiről nincs pontos kimutatás a rendőrségi jelentésben, pedig elég sok baleset mögött állhat ez – például figyelmetlenség vagy a követési távolság be nem tartása esetén.

Az autós balesetek során az ütközések többsége 3 másodpercen belül következik be, miután a vezető figyelme elkalandozik. Így még ijesztőbb a tudat, hogy egy SMS elolvasásakor átlagosan 5 másodpercig vakon halad a kocsi. Csak hogy érzékeltessük az arányokat: ha 88 km/óra átlagsebességgel autózva olvas valaki egy SMS-t, akár egy futballpályányi távolságot is haladhat anélkül, hogy bármit is látna a környezetéből.*

Mi lehet a megoldás? Már számtalan applikációval könnyíthető meg az autóban való telefonálás. Hangfelismerő segítségével például a kimondott szó alakítható írott üzenetté. A szövegblokkoló alkalmazás is jó választás lehet, hiszen egy bizonyos sebesség felett nem enged üzenetet írni. Bevált megoldás a kihangosító is, mert így kényelmesen, a telefon kézben tartása nélkül lehet beszélni.  


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...