Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Ajtónyitás? Csak körültekintően!
2017-08-21 08:01 | GI
A parkoló gépkocsi ajtajának figyelmetlen kinyitása gyakran okoz súlyos sérülést a kerékpárosoknak – ezt támasztja alá egy német kutatás.

Tipikus városi kerékpáros balesetnek tekinthetők azok az esetek, amikor egy kerékpáros egy parkoló gépkocsi kinyíló ajtajának ütközik. Bár ezek az alapvetően a gépkocsiban ülők figyelmetlenségére visszavezethető balesetek viszonylag ritkán fordulnak elő, a következményei gyakran súlyosak. A közelmúltban a német UDV (Unfallforschung der Versicherer), mely saját adatbázisából merítve a biztosítói oldal tekintetében végez különböző kutatásokat, a parkoló gépkocsik kinyíló ajtójának ütköző kerékpáros balesetek körülményeit vizsgálta, és érdekes megállapításokra jutott.

Az UDV kutatása megállapította, hogy Németországban a személygépkocsikat és a kerékpárokat érintő balesetek közül átlagosan minden tizennegyedik egy figyelmetlen ajtónyitásnak köszönhető. Legtöbbször a gépjárművezető nyitja ki a gépkocsi ajtaját, melynek a hátulról érkező kerékpáros nekiütközik.

Az ilyen balesetek egyötödében a kerékpáros súlyos sérüléseket szenved. A sérülések közül első sorban a fejsérülés emelhető ki, de a lábsérülések aránya is eléri a 40%-ot.

 Az „ajtónyitásos” balesetek legtöbbször azokon a helyeken fordulnak elő, ahol nincs kerékpárút, azaz szaknyelven fogalmazva: nincs a közúti forgalom által használt felületektől a kerékpáros közlekedés céljára elkülönített út. De hasonló a helyzet azokon a helyeken is, ahol a kerékpársáv a gépjármű forgalomtól nincs megfelelően (műszaki megoldással, növényzettel, szintbeli eltéréssel, vagy egyéb módon) elkülönítve, és azt közvetlenül a forgalmi sáv, vagy a parkolóhelyek mellett alakították ki.

A parkoló járművek alapvetően kockázatot jelentenek a kerékpárosok számára, és ezt figyelembe kell venni minden infrastruktúra-tervezés során" – jelentette ki Siegfried Brockmann, az UDV vezetője. Álláspontja szerint nem szabad engedélyt adni az olyan elképzelések megvalósítására, melyek során a kerékpársávok nyomvonala közvetlenül és párhuzamosan a parkolóhelyek mellett halad el.  Szükségesnek tartja továbbá felülvizsgálni mindazokat a helyszíneket, ahol korábban már ilyen megoldásokat alakítottak ki. A kerékpáros balesetek, a személyi sérülések és a tragédiák megelőzése érdekében nagyon fontos, hogy a parkolóhelyek és a kerékpársáv között mindenhol legalább 50 m széles biztonsági sávot alakítsanak ki, ami kiküszöbölheti a figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető balesetek létrejöttét.

Az ilyen balesetek elkerülése elvileg intelligens járműtechnológiai rendszerek által is megvalósítható, amelyek nem csak figyelmeztetik a járműben ülőket a közeledő kerékpárosra, hanem adott esetben blokkolják is az ajtók nyitását mindaddig, amíg a kerékpáros a jármű mellett biztonságosan el nem halad. Amíg azonban az ilyen ITS rendszerek elterjedtté nem vállnak a gépjárművekben, addig egy ennél jóval egyszerűbb megoldás szolgálhat az ajtónyitásos balesetek megelőzésére: a járművezető és az utas figyelmessége, körültekintése.

Egy 20 km/h sebességgel haladó kerékpárosnak akkor van esélye, hogy a parkoló jármű nyíló ajtaját észrevegye, fékezzen és megálljon, ha a gépkocsitól legalább 11 méter távolságra van. Az elkerülési manőver az ilyen vészhelyzetekben biztonságosan nem mindig hajtható végre, hiszen annak a szemből jövő – vagy az esetleg hátulról érkező – járművek mellett akár az útburkolat nem megfelelő állapota is akadálya lehet. Emellett az is előfordulhat, hogy az ajtó nyílását látva a kerékpárosnak már nem maradt elegendő ideje a biztonságos körültekintésre, és ő inkább az ajtónak való ütközés kockázatát vállalja, mintsem „vakon” kezdjen neki a kikerülésnek.

 

Az ajtónyitásos balesetek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy a parkoló gépjármű vezetője, illetve utasa mindig legyen körültekintő, mielőtt kiszállna az autóból. Az ajtó kinyitása előtt ne csak a visszapillantó tükörbe nézzen bele – hiszen annak köztudottan holt tere is van – hanem visszafordulva, a váll felett visszapillantva is győződjön meg arról, hogy nem érkezik a járműve felé olyan kerékpáros, akinek a testi épségét az ajtó kinyitásával veszélyeztetné.

Hasonló a teendő azokon a helyszíneken is, ahol a kerékpársávot közvetlenül a parkoló gépkocsik sávja mellett a jobb oldalon alakították ki, azzal a különbséggel, hogy ilyenkor a járműben jobb oldalon ülőknek kell figyelmesnek lenniük. 


  • Új autókat kapnak a...

    Az Egyesült Államok rendőrautóinak közel kétharmadát a Ford szállítja, aki most a klasszikus modellek helyett SUV-ba ültetné át a...  >>

  • Vigyázunk a...

    Egy héten belül két idős gyalogos vesztette életét közlekedési balesetben....  >>

  • Havazásra...

    Kedd este és szerdán újabb jelentősebb hóesésre és így télies útviszonyokra számíthatnak a...  >>