Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Kevesebb ittas baleset
2017-08-17 08:13 | GI
Az év első hét havában a személysérüléses közúti balesetek és az ittasan okozott balesetek száma csökkent, továbbá egy fővel több személy vesztette életét a hazai utakon az előző év azonos időszakához képest.

Az évtizedes tapasztalatok azt mutatják, hogy a közúti közlekedésbiztonság „legsúlyosabb” időszaka a nyári hónapokra esik. Júliusban és augusztusban - a nyári szabadságok idején – a városok csaknem kiürülnek, s telítődnek a főbb hazai nyaralási helyszínek, mint pl. a Balaton környéke. A külföldre nyaralni indulók, továbbá a hazánkon átutazó külföldiek különösen a gyorsforgalmi útjaink forgalmát terhelik meg (főleg a turnusváltások napjain)  Ez a jelenség azzal is jár, hogy az autópályák, autóutak és a főútvonalak zsúfoltabbá válnak, s az átlagosnál jóval több közlekedési baleset – és sajnálatos módon közúti tragédia – történik az utakon.

A híradások ilyenkor rendszeresen számolnak be torlódásokról, balesetekről, elterelésekről, s az útra kelők, valamint a már úton lévők nem minden alap nélkül érzik azt, hogy közlekedésük lassúbb a megszokottnál, s korántsem veszélyek nélküli. A közúti közlekedés kockázatait idén tovább növelte a forró nyár, hiszen a kánikula jelentős mértékben befolyásolja a vezetési képességet.

Mindezek ellenére július hónapban kevesebb személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetet okoztak Magyarország közútjain, bár a balesetek átlagos súlyossági foka kis mértékben nőtt (azaz az egységnyi balesetre jutó sérülésszám valamelyest nőtt).

De lássuk a részleteket!

A 2017. év eddig eltelt hét havának előzetes statisztikai adatai alapján hazánk közútjain összesen 8 895 olyan közúti baleset történt, mely során legalább egy fő megsérült. Csak összehasonlításképpen: tavaly július végéig 9 153 hasonló balesetet regisztráltak, így a csökkenés mértéke 2,8%.

Legnagyobb mértékben, 3,7%-kal a könnyű balesetek száma csökkent (6 161-ről 5 930-ra), a halálos baleseteknél 1,0%-os (299-ről 296-ra), a súlyos sérüléseseknél pedig 0,9%-os csökkenés tapasztalható (2 693-ról 2 669-re). Idén január 01. és július 31. között – hozzátéve, hogy az előzetes adatok szerint – 322 fő vesztette életét balesetben a hazai közutakon, ami egy fős növekedés a tavaly azonos időszakban mért 321 főhöz képest.

Az ittasan okozott személyi sérüléses balesetek száma idén folyamatos csökkenést mutat. Az első hét hónapban összesen 740 fő okozott balesetet ittas állapotban, míg tavaly azonos időszakban 896 ilyen baleset történt (17,4%-os a csökkenés mértéke). A kedvező adatoknak megfelelően a szeszesitaltól befolyásolt állapotban okozott baleseteknek az összes személysérüléses baleseten belüli aránya is csökkent, 9,8%-ról 8,3%-ra.

A balesetek csaknem egyharmadának, 30%-ának hátterében a gyorshajtás áll (2 641 eset), míg az elsőbbségi jog meg nem adása miatt 2 198 (25%), a kanyarodási szabályok megszegése miatt pedig 1 578 (18%) baleset történt.

Az összes baleset mintegy kétharmadát, 65 %-át a közutakon legnagyobb részarányt képviselő személygépkocsi vezetők okozták, a tehergépkocsi vezetők részaránya 7%-os (itt 2%-os csökkenés mérhető!), az autóbuszvezetők részaránya pedig 1 %-os a balesetek okozásában. A kerékpárosoknak a balesetet okozók körében betöltött aránya 11%-os. A motorkerékpárosok és a segédmotoros kerékpárosok részaránya egyaránt 4-4%, a gyalogosoké pedig 6% volt a balesetek okozóin belül.

 

A 2017. I-VII havi előzetes adatokat szemlélteti ppt melléklet megtekintése 


  • Közlekedik a család 2019-ben...

    Jelentkezzen Ön is családjával a nagy sikerű közlekedésbiztonsági vetélkedőre és nyerje meg a fődíjat, egy Škoda Fabia...  >>

  • Elindultak a...

    Útjukra bocsátottuk a KRESZmenőket, két barátot, akik mindenkinek ismerősek lehetnek, és a gyakori, veszélyt rejtő forgalmi szituációkba ajánlott biztonságos...  >>

  • Hétvégén jön az AMTS 2019!: mi is ott...

    Az év legnagyobb autós showja 2019-ben sem marad el, a programpaletta pedig a korábbi évekhez hűen gazdag és bőséges. Lássuk, milyen érdekességek várják azokat,...  >>