Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Célpontban a telefonhasználat
2017-08-04 08:26 | GI
Kanadában háromszoros pénzbírságra, és emelt büntetőpontszámra számíthat az a járművezető, aki vezetés közben telefont használ. A visszaesők akár jogosítványukat is elveszíthetik.

A jármű vezetése közbeni telefonálás (ide értve az okos telefonok bármely applikációjának használatát is) egyike a leggyakoribb közúti közlekedési szabályszegéseknek. Noha már mindenki hallott a vezetés közbeni telefonálás veszélyeiről, sokan mégsem foglalkoznak az intelmekkel és csak legyintenek rá, mondván, hogy „velem úgy sem történhet baleset”.

Pedig ilyenkor a veszély két oldalról is fenyeget: egyrészt a telefonálás az egyik kezet lefoglalja (kivéve, ha például kihangosítót, vagy head set-et használunk), mely veszélyhelyzetekben, hirtelen manőver szükségessége, vagy éppen gumidefekt esetén bosszulhatja meg magát, továbbá a telefonon történő beszélgetés a figyelmünket is jelentősen elvonja (ennek kockázatát számos kutatás és kísérlet adatai egyértelműen igazolja).

A járművezetés közbeni telefonhasználat gyakorlatilag minden fejlett országban jogsértő cselekménynek minősül, mely fenyegetettségét jogszabályok által teremtik meg. Az egyes országokban alkalmazott szankciók azonban eltérhetnek. Az esetek túlnyomó többségében pénzbírság, valamint büntetőpontok kiszabása vár mindazokra, akiket vezetés közbeni telefonhasználat miatt jogerősen elmarasztalnak. Ezen a területen a vezetői engedély elvétele – mint szankció – viszonylag ritkaságszámba megy.

Nem így van ez Kanadában, azon belül is a Csendes óceán kapujának tekinthető Brit Kolumbia tartományban, ahol jelentősen szigorodtak a telefonáló járművezetőket sújtó szankciók.

Brit Kolumbia kormánya az elmúlt évben döntött úgy, hogy az emberi élet védelme érdekében hatékonyabban lép fel a járművezetők figyelemelvonását eredményező közlekedési szabályszegések ellen, melyek a legtöbb halálos kimenetelű baleset hátterében állnak Kanada nyugati tartományában. A figyelemelvonás első számú oka pedig éppen a vezetés közbeni telefonhasználat. Ezért a kormány a korábbiaknál keményebb szankciók, jelentősen magasabb bírságok, és több büntetőpont adásáról rendelkezett, emellett a visszaeső elkövetők vezetési jogosultságát is korlátozhatják.

Az új szabályok alapján a pénzbírság összegét több mint háromszorosára, a korábbi 167 kanadai dollárról 543 kanadai dollárra emelték (ez átszámítva mintegy 110 000-Ft-os büntetésnek felel meg). Ekkora összegű büntetésre számíthat az, aki első alkalommal követi el a szabályszegést. Amennyiben valakit egy éven belül jogellenes telefonhasználat miatt ismételten (azaz második alkalommal) elmarasztalnak, úgy a bírság összege 888 kanadai dollárra (mintegy 180 000 Ft-ra) emelkedik, míg a harmadik elkövetés már 1 600 kanadai dollárt (kb. 330 000 Ft-ot) ér!

A büntetés összege tehát alaphelyzetben „lépcsőzetesen” változik, hiszen az eseti elkövető jóval alacsonyabb pénzbírságra számíthat, mint az, aki rendszeresen használja a telefonját vezetés közben.

Még szigorúbb szabályok vonatkoznak azokra, akik úgynevezett „magas kockázatú” szabályszegések elkövetése közben használják telefonjaikat, például gyorshajtás közben telefonálnak, vagy a telefonálás miatti figyelemelvonás szemmel is látható következményeket idéz elő (áttérés a szembe jövő sávba, tilos jelzés késői észlelése miatti vészfékezés stb.).

A visszaeső elkövetőknek a többszörösére megnövekedett pénzbírság megfizetése mellett azzal is számolniuk kell, hogy vezetési jogosultságukat 3-tól 12 hónapig terjedő időszakra korlátozhatják, amely egyet jelent jogosítványuk ideiglenesen érvénytelenítésével.

 

Érdekesség, hogy Brit Kolumbia kormánya az új, szigorú szankciók bevezetése előtt a tervezetet nyilvános konzultációra bocsátotta. A válaszadók 90 százaléka támogatásáról biztosította kormányt, és szükségesnek tartotta, hogy az utak és az úthasználók biztonságának növelése érdekében a jogellenes telefonhasználatot magasabb szankciókkal fenyegessék. 


  • Sötétben hamarabb...

    A vezetés közbeni elalvás megelőzésében a mozgás és az éjszakai egészséges alvás sokat...  >>

  • Ír...

    Négy százalékkal csökkent tavaly az azt megelőző évhez képest Írországban a közúti balesetben elhunytak...  >>

  • Óvatosabban az...

    A téli időjárási körülmények és az adott útszakaszon történő felújítási munkák is nehezítik a közlekedést az M2-es...  >>