Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Sicher Mobil program
2017-08-01 08:51 | GI
Németországban egyre több idős ember vásárol elektromos meghajtású kerékpárt. Az ő biztonságuk érdekében a Német Közlekedésbiztonsági Tanács (DVR) a Sicher Mobil program keretein belül országszerte tanfolyamokat szervez.

Az elektromos kerékpárok – különösen az úgynevezett pedelec-ek – az idősebbek körében nagy népszerűségnek örvendenek, nyilvánvaló előnyeire tekintettel (a pedelec pedállal is rendelkezik, és a jármű elektromos rásegítése legfeljebb 25 km/h sebességhatárig működik). Ezek a járművek nem csak fizikai értelemben könnyítik meg a kerékpározást, hanem általa nagyobb távolság megtételére is lehet vállalkozni.

A jelenségnek azonban árnyoldala is van, ugyanis az elmúlt években jelentősen nőtt az elektromos kerékpáros balesetek száma, és ezeknek a baleseteknek a súlyossági foka általában meghaladja a „hagyományos” kerékpáros balesetekét. Az elektromos kerékpár használatával összefüggő lesújtó baleseti statisztikákra tekintettel a Német Közlekedésbiztonsági Tanács (DVR) az 50 év feletti közlekedőkre vonatkozó „Sicher mobil” program keretein belül az idős kerékpárosokat érintő balesetek megelőzését is célként tűzte ki.

A DVR megállapítása szerint sok olyan idős ember akar elektromos kerékpárral közlekedni, aki korábban a hagyományos kerékpározásnak még a gondolatát is elutasította. Problémát jelent ugyanakkor, hogy az érintettek – akik között olyanok is vannak, akik hosszú évekig, vagy évtizedekig egyáltalán nem ültek kerékpáron - nem kis hányada nincs tisztában az elektromos kerékpárral való közlekedés speciális veszélyeinek. Márpedig ez a fokozott kockázat az alapja a balesetek létrejöttének, és a súlyos sérülések keletkezésének.

A DVR a „Sicher mobil” program keretében speciálisan képzett moderátorok által, csoportos foglalkozások keretében kívánja felkészíteni az idősebbeket, hogyan is kell az elektromos kerékpárral az első métereket megtenni, és a továbbiakban is biztonságosan közlekedni. Mert nem csak a nagyobb haladási sebesség lehetősége, és annak kihasználása jelenti a problémát – bár tény, hogy a legtöbb ilyen baleset hátterében ez áll – hanem a nagyobb gyorsulás veszélye, a jármű nagyobb tömege, és a hagyományos kerékpárétól részben eltérő vezetési stílus.

A DVR mindenképpen óvja az időseket attól, hogy felkészületlenül kimenjenek új kerékpárjukkal a közutakra, ugyanis az elektromos kerékpár használata előzetes felkészülést igényel. Aki idős korában először ül elektromos kerékpárra, kifejezetten hasznos, ha már szerzett valamilyen gyakorlatot a hagyományos kerékpározás terén is.

Az elektromos meghajtással is rendelkező járművek vonatkozásában fontos, hogy eleinte csak csekély hajtómű-támogatással közlekedjenek, és többnyire a pedált és izomerejét használják a közlekedésekor. A rutin szerzésével összhangban az elektromos hajtómű igénybevételének aránya folyamatosan növelhető.

Célszerű továbbá az első métereket forgalommentes helyen, például parkolók csendesebb részein, vagy mellékútvonalakon megtenni. Itt ajánlatos begyakorolni az elindulást, a gyorsítást, a fékezést, a kanyarodást és az egyéb manővereket. A valós közúti forgalomba csak akkor szabad a járművel bekapcsolódni, ha az érintett ezeknek a manővereknek a biztonságos végrehajtását már elsajátította.

Akik az elektromos kerékpár használatával kapcsolatban gyakorlati segítséget igényelnek, a DVR ennek a lehetőségét is megteremtette, az ország számos pontján ugyanis szakemberek várják az érdeklődő idős személyek jelentkezését. Az úgynevezett „Pedelec-Kurse” tanfolyamra telefonon és on-line egyaránt jelentkezni lehet. 


  • Új autókat kapnak a...

    Az Egyesült Államok rendőrautóinak közel kétharmadát a Ford szállítja, aki most a klasszikus modellek helyett SUV-ba ültetné át a...  >>

  • Vigyázunk a...

    Egy héten belül két idős gyalogos vesztette életét közlekedési balesetben....  >>

  • Havazásra...

    Kedd este és szerdán újabb jelentősebb hóesésre és így télies útviszonyokra számíthatnak a...  >>