Vigyázat! Őzek!
2017-07-29 08:34 | GI
Július közepétől néhány héten át bármikor találkozhatunk úttestre kifutó őzekkel. Az ok: megkezdődött az őzek párzási időszaka, és ilyenkor az egyébként szelíd vadak veszélyérzete jelentősen lecsökken.

Az őz egyike legelterjedtebb hazai vadállatainknak, az ország teljes területén előfordul. Az őz az erdők és kisebb erdőfoltokkal tarkított mezőgazdasági területek mellett a nádasokat, és a magas füves bozótos területeket is kedveli.

Mostanában gyakran találkozhatunk őzekkel az utak környezetében, és gyakori jelenség, hogy az egymást kergető őzek – a veszélyérzet teljes hiányában – az utakra is kifutnak. Ennek oka a párzási időszakban rejlik. Az őzek párzási időszaka általában július második felében kezdődik, s augusztus közepéig tart. Ilyenkor az intenzíven és kiszámíthatatlan irányban kergetőző őzek bármikor keresztezhetik a közúton közlekedők útját. Ennek következtében a vadelütéses balesetek száma jellemzően megnő.

Az őzelütések túlnyomó többségében a vadállat sérül meg, míg a gépkocsiban anyagi kár keletkezik. Időnként azonban olyan vadelütésekről is hallhatunk, melyek személyi sérüléssel, vagy éppen emberi tragédiával végződnek. Ennek oka egyrészt, hogy az elütött vad a szélvédőt áttörve a gépjármű utasterébe csapódik, míg más esetekben a balesetet elkerülni szándékozó autós félre rántja a kormányt, s lehalad az úttestről, vagy összeütközik a szemből érkezővel.

A vadbalesetek megelőzésével kapcsolatban a leginkább ajánlható módszer a figyelem, a fokozott óvatosság, s a csökkentett haladási sebesség (különösen akkor, ha az út mentén, néhány száz méteren belül őzeket látunk). A motorkerékpárral közlekedők jóval védtelenebbek a gépjármű vezetőköz képest. Ezért a motorosok részéről a vadveszélyes útszakaszokon még inkább indokolt a lassúbb és óvatosabb közlekedés, s nem tanácsos a megengedett felső sebességértéket kihasználni.

 

Időnként előfordulhat, hogy a vadvédő kerítés esetleges hiányosságai, folytonosság-szakadásai miatt az autópályákon, vagy közvetlenül azok mellett vadállatokat látunk. Ilyen esetben nem csak indokolt, hanem egyenesen „kötelező” a lassító fékezés még akkor is, ha közvetlen veszélyt még nem tapasztalunk. Az autópályára tévedt vadállatok ugyanis a kerítéstől nem tudnak a veszélyes zónából kihaladni, s így pánikszerűen a gépjárművek közé rohanhatnak.

Készüljünk fel előre az őzek által okozott veszélyhelyzetekre, s tegyünk meg mindent a balesetek megelőzéséért!

 

Balesetmentes közlekedést kíván az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság! 


  • Truck&Bus ellenőrzések...

    A tehergépkocsik és autóbuszok forgalmát ellenőrzik Európa 28 országában, közöttük Magyarországon...  >>

  • Részvétel kilenc európai...

    Idén a rendőrség a TISPOL által szervezett európai-szintű közúti ellenőrzések mindegyikében részt vesz. Íme a hazai végrehajtások...  >>

  • Felelőtlenség az...

    Januárban a személysérüléses közúti balesetek száma és a balesetben meghalt személyek száma nőtt, ugyanakkor az ittasan okozott balesetek arányában csökkenés...  >>