Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Betegségek és a járművezetés
2017-07-19 06:15 | GI
Egyes betegségek, valamint gyógyszerkészítmények fogyasztása jelentősen csökkenthetik a biztonságos járművezetési képességet. Különösen idősebb korban okoz ez problémát.

Az egészég az általános jó közérzet, valamint az optimális teljesítő képesség legfontosabb előfeltétele. Nagyon fontos, hogy a járművek vezetői minden esetben csak fizikailag és mentálisan megfelelő – a KRESZ szerinti meghatározásban: biztonságos vezetésre képes - állapotban üljenek a volán mögé és vegyenek részt a közúti forgalomban.

Idős korban a betegségek előfordulásának valószínűsége jóval nagyobb, mint fiatalabb korban. Ugyanakkor az egyes betegségek természete, jellege és hatása eltérő, és nem minden betegség korlátozhatja a biztonságos közlekedés és járművezetés képességét.

Sok idős ember szenved az életkorral összefüggő betegségekben, mint például a cukorbetegség (Diabetes mellitus), de a vérkeringést érintő és a légzőszervi megbetegedések is gyakoribbak idős korban. Ezek a betegségek jellemzően orvosilag, gyógyszeres úton kezelhetők, melyek következtében a beteg állapota javítható, illetve szinten tartható.

Egy diabéteszes beteg például akkor vezethet járművet, ha az inzulin szintje jól be van állítva, a beteg időben megkapja előírt adagját, és képes ellenőrizni saját állapotának alakulását. A hipoglikémia (túl alacsony cukorszint) gyakran alábecsült veszélyforrása az idősek közlekedésének.

Vannak azonban olyan betegségek is (például az izmok merevedésével járó Parkinson-kór, vagy a memória csökkenését eredményező demencia, melyek alapvetően kezelhető, de visszafordíthatatlan betegségek), melyek a kezdeti stádiumban alig felismerhetők, és a vezetési képességre sincsenek jelentős befolyással. Előrehaladottabb állapotban ugyanakkor az izommozgás erősen korlátozott volta, illetve a mentális állapot rendkívül kedvezőtlen változásai miatt ezek a betegségek a biztonságos közlekedés képességét teljesen kizárhatják (nem csak jármű vezetőjeként!).

Fontos tudni, hogy számos gyógykészítmény tartalmaz olyan hatóanyagot, mely korlátozza, vagy akár ki is zárja a biztonságos járművezetés képességét. Ezekről az esetleges hatásokról az orvostól, vagy gyógyszerésztől kell információt kérni, illetve figyelmesen el kell olvasni a dobozban található betegtájékoztatót.

Fontos továbbá, hogy több betegség egyidejű előfordulása esetén (multimorbiditás) az előírt gyógyszerek együttes fogyasztása, a gyógyszerek mellékhatásainak összeadódása, azok fokozódása ugyancsak erősen korlátozhatja a vezetési képességet. Éppen ezért multimorbiditás fennállása esetén rendkívül kritikusan kell szemlélni a saját vezetési képességet, és az olyan tünetek megjelenése esetén, mint például a hányinger, vagy a szédülés, soha nem szabad a volán mögé ülni.

 

Tanácsaink időseknek:

Betegsége, rossz közérzete, szédülése, vagy hányingere esetén rendszeresen egyeztessen orvosával a közúti forgalomban való részvételét illetően.

Több gyógyszer egyidejű fogyasztása, a gyógyszerek egymással való kölcsönhatásai felerősítheti a mellékhatásokat, és ennek következtében például a reakcióképesség is kedvezőtlenebbé válhat. 

Az előzőekre tekintettel tájékoztassa orvosát az összes szedett gyógyszerekről, még azokról is, amelyeket esetleg más orvos írt fel.

Az orvosát a gyógyszerek szedését követően ténylegesen fellépő mellékhatásokról is tájékoztassa.

Minden esetben figyelmesen és részletesen olvassa el a gyógyszer-készítmények betegtájékoztatóit. Itt találja mindazokat a mellékhatásokat, melyek megjelenésével a vezetés közben is számolni kell. Egyes készítményeknél az is olvasható, hogy fogyasztásukkor a jármű vezetése kifejezetten tilalmazott.

Már a hőemelkedés és káros hatással lehet a vezetési képességre. Ezért amennyiben beteg, keressen közlekedéséhez más alternatívát. Kérje meg családtagját, rokonát, ismerősét, hogy orvoshoz szállítsa, elhozza a gyógyszerét, vagy bevásároljon Ön helyett. Ha önállóan kíván közlekedni, lehetőleg részesítse előnyben a tömegközlekedési eszközöket.

  


  • Novemberi baleseti...

    2018. január 01. és november 30. között nőtt a személysérüléses közúti balesetek és a halálos áldozatok száma az elmúlt év hasonló időszakához képest. Íme, a...  >>

  • Mikulás akciók...

    A rendőri baleset-megelőzési munka szerves részévé, tradicionális elemévé vált, hogy december 06-án, azaz Miklós napján figyelemfelhívó közlekedésbiztonsági akciót...  >>

  • TISPOL Alcohol&Drugs...

    Ezen a héten az autósok fokozott ittasság ellenőrzésekre számíthatnak...  >>