Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Elektromos kerékpározás
2017-07-18 06:10 | GI
Csak óvatosan! Elektromos kerékpárral közlekedni egészen más közlekedni, mintha hagyományos kétkerekűn ülnénk.

Évtizedünkben a kétkerekű járműveken belül jól megfigyelhető a legalább részben elektromos meghajtású kerékpárok elterjedése. Az elérhető adatok szerint évente több mint 30 millió ilyen jármű talál gazdára (többnyire a távol-keleti országokban), de az Európai Unióban is meghaladja a 1,2 milliót az értékesített új elektromos kerékpárok száma. Európában belül Németországban a legnépszerűbbek ezek a kétkerekű járművek.

Az elektromos kerékpároknak több fajtájuk ismert, de közülük a legnagyobb népszerűségnek az úgynevezett pedelec-ek örvendenek, mintegy 90%-os részesedéssel. A pedelec – mint klasszikus elektromos kerékpár – pedállal is rendelkezik, és a jármű elektromos rásegítése legfeljebb 25 km/h sebességhatárig működik (az elektromotor teljesítményének maximuma a pedelec esetében max. 250 watt). A szintén pedállal és/vagy elektromos meghajtással közlekedő, nagyobb teljesítményű e-bike-ok már jóval gyorsabbak, elektromos támogatásuk akár 45 km/h sebesség elérésére is alkalmas. Az említetteken túl olyan elektromos kétkerekűek is ismertek, melyek kizárólag elektromos meghajtással üzemelnek, és az előzőeknél is nagyobb sebesség elérésére is képesek (utóbbi két járműtípus a teljesítménye, sebessége miatt már nem minősül kerékpárnak.)

Az elektromos kerékpárok – különösen a pedelec-ek – nem csak a középkorúak, hanem az idősebbek körében nagy népszerűségnek örvendenek, nyilvánvaló előnyeire tekintettel. Ezek a járművek nem csak fizikai értelemben könnyítik meg a kerékpározást, hanem általa nagyobb távolság megtételére is lehet vállakozni. Érdekesség, hogy sok olyan személy vásárol elektromos kerékpárt, aki korábban motorkerékpározott, de annak veszélyeire, valamint saját képességeire, korára, illetve egyéb körülményekre tekintettel már óvakodik annak vezetésétől.

Az elektromos kerékpárok elterjedésének sajnálatos módon árnyoldala is van, mégpedig a kapcsolódó személysérüléses közúti balesetek növekvő száma. Németországban például – ahol kontinensünkön a legtöbb pedelec közlekedik - a Német Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2014-ben 396 kerékpáros vesztette életét a közutakon, az áldozatok közül átlagosan minden tízedik – összesen 39 fő – elektromos kerékpárral közlekedett a baleset idején.

Fontos tudni, hogy az elektromos kerékpár nagyobb gyorsulásra is képes, mint a hagyományos kerékpár képest (ráadásul a gyorsulás „hirtelen” is bekövetkezhet), továbbá nagyobb sebesség elérésére is alkalmas, amelyre az idősebbek nem minden alkalommal vannak felkészülve. Ezért egy apró figyelmetlenség, egy gondatlan járművezetői hiba is súlyosabb következményekkel járhat, mint a hagyományos kerékpárok esetében. A nagyobb sebességgel történő járműnek, fának, vagy más szilárd tárgynak ütközés, árokba borulás, vagy úttesten való elesés egyértelműen növeli a sérülés súlyosságának kockázatát.

Aki először ül elektromos kerékpárra, kifejezetten hasznos, ha már szerzett valamilyen gyakorlatot a hagyományos kerékpározás terén is.

Az elektromos meghajtással is rendelkező járművek vonatkozásában fontos, hogy eleinte csak csekély hajtómű-támogatással közlekedjenek, és többnyire a pedált és izomerejét használják a közlekedésekor. A rutin szerzésével összhangban az elektromos hajtómű igénybevételének aránya folyamatosan növelhető.

Célszerű továbbá az első métereket forgalommentes helyen, például parkolók csendesebb részein, vagy mellékútvonalakon megtenni. Itt ajánlatos begyakorolni az elindulást, a gyorsítást, a fékezést, a kanyarodást és az egyéb manővereket. A valós közúti forgalomba csak akkor szabad a járművel bekapcsolódni, ha az érintett ezeknek a manővereknek a biztonságos végrehajtását már elsajátította.  


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...