Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Fejvédővel biztonságosabb
2017-07-14 10:19 | GI
A sisak életet ment- ezzel a címmel üzen a BRFK a kerékpárosok felé annak érdekében, hogy minél többen használják a kerékpáros fejvédőt.

A BRFK Információs portálján több napja elérhető egy 21 másodperces rövidfilm, melyet a mai napig mintegy 71 ezren néztek meg. A filmen a képernyő két részre osztásával egyszerre két jelenet látható, amint a rendőr egy-egy görögdinnyét derékmagasságból a földre ejt. A „védtelen” dinnye a földre érésekor darabokra esik, míg a kerékpáros fejvédővel védett dinnye épségben marad. Az üzenet egyértelmű: amennyiben a kerékpárosok feje baleset bekövetkezésekor nincs védve, fennáll a súlyos sérülés veszélye.

A kerékpáros fejvédők köztudottan  a passzív védelmi eszközök közé tartoznak, melyek arra hivatottak, hogy baleset bekövetkezése előzzék meg a fejsérüléseket, vagy csökkentsék azok súlyosságának szintjét. Ezáltal a fejvédő fontossága és hasznossága az élet és testi épség védelme területén megkérdőjelezhetetlen. A kerékpáros fejvédő védi viselője fejét, hiszen elnyeli az esetleges baleset, ill. ütközés során keletkező energia jelentős részét.

A balesetek során szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy a kerékpáros tragédiák többsége azért következik be, mert elütés következtében a kerékpáros feje nagy erővel ütközik a jármű szélvédőjének, ill. motorháztetőjének. Ez esetben a fejvédő hatásos védelmet nyújthat.

A holland SWOV kutatóintézet 2010. áprilisában közzétett kutatási eredménye alapján közúti baleset esetén a fej- és agysérülés kockázata nem kevesebb, mint 45 %-kal csökken azáltal, hogy a kerékpáros fejvédő sisakot használ. Persze az is nagyon fontos, hogy a fejvédő jó állapotú, repedés és törésmentes, továbbá megfelelően rögzített legyen, hiszen ezek nélkül ez a fontos passzív biztonsági eszköz a védelmi funkcióját nem képes kifejteni.

A kerékpáros fejvédő kötelező jellegű használatának jogszabály általi elrendelése az elmúlt évtizedben már több esetben is felmerült, a gyakorlati megvalósulás azonban még várat magára (az egyetlen kivételt a KRESZ 26. § (1) bekezdés da/ pontja alapján azok a kerékpárosok jelentik, akik lakott területen kívüli útszakaszon, utas szállítása nélkül 40 km/h felett, de legfeljebb 50 km/h sebességgel kívánnak haladni – nekik ugyanis kötelező fejvédőt viselniük).

Ettől függetlenül a kerékpáros fejvédő használata minden kerékpárosnak javasolt, amennyiben kerékpárra ül. Kortól, helyszíntől és a tervezett út távolságától függetlenül!

 

  


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...