Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Gyermekülés: a biztonságos rögzítésről
2017-07-05 06:43 | GI
Hogyan kell szabályosan rögzíteni a gyermeket a biztonsági gyermekülésben, és melyek a tipikus hibák, amelyet a szülők ilyenkor elkövetnek?

A gyermekbiztonsági rendszerek speciális védőeszközök, melyek első sorban közlekedési baleset esetén nyújtanak védelmet a gyermek utasok részére. Használatuk megakadályozza, hogy a gyermekek az ütközés következtében kiessenek a gépjárműből, továbbá a rendszerek használata által nagyságrendekkel csökken a személyi sérülés kialakulásának veszélye.

Az előzőeken túl a gyermekbiztonsági rendszerek nem csak balesetek esetén hasznosak, hiszen egy hirtelen bekövetkező manőver (fékezés, kanyarodás stb.) során is védik használóik testi épségét. Nem mindegy ugyanakkor, hogy a gyermek milyen biztonsági ülésben ül, illetve az ülésbe miként rögzítették.

Írországban a Közlekedésbiztonsági Hatóság (Road Safety Authority, röviden: RSA) a biztonsági gyermekülés helyes használatának elősegítése, a szülők megfelelő tájékoztatása érdekében indított közlekedésbiztonsági kampányt 2014-ben. A közúti ellenőrzések, valamint a balesetek vizsgálata során szerzett tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy Írországban átlagosan számítva 5-ből 4 esetben az egyébként gyermekülésben utazó gyermek nincs megfelelően rögzítve. A hibás rögzítés következtében a gyermek védettsége nem teljeskörű, mert egy hirtelen végrehajtott manőver során esetén kieshet az ülésből, vagy baleset bekövetkezése esetén a sérülési kockázat jelentősen megnő, sőt – például a túl magasra állított, nyak előtt áthaladó öv esetén – ütközéskor életveszélyes helyzetbe is kerülhet.

Az RSA a kampány során alapvetően négy hibás helyzetre hívja fel a figyelmet, melyet a kiadott szemléltető eszközökön is bemutat.

A biztonsági öv a gyermekülésben helyet foglaló gyermek teste mögött helyezkedik el (az öv nem rögzíti a gyermeket az ülésben, baleset esetén abból szabadon repül előre)

- A biztonsági öv a váll vonala felett, a nyak előtt halad el (súlyos nyak-, illetve légcsősérülés stb. veszélye)

- A gyermek mindkét keze az átlós irányú övpánt előtt van (a védelem nem megfelelő, a derék feletti részeket a rendszer nem tartja stabilan, az „ostorcsapás” mértéke jelentősen megnő)

- A biztonsági öv nem a kartámasz alatt, hanem a fölött van elvezetve (ezáltal az ülés pozíciója kevésbé stabil).

 

 

Háttér

A gyermekek Írországban is a társadalom – és egyben a közúti közlekedés – egyik legvédtelenebb csoportjának számítanak, akiknek életét, testi épségét, egészségét minden szülőnek és felnőttnek védeni, óvni kell. Ennek ellenére megdöbbentően sok azoknak a szülőknek a száma, akik nem nyújtanak kellő védelmet és biztonságot a gyermekek számára gépjárműben történő szállításuk során.

Egy 50 km / h-es ütközés során a gyermekbiztonsági rendszerben kellően nem rögzített gyermek a testsúlyának mintegy 30-60 szorosával lendül előre. Ezáltal az első ülés háttámlájának, a műszerfalnak, vagy a szélvédőnek ütődő testet akár olyan sérülések is érhetik, melyek az élettel nem összeegyeztethetők – nem beszélve arról, mi történik, ha a baleset során a gyermek kirepül a gépkocsiból. 

 

Az előbbiekre figyelemmel nagyon fontos, hogy a gyermekeket minden esetben gyermekbiztonsági rendszerben, és azon túl szabályosan és megfelelően rögzítve szállítsuk a gépjárműben! Ezáltal – valamint a biztonságos, szabálytisztelő, és defenzív vezetési stílus által - nyújthatjuk számukra azt a biztonsági maximumot, melyet valamennyi gyermek megérdemel! 


  • Új mentőhajó a...

    A fürdőzők és a vizisportolók nagyobb biztonságban érezhetik magukat a Dunán az új alapítványi mentőhajó...  >>

  • Balesetmegelőzési...

    A héten került sor a területi (megyei, fővárosi) közlekedésrendészeti szervek balesetmegelőzési főelőadóinak tavaszi...  >>

  • Sebességcsökkentés...

    A lakott területen kívüli utakon csökkentették a megengedett legnagyobb...  >>