Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Fitt állapot és a járművezetés
2017-07-04 07:49 | GI
A gépjárművezetéséhez elengedhetetlenül fontos a vezetési képesség megőrzése, folyamatos biztosítása.

A közúti közlekedés legfontosabb „kelléke” nem a jármű, hanem maga az ember, mentális és fizikai értelemben egyaránt. Ismeretes, hogy az egészségi állapotra való odafigyeléssel, az esetleges problémák megfelelő kezelésével, tréningekkel, aktív sporttevékenységgel a fizikai teljesítőképesség és a fizikai jellegű vezetési képesség megtartható, bizonyos esetekben – így különösen az idősebbeknél, de a fiatalabb generációk körében is  – akár fejleszthető.

A rendszeres tornagyakorlatok, állóképességet növelő edzések, a karok és a lábak izomzatát, valamint a vázizomzatot erősítő mozgások nem csak a fizikai állapotra, hanem a mentális képességre is jótékony hatással vannak, sőt az egyes betegségek elleni fellépés hatékony eszközei is.

A vezetési képesség megőrzéséhez a szellemi fitt állapot fenntartása is nélkülözhetetlen. „Aki sokat pihen, berozsdásodik!” - tartja egy régi német közmondás, és ez az állítás a modern kutatások eredményeivel, valamint orvosi adatokkal is igazolható. Ezért az egyik legfontosabb tanács: rendszeresen sportoljanak, mozogjanak, ezáltal gondoskodjanak arról, hogy vezetési alkalmasságukat megőrizzék!

Ez azonban nem megy a kognitív funkciók fejlesztése nélkül. A megfelelő „agytornák” által a megfigyelő, koncentráló és helyzetértékelő képesség, a reakciógyorsaság, a helyes döntések gyors meghozatalának képessége kedvező irányban befolyásolható, azáltal a vezetési alkalmasság idős korban is tovább fenntartható.

A szellemi, azaz kognitív funkciót minden olyan tevékenység fejlesztheti, amelyek során az agy koncentráltan, aktívan dolgozik. Ennek enyhébb változatban a keresztrejtvény fejtése is megfelelhet, míg új ismeretek szerzése, vagy egy új idegen nyelv tanulása az egyik legnagyobb kihívása lehet az emberi agynak. Egy TV sorozat, egy szappanopera nézéséről ezek a kedvező hatások már korántsem mondhatók el.

 

Ugyanakkor az már kevésbé köztudott, hogy a rendszeres mozgás, például a kocogás, a legalább közepes intenzitású gimnasztika, vagy az úszás – amikor a szívműködés gyorsabbá válik és a vérkeringés felgyorsul - a szellemi funkciók alakulására is kedvező hatással van. A legjobb megoldás természetesen az, ha a fizikai és mentális képesség ápolását, fejlesztését egyaránt rendszeresen, és tudatosan végezzük. 


  • Új mentőhajó a...

    A fürdőzők és a vizisportolók nagyobb biztonságban érezhetik magukat a Dunán az új alapítványi mentőhajó...  >>

  • Balesetmegelőzési...

    A héten került sor a területi (megyei, fővárosi) közlekedésrendészeti szervek balesetmegelőzési főelőadóinak tavaszi...  >>

  • Sebességcsökkentés...

    A lakott területen kívüli utakon csökkentették a megengedett legnagyobb...  >>