Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Kezdő vezetők balesetei
2017-06-19 09:45 | GI
Milyen baleseteket okoznak a kezdő vezetők? A statisztikai adatokból a vezetési gyakorlat hiánya, a rutintalanság egyértelműen kimutatható, de az ittasan okozott balesetek aránya is magasabb az átlagnál.

Magyarországon a vezetési jogosultság első alkalommal történő megszerzését követően két évig a vezetői engedély kezdő vezetői engedélynek minősül. A kezdő gépjárművezetők az összes gépjárművezetőn belüli arányukhoz képest több, mint másfélszer annyi személysérüléses közúti balesetet okoznak (arányuk 5,4%, balesetekben való részesedésük 8-9%)

 

A kezdő vezetők rutintalanságát, tapasztalatlanságát jól illusztrálja, hogy a farolás, felborulás és pályaelhagyás miatti személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek, valamint az álló járműnek és szilárd tárgynak történő ütközések aránya különösen magas (14,8 %, illetve 10,3 %). A kezdő vezetők lakott területen belül jellemzően több személyi sérüléssel járó közúti balesetet okoznak, mint lakott területen kívül (kb 60%)

Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy lakott területen kívül a kezdő vezetői engedéllyel rendelkezők okozták az összes személygépkocsi vezető által okozott balesetek 10 %-át, ami csaknem kétszer annyi, mint amennyit a létszámuk indokolna. A kezdő vezetők által okozott közúti balesetek aránya a főútvonalakon és az egyéb utakon (pl. lakott területen belül található mellékutakon) kimagasló, míg a gyorsforgalmi utakon jellemzően ritkábban közlekednek, s ezt a baleseti statisztikák is igazolják.

A 0-2 év vezetési gyakorlattal rendelkező személygépkocsi vezetők balesetei az átlagosnál magasabb arányban következnek be útkanyarulatokban, valamint az úgynevezett „S” kanyarokban. Az útkereszteződésekben, az egyenes vonalú útszakaszokon és az egyéb útszakaszokon okozott baleseti arányuk ennél jóval kisebb. A kanyarokban bekövetkezett balesetek magas száma a kezdő vezetők járművezető képességeinek hiányosságára, rutintalanságára, s tapasztalatlanságára utal.

Hasonló következtetést vonhatunk le az éjszaka, illetve rossz látási körülmények melletti közlekedéssel kapcsolatban is. A kezdő vezetők az átlagosnál nagyobb arányban okoznak személysérüléses közlekedési balesetet nehezített időjárási körülmények között, valamint éjszaka (ilyen körülmények mellett az összes személygépkocsi vezető által elkövetett baleset mintegy 10%-a hozzájuk köthető.)

 

A kezdő vezetőknek az összes személygépkocsi vezetők által okozott baleseteken belüli aránya a nedves (9,1 %), de különösen a havas, jeges útfelületen kimagasló (11,7 %), ami vezetéstechnikai hiányosságokra, rutintalanságra, hibás döntések meghozatalára enged következtetni. A kezdő vezetők ittas baleseteinek az aránya az összes ittas baleseten belül 6,2 %, mely ugyancsak meghaladja a kezdő vezetői engedéllyel rendelkezőknek az összes jogosítvánnyal rendelkezőkön belüli 5,4 %-os arányát.  


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...