Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Az idősek rutinja
2017-06-16 11:48 | GI
Az idősebb gépjárművezetők sokkal biztonságosabban és jobban vezetnek, mint amire a közvéleményben elterjedt általános hírnevük utal.

A senior-korú járművezetők nagy előnye a tapasztaltság, a nyugalom és a biztonságorientált vezetési stílus. Az idősebbek a közúti forgalomban jellemzően nem, vagy csak igen ritkán kockáztatnak, általában nem sietnek, így nem is lépik túl a megengedett sebességhatárt, nem kezdenek bele felelőtlenül veszélyes előzésekbe és manőverekbe, továbbá ritkán követnek el agresszív, szándékos, valamint sorozatos szabályszegéseket.  A jellemzően nyugodt vezetési stílusból és a jelentős rutinból adódó előnyök jelentősen képesek kompenzálni mindazokat a teljesítménycsökkentő tényezőket, melyek általában az életkor előre haladtával jelentkeznek.

Ez a tendenciózus kockázatkerülő közlekedési magatartás hatása általában a baleseti statisztikákban is megmutatkozik. Németországban például az idős személyek nagy számban vesznek részt a forgalomban, mégis az idős vezetők a súlyos közúti balesetnek mintegy a 13%-át okozzák, holott a lakosságon belüli arányuk 20% körüli (forrás: ADAC)

Az előzőekben leírt megállapításokat támasztják alá a Központi Statisztika Hivatal adatai is. Három egymást követő év balesetei statisztikai adatainak vizsgálata azt mutatja, hogy a 65 éves, vagy annál idősebb járművezetők az átlagnál ritkábban okoznak személysérüléses közúti balesetet a sebesség nem megfelelő alkalmazása, azaz gyorshajtás miatt.

 

Esetükben ugyanakkor az átlagosnál jóval gyakoribb a szabálytalan előzés, valamint az elsőbbség meg nem adása miatt okozott balesetek aránya. A más közlekedők távolságának és sebességének helytelen értékelése, valamint a forgalmi szituációk lassúbb felismerése, hibás kezelése sajátos ismertetőjegye az idős korban okozott baleseteknek.

Az előző gondolatsort tovább folytatva: a 65 éves és idősebb járművezetők közlekedésük során az átlagosnál jóval ritkábban ütköznek álló járműnek, illetve szilárd tárgynak, továbbá kevesebb baleset történik ütközés, farolás és felborulás miatt, mely az idősek nagyobb rutinjára és a nyugodtabb „vérmérsékletére” utal.

Ezzel szemben az idősek vonatkozásában átlag feletti baleseti arány tapasztalható a haladó járművek ütközésénél, mely alapvetően a különböző forgalmi szituációk téves felismerését és kezelését, az összpontosítás hiányosságát, továbbá az észlelési és cselekvési késedelem jelenlétét feltételezi.

 

A társadalom öregedése globális jelenség, az egyre fejlettebb egészségügyi szolgáltatásoknak is köszönhetően nő a születéskor várható átlagos élettartam, ezzel egyidejűleg egyre több a senior-korúak aránya a közúti közlekedésben. A fejlett társadalmakban egyértelműen kinyilatkoztatott cél annak elősegítése, hogy az idős személyek a lehető leghosszabb megtartsák a vezetési képességüket – ameddig a mentális és fizikai képességek a biztonságos járművezetést lehetővé teszik. Erről azonban más cikkünkben fogunk írni. 


Vissza
  • Történelmi...

    A közúti halálozások számának alakulása Magyarországon 1957 és 2018...  

  • Hogyan tovább...

    Az Európai Unió közlekedésbiztonsága az új évtizedben. Várható célok és...  

  • A biztonsági folyosó életet...

    Az Európai Közúti Biztonsági Tanács (ETSC) új rövidfilmjét eddig több mint félmillióan tekintették...