Több közúti áldozat
2017-06-13 12:48 | GI
Az év első öt hónapjában a személysérüléses közúti balesetek és az ittasan okozott balesetek száma csökkent, ugyanakkor 20 fővel többen vesztették életüket közútjainkon, mint 2016. azonos időszakában.

Ismertté váltak azok a rendőrség által gyűjtött statisztikai adatok, melyek Magyarország közúti közlekedésbiztonsági helyzetének alakulását mutatják be az év első öt havában. Az előzetes – azaz a balesetet követő 24 órás helyzetnek megfelelő – adatok alapján 2017. január 01. és május 31. között összesen 5 539 személysérüléses közúti baleset történt, 6,7%-kal kevesebb, mint 2016. azonos időszakában (akkor 5 937 balesetet regisztráltak).

Csökkenő tendencia mutatható ki a súlyos és a könnyű sérüléses balesetek vonatkozásában, ahol – a felsorolás sorrendjének megfelelően – 7,3%-os, valamint 7,2%-os a csökkenés. A halálos kimenetellel végződött közúti balesetek számában ugyanakkor 8,9%-os növekedés tapasztalható. Utóbbi adatból következik, hogy az év első öt hónapjában a közúti balesetben meghalt személyek száma a tavalyi 206 főről 226 főre nőtt. Az így mérhető 9,7%-os növekedés azt jelenti, hogy idén május végéig 20 fővel többen haltak meg balesetben a közútjainkon, mint 2016. azonos időszakában.

 

Az ittasan okozott személyi sérüléssel járó közúti balesetek számában jelentős visszaesés tapasztalható, hiszen a tavalyi 586-al szemben idén május végéig csaknem egynegyedével, 23,0%-kal kevesebb, azaz 451 ittas baleset történt. Az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti baleseten belüli aránya 8,1%%, mely úgy értelmezhető, hogy átlagosan számítva minden tizenkettedik személysérüléses közúti balesetet ittas vezető okoz (az ittasan okozott baleseteknek idén május végéig mért rendkívül alacsony aránya rekord-értéknek számít a hazai baleseti statisztikák fejezetében).

A közúti balesetek legfőbb okaiban említésre méltó változás nem történt. A személyi sérüléssel járó balesetek 31%-ának a hátterében a gyorshajtás áll (1 713 baleset), az elsőbbségi jog megsértése miatt 1 422 baleset (részaránya 26%), a kanyarodási szabályok megszegése miatt pedig 869 baleset (részaránya 16%) történt.

A közúti balesetek túlnyomó részét, valamivel több mint kétharmadát (67 %.-át) a személygépkocsi vezetők okozták, bár köztudott, hogy a közúti forgalmon belüli aránya ennek a közlekedői csoportnak a legmagasabb. A tehergépkocsi vezetők a balesetek 8%-ának, az autóbusz vezetők pedig az összes baleset 1 %-ának az okozásáért felelősek. A motorkerékpárosok az összes baleset 4%-át, a segédmotoros kerékpárosok pedig a 3%-át okozták. A 2017. I-V. havi baleseti adatok alapján minden tizedik személysérüléses közúti balesetet kerékpáros okozott, míg a gyalogosok részaránya az okozott balesteken belül 6%-os

 

A kapcsolódó táblázatok-grafikonok letöltése 


  • Truck&Bus ellenőrzések...

    A tehergépkocsik és autóbuszok forgalmát ellenőrzik Európa 28 országában, közöttük Magyarországon...  >>

  • Részvétel kilenc európai...

    Idén a rendőrség a TISPOL által szervezett európai-szintű közúti ellenőrzések mindegyikében részt vesz. Íme a hazai végrehajtások...  >>

  • Felelőtlenség az...

    Januárban a személysérüléses közúti balesetek száma és a balesetben meghalt személyek száma nőtt, ugyanakkor az ittasan okozott balesetek arányában csökkenés...  >>