Ittas ellenőrzések Európában
2017-06-08 08:34 | GI
Egy héten át Európa 25 országában fokozott alkoholszondás ellenőrzésekre számíthatnak a közúti járművek vezetői.

Júniusban folytatódnak az európai szintű közúti ellenőrzések. E héten (június 11-ig, azaz vasárnap estig) tartják a TISPOL (European Traffic Police Network) „Alcohol&Drugs” (A&D) megnevezésű nemzetközi kampányát. A közlekedésbiztonsági kampány kifejezetten az ittasan, valamint bódult állapotban járművet vezető személyek forgalomból történő kiszűrésére irányul.

A júniusi „A&D” a negyedik a TISPOL által 2017-re tervezett összesen kilenc kampány sorában. Az akció hátterében az áll, hogy az ittas járművezetés a közutak második legfőbb gyilkosa (a gyorshajtás után), míg a bódult állapotban történő járművezetés (pl. kábítószer, vagy kábító hatású szer fogyasztását követő vezetés) egyre nagyobb veszélyt jelent az európai közúti közlekedésben. Az „A&D” végrehajtásában mintegy 25 európai ország vesz részt az előzetes egyeztetésnek, s az előre meghatározott ellenőrzési szempontoknak megfelelően.

A magyar rendőrség is vesz az A&D kampány végrehajtásában. A hazai fokozott ellenőrzések három napon át, péntektől vasárnapig tartanak (június 09 és 11 között). Az akció országos szintű, a főváros és valamennyi megye területét érinti. Alkoholszondás ellenőrzésekre lakott területen belül és kívül egyaránt lehet számítani. Az akció során a rendőrség valamennyi működőképes elektromos légalkoholmérő készülékét beveti.

  


  • Alcohol&Drugs kampány...

    A TISPOL karácsony előtti „Alcohol&Drugs” közúti ellenőrző kampánya az ittas és a bódult állapotban vezetőktől kívánja megvédeni a közúton közlekedők millióit...  >>

  • Iskolarendőr Szakmai...

    A IV. Országos Iskolarendőr Szakmai Nap rendezvényére 2017. december 12-én került...  >>

  • Romániában...

    Főbb közlekedési szabályok és szankciók...  >>