Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Biztonságos vakáció!
2017-06-07 06:58 | GI
A nyári szünidő gondtalan eltöltéséhez a rendőrség bűn- és baleset-megelőzési tanácsokkal szolgál.

A biztonságos vakációra történő felkészülés jegyében tartott sajtótájékoztatót az Országos Rendőr-főkapitányság 2017. június 06-án, a Rendőrségi Igazgatási Központ sajtótermében.

A sajtótájékoztatón felszólalt Kiss Csaba r. alezredes, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára, Németh Ágnes r. ezredes, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Főosztály Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztály vezetője, valamint Kardos Pál, az Országos Polgárőr Szövetség képviselője.

A nyári szünidő beköszöntével a gyermekek kikerülnek a biztonságot adó iskolafalak közül, ám sok, munkába járó szülőnek nehézséget okoz elhelyezésük, állandó felügyeletük. Nagyon fontos, hogy felkészítsék a gyermekeket az őket érintő veszélyekre, amelyek közül a legszükségesebb tudnivalók a következők:

- Értékeikkel ne hivalkodjanak, azokat ne tartsák jól látható helyen, ne adják oda idegeneknek.

- Táskájukat közösségi helyeken ne hagyják őrizetlenül. A legjobb, ha azt mindig maguk mellett tartják.

- Idegenekben – még ha kedvesek is – ne bízzanak meg, velük ne menjenek sehová, még útbaigazítás céljából sem.

- A késő esti órákban lehetőség szerint ne induljanak egyedül haza, hanem egymást védve-kísérve.

- Ha támadás éri őket, ne az értékeiket, hanem testi épségüket védjék.

- Ismerjék a segélyhívó telefonszámokat (107, 112), illetve tanulják meg szüleik telefonszámát is.

 - Ne próbálják ki a különböző kábítószereket, tudatmódosító anyagokat, mert hatásuk kiszámíthatatlan és könnyebben válhatnak áldozattá és elkövetővé is.

Amennyiben további kérdések fogalmazódtak meg Önökben, forduljanak bizalommal a területileg illetékes rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadóihoz, illetve a drogprevenciós összekötőkhöz:

http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/drogprevencios-osszekotok

Szintén lényeges, hogy a szülők tudjanak arról, gyermekük hová készül, kivel fogja idejét tölteni. Ezért kérjék meg, hogy ha elmegy otthonról, mondja meg hová indul, kivel találkozik, mikor érkezik haza, valamint ismerjék meg barátai nevét, címét, telefonos elérhetőségét.

A rendőrség új kampánya során minden hónapban más-más témát érintő, a biztonságos internethasználatot elősegítő információs anyagot tesz közzé honlapján. A júniusi téma a grooming és a megfélemlítés:

http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/aktualis/egy-honap-egy-tema-a-biztonsagos-internethasznalatert

Fontos, hogy a szülők betartassák a biztonságos internetezés szabályait. Számtalan olyan számítógépes program van, amely lehetővé teszi a veszélytelen böngészést. Beszélgessenek a gyermekekkel a világhálón látottakról, hallottakról. Célszerű megkérni őket arra is, hogy időnként mutassák meg a közösségi portálokon használt profiloldalukat.

A nyári hónapokban, a tanítási szünet időszakában jelentősen megnövekszik a gyermekek veszélyeztetettsége. Ez a megállapítás igaz a közlekedési, az otthoni és az egyéb balesetekre egyaránt. A tanítás befejezését követően a gyermekek felszabadultabbá, óvatlanabbá, figyelmetlenebbé válnak, sok szabadidővel rendelkeznek, így gyakrabban jelennek meg a közterületeken, a parkokban, játszótereken és az utak mentén, továbbá felügyeletük sincs mindig kellően megoldva.

A közúti baleseti statisztikai adatok egyértelműen alátámasztják, hogy a legtöbb gyermekbaleset a nyári hónapokban történik és a tragédiák száma is ekkor a legmagasabb. Körükben a 10-14 éves korosztály tagjai a legveszélyeztetettebbek. A személysérüléses közúti közlekedési balesetek egyharmada nyáron éri a gyerekeket, akik sérüléseiket ilyenkor leggyakrabban gépjármű utasaként szerzik.

A nyári szünidőben gyakoribbak a kerékpáros balesetek is, az érintett gyermekek 40%-a ebben az időszakban sérül meg, magános- (mint elesések, útról való letérések stb.) vagy ütközés általi balesetekben. Fontos hangsúlyozni, hogy a szülők és közlekedők a nyári időszakban különösen ügyeljenek a gyermekekre, amennyiben az úton vagy annak közelében, akár gyalogosan, akár kerékpárral megjelennek. Számítsanak arra, hogy a gyermekek közlekedése kiszámíthatatlan, sokszor nincs veszélyérzetük és gyakran kalandot keresnek.

A gyermekek koruknál és tapasztalatlanságuknál fogva a legsérülékenyebb résztvevői a közlekedésnek. Még nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, amelyek a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlenül szükségesek, nem érzik a rájuk leselkedő veszélyeket, s figyelmük sem eléggé koncentrált. Ezért a gyermekekre mindenhol potenciális veszélyek leselkednek, ahol gépjárművek közlekednek, így a forgalmas vagy akár a gyérebb forgalmú utak mentén, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél, a lakó- és pihenőövezetekben, a bevásárlóközpontok parkolóiban, a játszóterek és találkozóhelyek környezetében.

Továbbá ők a legfogékonyabbak az új ismeretek megszerzése terén, esetükben a tanulás hatásfoka kiemelkedően magas. Ezért a közlekedési szabályok ismertetése, a veszélyek tudatosítása és a helyes magatartásminták átadása balesetektől óvhatja meg a gyermekeket, s akár életmentő is lehet.

Végezetül ne feledjék: a gyermek számára az első számú mintát a szülők szolgáltatják! 


  • Novemberi baleseti...

    2018. január 01. és november 30. között nőtt a személysérüléses közúti balesetek és a halálos áldozatok száma az elmúlt év hasonló időszakához képest. Íme, a...  >>

  • Mikulás akciók...

    A rendőri baleset-megelőzési munka szerves részévé, tradicionális elemévé vált, hogy december 06-án, azaz Miklós napján figyelemfelhívó közlekedésbiztonsági akciót...  >>

  • TISPOL Alcohol&Drugs...

    Ezen a héten az autósok fokozott ittasság ellenőrzésekre számíthatnak...  >>