Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Használjunk jó abroncsokat
2017-06-03 06:31 | ORFK-OBB
A megfelelő idényjellegű gumiabroncsok használata több okból is előnyös. ezek közül a legfontosabb a közlekedésbiztonság.

Az ORFK-OBB támogatásával az autonavigator.hu csapata a nonstopgumi.hu szakértőivel közösen az elmúlt évhez hasonlóan, idén is közel 200 budapesti, illetve főváros környéki autón nézték meg a gumiabroncsok milyenségét és állapotát. Fontos lenne, hogy a meleg időszakban nyári gumit, illetve jó minőségű négyévszakos gumit használjanak az autósok.

A gumivizsgálat hozott jó és rossz eredményt is: Jó hír, hogy csökkent az abroncsok átlagéletkora, magasabb az átlagos profilmélységük. Azonban az autók téli, nyári, illetve négyévszakos abronccsal szereltsége kapcsán a vizsgálat szerint a helyzet változatlan: az autók kétharmadán nyári abroncsot találtak, de az autók több mint negyede még a májusi, nem ritkán több mint 20 Celsius fokos időben is téli abroncsokon futott.

Akár új a téli gumi, akár korosabb, kiélezett helyzetben mindenképpen veszélyesebb a használata, hiszen hosszabb vele a fékút – ráadásként a téli abroncs nagyon hamar tönkremegy, a következő télen már nem lesz használható.

A vizsgált körben a tavalyi értékekhez képest 52-ről 66 százalékra emelkedett a prémium abroncsmárkák aránya . Szerényebb mértékben, 56-ról 63 százalékra emelkedett az 5 évnél fiatalabb gumiabroncsok aránya, ami tekintve azt, hogy az abroncsok kora csak gyártásuktól, nem pedig első felszerelésüktől kezdve állapítható meg, s egy szakszerűen tárolt abroncs akár 10 éves koráig is használható, jónak számít.

Kiss Csaba rendőr alezredes, az ORFK-OBB főtitkára felhívta az autótulajdonosok figyelmét, hogy a balesetmentes vezetés érdekében mekkora jelentősége van annak, hogy jó minőségű és megfelelő profilmélységű gumiabroncsokkal vegyenek részt a közúti közlekedésben. Különösképpen emlékeztette a járművezetőket – a pünkösdi hosszú hétvégére való tekintettel – a körültekintőbb közlekedés kiemelt fontosságára.  


  • Köszönet a...

    Egy nap, melyen mindenki épségben hazaért! Teljesült az EDWARD napi cél...  >>

  • 5 tengelyen biztos...

    Magyarország legjobb kamionsofőrét keresik az októberi országos döntőn, mely családi nap is...  >>

  • Biztonság Hete 2018-ban...

    Második alkalommal, immár országos jelleggel rendezik meg az egy héten át tartó közlekedésbiztonsági...  >>