Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Safety Tunes záróprogram
2017-05-04 09:03 | GI
Befejeződött a 15-24 évesek közúti közlekedésének biztonságát érintő European Road Safety Tunes program magyarországi végrehajtása.

A program záró rendezvényére 2017. április 28-án, a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakgimnáziumában került sor. A rendezvényen értékelték a program során készített pályaműveket és ismertették a program során végzett felmérés eredményeit.

A Europaen Road Safety Tunes magyarországi záró rendezvényen a díjakat Óberling József r. ezredes ORFK - Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság elnöke, valamint Dr. Erb Szilvia a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Gépjármű-közlekedési és Vasúti Szabályozási Főosztályának vezetője adta át a nyerteseknek.

 

A projektről röviden

2015. július 1-én kezdődött az European Road Safety Tunes projekt (rövid nevén Safety Tunes), amely keretében 8 szervezet, 8 országban, 26 hónapon át különböző közúti közlekedésbiztonsági rendezvényeket valósít meg a 15-24 éves korosztály számára.

A projekt kiemelt célcsoportját azon védtelen közlekedők alkotják, akik szakiskolákban vagy szakmunkásképző iskolákban tanulnak. Magyarországon 2014-ben 1660 balesetet okoztak fiatal közlekedők (18-24 éves korosztály), ez mintegy 10,4%-a az összes balesetek számának.

A projekt fő célja, hogy a partner országokban (Ausztria, Belgium, Hollandia, Lengyelország, Csehország, Szlovénia, Spanyolország és Magyarország) 5%-al csökkenjen a halálos kimenetelű balestek száma ebben a korosztályban.

A projekt módszertana a következőkre alapul:

- korosztály felőli megközelítés – a projekt fő üzeneteit korosztálybeli fiatalok adják át;

- érzelmi know-how - tapasztalatokhoz kötődő tanulási folyamat megvalósítása, érzésekhez kapcsolódó automatikus reflex folyamatok kialakulásának támogatása;

- szociális művészetek – az üzenet művészeti alkotásban történő kifejezése, aktív bevonás, művészeti alkotások készítése

A fenti módszertan pontos kidolgozását egy szakértői csapat végezte el. A módszertani útmutató kidolgozását követően 2016. szeptemberében kezdődött a hazai program megvalósítása. A programsorozat országos lefedettséggel az alábbi 9 iskolában valósult meg:

- Kecskeméti Szakképzési Centrum Kollégiuma

- BMSZC Than Károly Ökoiskolája, Gimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája, Budapest

- Kecskeméti Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakközépiskolája és Szakiskolája

- BMSZC Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakgimnáziuma, Budapest

- Ceglédi Szakképzési Centrum Bem József Műszaki Szakközépiskolája és Szakiskolája

- Ózdi SZC Surányi Endre Szakképző Iskolája és Kollégiuma, Kazincbarcika

- Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

- Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Kalocsa

A fenti iskolákban a hazai program szervezői több mint 70 workshopot tartottak és több mint 550 diákot értek el közvetlenül. Ennek eredményeként több mint 38 pályamű készült el melyek eredményhirdetése 2017. április 28-án valósult meg.

A foglalkozások elsődleges célja nem csupán a közúti közlekedési balesetekhez kapcsolódó kockázatok ismertetése volt, hiszen a szervezők arra is fel kívánták hívni a diákok figyelmét, hogy a saját biztonságuk érdekében vigyázniuk kell magukra. A foglalkozások elején rövid interaktív bemutatót tartottak a diákok számára a korosztályukat érintő tipikus baleseti helyzetekről, majd hétköznapi döntéshelyzetekkel szembesítették őket a legegyszerűbb kérdésekkel kapcsolatban. Így jutottak el a nehezebb kérdésekig (például: átszaladsz-e a 4 sávos úton éjjel, hogy időben hazaérj, vagy sem?). A kérdésekre gondolkodás nélkül kellett válaszolni, majd ezt követően a kritikusabb kérdéseket rövid közös megbeszélés követte. A dilemmák eldöntése után közös „közlekedésbiztonsági” történetet alkottak, melynek befejezése a diákok feladata volt. A történetek több etikai és közlekedésbiztonsági kérdést is felvetettek. Végül a diákokat arra kérték meg, hogy a balestek elkerülése érdekében fogalmazzák meg saját közúti közlekedésbiztonsági üzeneteiket és azt fejezzék ki egy művészeti alkotásban. Néhány megfogalmazott üzenet:

- Mások élete a kezedben van!

- Légy körültekintő!

- Gondolkodj előre!

- Merd felhívni anyát!

Az elkészült művészeti alkotások értékelése befejeződött. A projekt szakmai lezárása folyamatban van, melynek következő állomása a 2017. júniusban megrendezésre kerülő nemzetközi záró rendezvény Varsóban. A nyertes pályaművet készítő iskolai csapat a varsói záró rendezvényen is részt vehet.

 

A projekt finanszírozása

A Safety Tunes projekt a MOVE/C4-2014/298 sz. kiírás alatt valósul meg. A projekt Európai Uniós támogatottsága 50%-os; a vállalt feladatok megvalósításához a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatását nyújtja.Díjazottak listája

 


  • Novemberi baleseti...

    2018. január 01. és november 30. között nőtt a személysérüléses közúti balesetek és a halálos áldozatok száma az elmúlt év hasonló időszakához képest. Íme, a...  >>

  • Mikulás akciók...

    A rendőri baleset-megelőzési munka szerves részévé, tradicionális elemévé vált, hogy december 06-án, azaz Miklós napján figyelemfelhívó közlekedésbiztonsági akciót...  >>

  • TISPOL Alcohol&Drugs...

    Ezen a héten az autósok fokozott ittasság ellenőrzésekre számíthatnak...  >>