Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Márciusi baleseti helyzet
2017-04-13 09:06 | GI
Az ittasan okozott balesetek aránya még soha nem volt ilyen alacsony! Ezen túlmenően az év első negyedévében kevesebb személysérüléses közúti balesetet okoztak, míg a halálos áldozatok száma 6 fővel több, mint egy évvel ezelőtt.

A rendőrség által gyűjtött előzetes baleseti adatok alapján 2017. január 01. és március 31 között összesen 2 898 személysérüléses közúti balesetet okoztak a hazai közutakon, 10,0%-kal kevesebbet, mint az elmúlt év azonos időszakában (akkor 3 219 balesetet regisztráltak). A baleseteket súlyosságuk szerint csoportosítva azt láthatjuk, hogy a halálos kimenetelű közúti balesetek számát 5,7%-os növekedés jellemzi (122 helyett 129 halálos baleset). Ezzel szemben a súlyos sérüléses balesetek számában 10,6%-os (945 helyett 845), a könnyű sérüléssel járó balesetekében pedig 10,6%-os csökkenés mérhető (2 152 helyett 1 924).

A legfontosabb közlekedésbiztonsági mutató mindenkor és mindenhol a halálos áldozatok számának alakulása. Az év első negyedévében összesen 140 fő vesztette életét a hazai közutakon (alapvetően januári kiemelkedően magas áldozatszám miatt, hiszen februárban már jóval kedvezőbb voltak az adatok). Ezáltal 6 fővel több életet követelt a közúti közlekedés, mint tavaly ilyenkor (2016. első három havában 146 volt a halálos áldozatok száma).

A súlyos sérültek száma ugyanakkor 91 fővel csökkent (1 077 helyett 986 fő szenvedett súlyos sérülést, mely 8,4%-os csökkenést jelez), míg a könnyen sérültek – jellemzően zúzódást, ütődést, vagy enyhébb fokú agyrázkódást szenvedettek – száma is 10,7%-kal csökkent (a tavalyi 3 078 fő helyett idén március végéig 2 750 fő baleseti sérültet láttak el könnyű sérülés miatt).

Az ittasan okozott személysérüléses közúti balesetek számában rendkívül pozitív változások történtek. 2017. január 01. és március 31. között ugyanis 204 fő okozott balesetet ittas állapotban, míg tavaly az első három hónap során 325 fő. Ezért az ittasan okozott balesetek száma egy év alatt 37,2%-kal csökkent!

Ennek megfelelően az összes személysérüléses közúti baleseten belül az ittasan okozott balesetek aránya nagyon kedvező, hiszen 7%-os arányt a hazai közúti baleseti statisztikák jegyzésének megkezdése óta még soha nem regisztráltak! (tavaly azonos időszakban 10,1% volt ez az arány).

A közúti balesetek legfőbb okaiban, azok sorrendjében, és az összes baleseten belüli arányaiban érdemi változás nem történt, csak az arányok változtak némileg. A személyi sérüléssel járó balesetek több mint egyharmadának, 35 %-ának hátterében a gyorshajtás áll (1 014 baleset), az elsőbbségi jog megsértése miatt 701 baleset (részaránya 24%), a kanyarodási szabályok megszegése miatt pedig 429 baleset (részaránya 15%) történt.

A közúti balesetek túlnyomó részét, 71 %-át továbbra is a személygépkocsi-vezetők okozták, bár megjegyzendő, hogy a közúti forgalmon belüli aránya ennek a közlekedői csoportnak a legmagasabb. Viszonylag alacsony, 7%-os volt a kerékpárosok aránya a balesetet okozók között, igaz, hogy a valódi kerékpáros szezon még csak most veszi kezdtetét.

A tehergépkocsi-vezetők a balesetek 8 %-ának, az autóbusz-vezetők pedig az összes baleset 1 %-ának az okozásáért felelősek. A „motoros” kétkerekűek vezetői, a segédmotor kerékpárosok és a motorkerékpárosok 68, illetve 66 balesetet okoztak – a felsorolás sorrendjének megfelelően.

Az ORFK Főügyeletének napi jelentései alapján 2017. január 01 és március 31. között a személygépkocsi vezetőjeként életüket vesztettek száma a tavalyi 36 főről 45 főre, míg a tehergépkocsi vezető áldozatok száma 1 főről 4 főre nőtt. A kerékpáros halálos áldozatok száma viszont egy fővel csökkent, 11 főről 10 főre.

Valamivel kevesebb gyalogos (31 fő a tavalyi 36 fővel szemben) halt meg közútjainkon, míg motorkerékpárosként 4 fő vesztette életét balesetben (tavaly 1 fő). Segédmotoros kerékpárosként az első negyedévben 1 fő szenvedett halálos kimenetelű balesetet, akárcsak tavaly ilyenkor. Sajnálatos módon az év első három havában két gyermekkorú személy életét követelte a közúti közlekedés a magyarországi utakon (tavaly ilyenkor még nem volt gyermekkorú áldozat).

Végezetül: 2017. január 01. és március 31. között összesen 33 olyan naptári napot jegyezhettünk, amikor nem következett be halálos kimenetelű közlekedési baleset hazánkban. 


Vissza
  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...  

  • Ajtónyitás...

    A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját....  

  • 20 mph a wales-i...

    A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli...