Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Hatezerrel kevesebb közúti áldozat!
2017-04-11 09:06 | GI
A közúti halálos áldozatok száma ismét csökkent az EU közútjain. Két év stagnálás után a balesetben meghalt személyek száma tavaly 2%-kal csökkent. Az évtizedfordulóhoz képest mintegy 6 000 fővel kevesebben haltak meg balesetben az Európai Unióban.

Az Európai Bizottság 2017. március 28-án Vallettában – a máltai fővárosban zajló Közúti Biztonsági Konferencia idején – jelentette meg közleményét az Európai Unió előző évi baleseti helyzetének alakulásáról. A legfontosabb adat, hogy a közúti közlekedési balesetben életét vesztett személyek száma egy év alatt 2%-kal csökkent az Európai Uniót képezi 28 tagállam területén. A beérkező adatok feldolgozása alapján 2016-ban a közúti halálos áldozatok száma mintegy 25 500 fő volt, mely némi kerekítéssel 600 fővel kevesebb a 2015. évinél, és 6 000(!) fővel kevesebb, mint az évtizedforduló évében.

Az Európai Bizottság becslése szerint a halálos áldozatokon túlmenően tavaly további 135 000 ember szerzett súlyos sérüléseket közúti balesettel ok-okozati összefüggésben. Az Európai Unió közúti közlekedésbiztonsági helyzetét az elmúlt két évben a stagnálás jellemezte. 2013-ról 2014-re ugyanis a balesetben meghalt személyek számának csökkenése nem érte el az 1%-ot, míg 2014 és 2015. között a közúti halálos áldozatok száma terén 1,3%-os növekedés következett be (2015. volt az első esztendő 2001 óta, amikor az EU területén nem csökkent, hanem nőtt a balesetben meghaltak száma). Tavaly viszont fordulat következett be, és a trend ismét kedvezővé vált.

Tekintettel arra, hogy a hatályos időszakra vonatkozó európai uniós közlekedésbiztonsági program báziséve a 2010. év, kijelenthető, hogy az eltelt hat évben a közúti halálos áldozatok számának alakulása mintegy 19%-os csökkenést mutat. A csökkenő trend természetesen kedvező és örömteli hír, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a csökkenés üteme nem elégséges, mert nem éri el a kívánt mértéket. A trend ütemének változatlansága – vagy éppen romlása – ugyanis azt vetíti előre, hogy az Európai Bizottság évtizedünk végére kitűzött célja, a halálos áldozatok számának felére csökkenése nem fog teljesülni. Ezért a Bizottság fokozott intézkedésekre, nagyobb erőfeszítésekre és hatékonyabb beavatkozásokra hívja fel minden olyan érintett figyelmét (tagállamok kormányai, jogalkotói, hatóságai, útkezelői, önkormányzatai, gépjárművezető képzésben érintett cégek stb. figyelmét), amelynek a közúti közlekedésbiztonság fejlesztése legalább részben a feladatát képezi.

Az uniós helyzetértékelés megjelenésével egy időben Violetta Bulc, az Európai Bizottság közlekedésért felelős biztosa is nyilatkozott. Violetta Bulc szerint a legújabb közösségi baleseti statisztikai adatok egyértelműen fejlődést mutatnak, a halálos áldozatok számának elmúlt évi csökkenése azt jelzi, hogy a 2010. óta tartó kedvező trend tovább folytatódik. Ugyanakkor aggasztó, hogy az áldozatokat jelző számok mindegyike mögött egy-egy elvesztett emberi élet és hátrahagyott, gyászoló család áll. Jelenleg – átlagosan számolva – minden egyes nap 70 emberi életet követel a közúti közlekedés az EU útjain, és ötször annyian szenvednek súlyos sérülést balesetben. Ez pedig elfogadhatatlan, ami ellen a közösségnek és a tagállamoknak egyaránt sürgősen tenniük kell.

A közúti baleset áldozatává válásának esélye az egyes EU tagállamokban jelentősen eltérnek. A legkedvezőtlenebb közúti közlekedésbiztonsági adatokat felmutató balkáni országokban ugyanis háromszor akkora eséllyel válik valamely közlekedő halálos áldozattá, mint például az Egyesült Királyságban, vagy Svédországban.

2016. volt az első olyan esztendő, amikor az Európai Bizottság adatokat tett közzé a közúti balesetben súlyosan sérült személyek vonatkozásában. Erre azt követően nyílt lehetőség, hogy több évnyi munkálatokat követően a tagállamok elfogadták a súlyos sérülés egységes definícióját. A becslések szerint tavaly 135 000 ember szenvedett súlyos sérülést közúti balesetben az Európai Unióban (Az egységes definíciónak megfelelő adatok szolgáltatására 16 tagállam volt képes, melyek az EU lakosságának 80%-át teszik ki. A többi tagállam vonatkozásában a súlyos sérültek számát becsléssel állapították meg). A sérültek között kimagasló volt a védtelen úthasználók, azaz a gyalogosok, kerékpárosok és a motorkerékpárosok száma.

 

Háttér

Évtizedünk európai uniós közlekedésbiztonsági programjának fő célkitűzése, hogy 50%-kal csökkenjen a közúti balesetben meghalt személyek száma az Európai Unió területén 2011 és 2020 között. Az Európai Bizottság által 2010. július 22-én kiadott „Fejlődés egy európai közúti közlekedésbiztonsági térség irányába: a 2011-2020. közötti időszak közlekedésbiztonságára vonatkozó politikai irányvonalak” című program báziséve a 2010. esztendő. Abban az évben a közúti halálos áldozatok száma 31 595 fő volt az EU 28-ak viszonylatában. A program célkitűzése akkor teljesül, ha a halálos áldozatszám 2020. végére kevesebb lesz, mint 15 797 fő. 


Vissza
  • Magyar rendőrtiszt a TISPOL...

    Zsinkai Elvira r. őrnagy személyében magyar tagja lett a TISPOL Végrehajtó...  

  • Uniós tagállamok...

    A legjobb közlekedésbiztonsági mutatóval az Egyesült Királyság rendelkezik, míg a bolgár és a román utakon a legnagyobb a halálozási...  

  • Minden esetben...

    Új preventív kampányt indított Nógrád megyében a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság Városi Balesetmegelőzési...