Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Sebességcsökkentés Belgiumban
2017-04-03 16:25 | GI
Flandriában csökkentették a megengedett sebesség felső határát a lakott területen kívüli fő és mellékútvonalakon.

Az elmúlt év végén Belgium északi tartományában, Flandriában döntés született arról, hogy a korábbi 90 km/h-ról 70 km/h-ra csökkentik a megengedett legnagyobb sebesség felső határát a lakott területen kívüli fő- és mellékutakon. A szabályozás mintegy 6 000 km hosszú úthálózatot érint. A 2017. január 01-én hatályba lépett új szabályok ugyanakkor az autópályákra és az osztott pályás főútvonalakra nem terjednek ki.

A szigorítással a flamand jogalkotók célja egyrészt a közúti közlekedésbiztonság javítása, a közlekedési balesetek, a halálozások és súlyos sérülések számának csökkentése, másrészt a lakott területen kívüli sebességértékek egységesítése, és hosszú távon költségmegtakarítás elérése. Flandriában ugyanis az olyan lakott területen kívüli fő- és mellékútvonalakon, ahol a kerékpárok közlekedésére elkülönített kerékpárút nincs, eddig is legfeljebb 70 km/h sebességgel lehetett haladni. Márpedig számos út ilyen, és ezeken a szakaszokon a sebességkorlátozást eddig közúti jelzőtáblákkal jelölték.

Az új szabályozás következtében egységesen 70 km/h sebességben határozzák meg a felső sebességhatárt, és az érintett utakon a sebességet korlátozó jelzőtáblákat leszerelik. Azokon a lakott területen kívüli útszakaszokon, ahol a kerékpárosok a gépjárművek forgalmára szolgáló úttesttől elkülönített kerékpárúton közlekedhetnek, és a nagyobb sebességgel történő haladásnak egyéb biztonsági akadálya nincs, ott a jövőben is lehetőség lesz legfeljebb 90 km/h sebességgel közlekedni. Ezeket az útszakaszokat „Sebességkorlátozás, 90 km/h” közúti jelzőtáblával jelölik meg.

Az intézkedést első körben kizárólag Flandria tartományban vezetik be, Belgium másik két tartománya – Vallónia és Brüsszel – egyelőre nem változtat, de figyelemmel kíséri a módosítás eredményeit. Az új szabályozás bevezetését megelőzően a közelmúltban közvélemény kutatásra is sor került, mely azt az eredményt mutatta, hogy Flandria lakosságának többsége támogatja a döntést.

Belgiumban más jellegű sebességkorlátozásról is érkeztek hírek. A fővárostól délre eső Vallónia tartományban intelligens 30 km/h feliratú közúti fényjelző készülékeket alkalmaznak az iskolák környezetében és a program folyamatosan bővül: egyre több iskolánál szolgálja a tanulók biztonságát hasonló jelzőberendezés Ezek a készülékek csak a nappali időszakban működnek – általában a tanítási időszak kezdete előtt egy órával kapcsolják be -, de az esti és éjszakai órákban üzemen kívül helyezik a jelzéseket.

A brüsszeli központú Belga Közúti Biztonsági Intézet (BRSI) arra hívta fel a figyelmet, hogy Belgiumban a sebességtúllépés - sajnálatos módon - még mindig egyike a társadalmilag leginkább elfogadott közlekedési szabályszegéseknek, noha annak kiemelt balesetei és halálozási kockázatai közismertek. Ennek a kedvezőtlen jelenségnek, továbbá az óvatosság hiányának a hátterében részben az áll, hogy a sebességtúllépések mindennaposak, a járművezetők napi közlekedésük során rendszerint többször is túllépik a megengedett sebességhatárt, ugyanakkor csak rendkívül ritkán szembesülnek a kapcsolódó veszélyekkel. Ennek megfelelően a járművezetők többsége inkább a gyorshajtások előnyét, azok pozitív hozadékát, a korábban történő úti célhoz érést látják, semmint a veszélyeket (gyorshajtáskor a veszélyes szituációk aránya elenyésző).

Ugyanakkor, ha a gyorshajtás balesethez vezet, akkor a következmények rendszerint súlyosak, nem ritkán tragikusak.  Ezért a BRSI szerint a minél közelebbi jövőben olyan szemléletváltásra lenne szükség a közlekedők körében, mint amilyen az ittas járművezetés vonatkozásában tapasztalható. A szeszesital fogyasztását követő járművezetést ugyanis a belga lakosság túlnyomó többsége elítélendőnek, bűnnek, sőt, szégyennek tartja. 


  • Közlekedik a család 2019-ben...

    Jelentkezzen Ön is családjával a nagy sikerű közlekedésbiztonsági vetélkedőre és nyerje meg a fődíjat, egy Škoda Fabia...  >>

  • Elindultak a...

    Útjukra bocsátottuk a KRESZmenőket, két barátot, akik mindenkinek ismerősek lehetnek, és a gyakori, veszélyt rejtő forgalmi szituációkba ajánlott biztonságos...  >>

  • Hétvégén jön az AMTS 2019!: mi is ott...

    Az év legnagyobb autós showja 2019-ben sem marad el, a programpaletta pedig a korábbi évekhez hűen gazdag és bőséges. Lássuk, milyen érdekességek várják azokat,...  >>