Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Emelkedő bírságösszegek gyorshajtás esetén
2017-03-29 08:13 | GI
Áprilistól emelkedik a gyorshajtás miatt kiszabott bírságok összege az Egyesült Királyságban.

Az Egyesült Királyságban 2017. április 24-től 2 500 GBP-ig (~890 ezer Ft-ig) terjedő összegű bírságra számíthatnak azok a járművezetők, akik túllépik a megengedett sebességhatárt. Eddig a gyorshajtásért kiszabható bírság maximális összege 1 000 GBP (~356 ezer Ft) volt. A jogalkotók azt követően hozták meg ezt a jogszabályi szigorítást, hogy az elmúlt öt évben 44%-kal nőtt a gyorshajtásos szabályszegések száma a „szigetország” területén.

A megengedett sebesség túllépése, mint a közúti közlekedésbiztonság helyzetét, a közúti sérülések és halálesetek számának alakulását legnagyobb mértékben befolyásoló tényező folyamatosan a brit kormányzat figyelmének fókuszában van. A Föld egyik legbiztonságosabb közúthálózatával rendelkező országban rendkívül érzékenyen reagálnak a negatív közlekedésbiztonsági folyamatokra. A kormányzat az említett jogszabályi szigorítást megelőző lépésnek szánja annak érdekében, hogy a közlekedési balesetek és a közúti áldozatok száma az elkövetkezendő években tovább csökkenjenek.

A brit jogi szabályozás érdekessége, hogy a bírságok összegét a fizetéshez, egészen pontosan az egy hétre jutó átlagos bevételhez, jövedelemhez igazítja. A sebességtúllépés mértékének megfelelően három különböző bírságolási sávot (kategóriát) vezetnek be.

Az „A” sávba azok tartoznak, akik a megengedett sebességet 1-10 mph-val lépik túl (ez átszámítva 1,6 - 16,1 km/h-nak felel meg). Ők a heti bevételük 25-75%-ának megfelelő összegű bírsággal sújthatók, melyet az eset valamennyi körülményére figyelemmel (hol történt a szabálysértés, a sebességtúllépés mértéke, első alkalommal, vagy ismételt elkövetésről van szó stb.) az eljáró hatóság szab ki.

A „B” sávba tartozó elkövetők – akik 11-21 mph-val (azaz mintegy 17,7 - 33,8 km/h-val) lépik át a sebességhatárt – heti bevételük 75-125%-ával szankcionálhatók.

Végezetül a „C” sávba tartoznak azok, akik a megengedett legnagyobb sebességet jelentősen, több mint 21 mph-val (33,8 km/h felett) lépik túl, s ezzel súlyosan veszélyeztetik a környezetükben tartózkodók, közlekedők életét, testi épségét, egészségét. A bírság mértékét a jogalkotó az egy hétre jutó jövedelem minimum 125%-ában, de legfeljebb 175%-ában állapította meg.

Fontos kitétel, hogy a gyorshajtás miatt kiszabott bírság összege a 2 500 GBP-t nem haladhatja meg (ez a jelenlegi napi árfolyamon számolva 880-900 000 forintnak felel meg).

Az eddigi tapasztalatok, a sebességtúllépések átlagos mértékének ismerete azt vetíti előre, hogy nagyon sok gépjárművezető eshet a maximális, azaz „C” bírságolási sávba, amennyiben közlekedési magatartásán nem változtat.

Az új jogszabály létrehozásában kulcsszerepet játszó brit Büntetési Tanács kifejezetten szükségesnek és időszerűnek tartja a korábbi szabályozás szigorítását, a gyorshajtások számának (és mértékének) visszaszorítását, kijelentve, hogy semmi aggodalomra nincs okuk azoknak, akik a közúti közlekedés szabályait megtartják.

A bírságolás módosításáról, annak április 24-én történő hatályba lépéséről a média intenzíven tájékoztatja a lakosságot, így arról nem lehet szó, hogy a kormányzat nem figyelmeztette időben a gépjárművek vezetőit. A módosítás kommunikációjában azt is kiemelik, hogy a gyorshajtás által „nyert” idő mindössze percekben mérhető, és ez semmiképpen nincs arányban azokkal a súlyos többlet veszélyekkel, a sérülési és halálozási kockázat növelésével, melyet az elkövető a környezetében lévők körében okoz.

Végezetül érdekesség, hogy azok a járművezetők, akik első alkalommal lépik túl a sebességhatárt, mentesülhetnek a bírság megfizetése alól, amennyiben önkéntes utánképző tanfolyamon vesznek részt és azt sikeresen teljesítik.



 


  • Novemberi baleseti...

    2018. január 01. és november 30. között nőtt a személysérüléses közúti balesetek és a halálos áldozatok száma az elmúlt év hasonló időszakához képest. Íme, a...  >>

  • Mikulás akciók...

    A rendőri baleset-megelőzési munka szerves részévé, tradicionális elemévé vált, hogy december 06-án, azaz Miklós napján figyelemfelhívó közlekedésbiztonsági akciót...  >>

  • TISPOL Alcohol&Drugs...

    Ezen a héten az autósok fokozott ittasság ellenőrzésekre számíthatnak...  >>