Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Védtelen gyermekek!
2017-03-27 12:50 | GI
Több mint 3 600-an nem csatolták be biztonsági öveiket és – érthetetlen módon - 67 gyermek utazott teljesen védtelenül a gépkocsiban Magyarországon a legutóbbi nemzetközi szintű TISPOL akció idején.

Az idei második európai szintű közúti ellenőrzést, a TISPOL (European Traffic Police Network) „Seatbelt” akcióját a tagállamok rendőri szervei 2017. tizenegyedik hetében hajtották végre – a 2017. évi ellenőrzési tervnek megfelelően. Az ellenőrzések kifejezetten a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági ülés használatának ellenőrzésére irányultak. Az európai rendőrök ugyanakkor más jogsértés észlelése esetén is eljártak, amennyiben az ellenőrzés során arra fény derült (pl. ittas vezető tetten érése, körözött személy elfogása stb.).

Európa-szerte hétfőtől vasárnapig (azaz március 13-tól 19-ig) tartottak az ellenőrzések. A TISPOL ellenőrzések sajátossága, hogy az egyes országok az adott héten belül önállóan választhatják meg azokat a napokat, amikor a saját ellenőrzéseiket végrehajtják. Magyarországon március 17. és 19. között, azaz péntektől vasárnapig hajtották végre a fokozott ellenőrzéseket. Az akció országos szintű volt, ennek megfelelően a fővárosban, valamennyi megyében és a gyorsforgalmi útjainkon egyaránt végrehajtásra került.

A három napos ellenőrzés során 3 100 járművezetővel és 553 utassal szemben állapították meg a biztonsági öv használatának jogosulatlan hiányát. Összesen tehát 3 653 fővel szemben indult eljárás az övhasználat elmulasztása miatt (ez meghaladja az előző, 2016 őszi hasonló akcióban biztonsági övet jogellenesen nem használók számát). Az érintettek szabályszegők 85%-a járművezető, 15%-a pedig utas volt.

A járművezetők vonatkozásában 2 991 szabályszegést lakott területen belül, 76 jogsértést lakott területen kívül, 33-at pedig autópályán állapítottak meg. Az utasok körét vizsgálva 357-en lakott területen belül az első, 160-an a hátsó ülésen utaztak megfelelő passzív védettség hiányában. Lakott területen kívül az „anyósülésen” ülő utassal szemben 12, hátul ülő utassal szemben pedig 19 esetben jártak el. Gyorsforgalmi utakon az 5esetben indult eljárás az utassal szemben be nem csatolt öv miatt (ők mindannyian elöl ültek).

Érdemes megjegyezni, hogy az utasvédelmi eszközök használati arányára irányuló felmérések egyértelműen azt mutatják, hogy a hosszabb távú utazásoknál – így a gyorsforgalmi utakon való közlekedésnél – egyértelműen elterjedtebb a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek használata

Az akcióban részt vevő rendőrök a gyermekbiztonsági rendszer használatának jogellenes elmulasztását 67(!) esetben észlelték, míg összesen 8 fő motorkerékpárost értek tetten közúti közlekedése során úgy, hogy nem viselt bukósisakot (utóbbiakat jellemzően lakott területen belül).

Figyelembe véve azt, hogy hosszú évek óta Magyarországon a közúti balesetben életüket vesztett gyermekek legalább fele nem önálló közlekedésük során, hanem gépjármű utasaként veszítik életüket, érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy a felnőttek miért nem rögzítik és óvják gyermekeiket a korszerű gyermekbiztonsági rendszerek által, jelentősen csökkentve ezáltal a baleset bekövetkezésekor keletkező sérülési és halálozási kockázatot!

A következő TISPOL nemzetközi közúti ellenőrzés a gyorshajtások visszaszorítására irányul. A „Speed” kampány magyarországi végrehajtásának időpontja 2017. április 19, valamint 21-22.

 

Háttér

A nemzetközi szintű ellenőrzések hátterében az áll, hogy Európában a gyorshajtás és az ittas vezetés mellett a biztonsági öv (és gyermekülés) használatának elmulasztása számít a közutak legfőbb gyilkosának. Magyarországon az övhasználat aránya az elmúlt másfél évtized során jelentősen fejlődött, hiszen a 2001. évi mintegy 50%-os átlagos értékről évtizedünkben 80% fölé nőtt.  

A 2015. évi megfigyelések ugyanakkor azt mutatták, hogy a korábbi évek szinte folyamatos növekedése megtorpant. 2015-ben az első üléseken utazók 82,8 %-a, a hátsó ülésen utazók 56,23 %-a, míg valamennyi személygépkocsiban utazó 80,99%-a csatolta be szabályosan biztonsági övét, és ez alacsonyabb a 2013. évi értékekhez képest.

Hasonló változások tapasztalhatók a biztonsági gyermekülések használati arányának változásában is. A személygépkocsiban védtelenül utazó gyermekek részaránya 20% lett, vagyis a biztonsági gyermeküléssel, vagy felnőtt biztonsági övvel védett gyermekek aránya csökkent.

A hazai övhasználati hajlandóság – a korábbi fejlődés ellenére – még mindig nem éri el az európai uniós tagállamok átlagát. Egyes országokban (Svédország, Egyesült Királyság, Finnország stb.) az övhasználati arány eléri a 98%-ot. A TISPOL (European Traffic Police Network) mintegy másfél évtizede szervez hasonló akciókat. A passzív biztonsági eszközök használatára irányuló „Seatbelt” kampány tradicionális területe az európai közúti ellenőrzéseknek. A TISPOL éves szintű ellenőrzési terveiben  általában kilenc akció végrehajtása szerepel, melyek – a részt vevő országok magas száma következtében – gyakorlatilag az „öreg kontinens” jelentős részére kiterjednek  (általában 28 ország vesz részt ezekben az akciókban).

A kampányok jellegzetessége, hogy a TISPOL-hoz tartozó tagállamok rendőri szervei egy időben, azonos szempontok alapján ellenőrzik a járművek vezetőit. Az ellenőrzés tapasztalatait a nemzeti rendőrségek összesítik, majd az eredményeket megküldik a TISPOL Műveleti Csoportja részére, mely európai szintű értékelést készít. 


Vissza
  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...  

  • Ajtónyitás...

    A figyelmetlen ajtónyitásra visszavezethető kerékpáros balesetek könnyen elkerülhetők, ha a távolabbi kezünkkel nyitjuk ki a gépkocsi ajtaját....  

  • 20 mph a wales-i...

    A wales-i kormány csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet a lakott területen belüli...