Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Februári baleseti helyzet
2017-03-22 14:07 | GI
Az év első két havában csökkent a személysérüléses közúti balesetek és az ittasan okozott balesetek száma, ugyanakkor két fővel többen haltak meg a hazai közutakon.

A rendőrség által gyűjtött előzetes baleseti adatok alapján 2017. február 01 és 28. között hazánkban a személysérüléses közúti balesetek száma 14,6%-kal (ezen belül a halálos balesetek száma 10,9%-kal, a súlyos sérüléses 14,6%-kal, a könnyű sérüléses pedig 14,9%-kal), a balesetben meghalt személyek száma 8%-kal, az ittasan okozott balesetek száma pedig 39,6%-kal(!) csökkent az előző év februárjához képest.

A februári kedvező adatok az év első két havának összesített baleseti mutatóit is kedvezően befolyásolták (korábbi cikkünkben megírtuk, hogy január hónap kevésbé volt kedvező a balesetek alakulása szempontjából). Ezek szerint a 2017. év eddig eltelt két havában összesen 1 799 személysérüléses közúti balesetet okoztak a hazai közutakon közlekedők, azaz 15,9%-kal kevesebbet, mint az elmúlt év azonos időszakában (akkor 2 140 balesetet regisztráltak), és 20%-kal kevesebbet, mint a hazai közúti közlekedésbiztonság legkedvezőbb évének tartott 2013-as évben (2 249 baleset).

A baleseteket súlyosságuk szerint csoportosítva azt láthatjuk, hogy a halálos kimenetelű közúti balesetek számát 8,4%-os növekedés jellemzi (83 helyett 90 halálos baleset). Ezzel szemben a súlyos sérüléses balesetek számában 17,3%-os (624 helyett 516), a könnyű sérüléssel járó balesetekében pedig 16,7%-os csökkenés mérhető (1 433 helyett 1 193).

A legfontosabb közlekedésbiztonsági mutatót mindenkor és mindenhol a halálos áldozatok számának alakulása jelenti. A januári magas áldozatszám, valamint a februári, immár jóval kedvezőbb adatok következtében az első két hónapban 96 fő vesztette életét a hazai közutakon. Ezáltal összesen két fővel több életet követelt a közúti közlekedés, mint tavaly ilyenkor.

A súlyos sérültek száma ugyanakkor csaknem 100 fővel csökkent (713 fő helyett 618 fő szenvedett súlyos sérülést, és ez 13,3%-os csökkenést jelez), míg a könnyen sérültek – jellemzően zúzódást, ütődést, vagy enyhébb fokú agyrázkódást szenvedettek – száma is 14,9%-kal csökkent (a tavalyi 2 041 fő helyett idén február végéig 1 737 fő baleseti sérültet láttak el könnyű sérülés miatt).

Az ittasan okozott személysérüléses közúti balesetek száma és aránya is kedvezően változott. 2017. január 01. és február 28 között ugyanis 120 fő okozott balesetet ittas állapotban, míg tavaly az első két hónap során 199 fő. Ezért az ittasan okozott balesetek száma egy év alatt csaknem 40%-kal (egészen pontosan 39,7%-kal) csökkent! Ennek megfelelően az összes személysérüléses közúti baleseten belül az ittasan okozott balesetek aránya is kedvezően alakult, február végén 6,7% volt (tavaly azonos időszakban 9,3% volt ez az arány).

A közúti balesetek legfőbb okaiban, azok sorrendjében, és az összes baleseten belüli arányaiban jelentős változás nem tapasztalható. A személyi sérüléssel járó balesetek mintegy 40 %-ának hátterében a gyorshajtás áll (725 baleset), az elsőbbségi jog megsértése miatt 410 baleset (részaránya 23%), a kanyarodási szabályok megszegése miatt pedig 239 baleset (részaránya 13%) történt.

A közúti balesetek túlnyomó részét, 75 %-át a személygépkocsi-vezetők okozták, bár megjegyzendő, hogy a közúti forgalmon belüli aránya ennek a közlekedői csoportnak a legmagasabb - továbbá a kétkerekű járművek (kerékpár, segédmotoros kerékpár, motorkerékpár) forgalmi részvétele a téli hónapokban jelentősen alacsonyabb az enyhébb időszakokhoz képest.

A tehergépkocsi-vezetők a balesetek 9 %-ának, az autóbusz-vezetők pedig az összes baleset 1 %-ának az okozásáért felelősek. A kerékpárosoknak a balesetet okozók körében betöltött aránya az év első két havában mindössze 5% volt (87 balesetet okoztak kerékpárral). A „motoros” kétkerekűek vezetői (a segédmotor kerékpárosok és a motorkerékpárosok) ennek valamivel több, mint a felét, összesen 49 balesetet okoztak.

Az ORFK Főügyeletének napi jelentései alapján 2017. január 01 és február 28. között a személygépkocsi vezetőjeként életüket vesztettek száma a tavalyi 27 főről 33 főre, míg a tehergépkocsi vezető áldozatok száma 1 főről 4 főre nőtt. A kerékpáros halálos áldozatok száma nem változott, tavaly és idén február végén egyaránt 7-7 fő volt.

Valamivel kevesebb gyalogos (21 fő a tavalyi 24 fővel szemben) halt meg közútjainkon, míg motorkerékpárosként 1 fő vesztette életét balesetben (tavaly 0 fő). Segédmotoros kerékpárosként januárban és februárban senki nem szenvedett halálos kimenetelű balesetet. Sajnálatos módon az év első két havában két gyermekkorú személy életét követelte a közúti közlekedés a magyarországi utakon.

Végezetül: 2017. január 01. és február 28. között összesen 22 olyan naptári napot jegyezhettünk, amikor nem következett be halálos kimenetelű közlekedési baleset hazánkban.

A 2017 I-II. havi előzetes közúti baleseti adatokhoz kapcsolódó ábrák letöltése 


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...