Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Drónnal ütközött a személygépkocsi
2017-02-13 22:49 | GI
A baleset egy németországi autópályán történt, de máshol is megtörténhetett volna. Rendőrség a közúti közlekedés veszélyeztetése miatt indított eljárást.

Igencsak megdöbbenhetett annak a személygépkocsinak a vezetője, aki néhány napja, 2017. január 28-án közlekedett a bajorországi A99-es autópályán, s váratlanul egy drónt látott meg közvetlenül a járműve előtt. A balesetet a gépkocsit vezető hölgy már nem tudta elkerülni, s bár késedelem nélkül vészfékezett, a drónt elütötte. Nagy szerencse, hogy személyi sérülés nem történt, de ez a véletlennek is köszönhető, hiszen az ilyen eset – például, ha a vezető megijed, és körültekintés nélkül félre rántja a kormányt - akár tragédiával is végződhetett volna.

A rendőri jelentés szerint a baleset a Fürstenfeldbruck járásban lévő Germering közelében történt, a balesetben érintett kis méretű légi jármű tömege 1,2 kg volt. Az ütközés következtében a személygépkocsi eleje megrongálódott, de szerencsére csak anyagi kár keletkezett. Az elsődleges megállapítások szerint a drón akkumulátora merülhetett le, éppen akkor, amikor az autópálya felett repült. A nem mindennapi baleset a drón landolásakor történt.

A média is beszámolt a balesetről, s ezt követően a drón tulajdonosa jelentkezett a rendőrségen. A férfi megerősítette, hogy ő kezelte a légieszközt, és valószínűleg a drón akkumulátora a hideg téli időben gyorsabban merülhetett le. A rendőrség hivatalból indított eljárást a férfi ellen a közúti közlekedés veszélyeztetése miatt.

Az eset mindenképpen nagy tanulságokkal szolgál. Bár a drónokat alapvetően haditechnikai célokra fejlesztették ki, az eszköz az elmúlt években a széles tömegek részére is elérhetővé vált. Drónokat vásárolhatunk a szaküzletekben, a reptereken, az Interneten, és a kis méretű légi jármű immár a karácsonyi ajándékok között is az egyik legnagyobb kedvenc lett.

A drónok gyors elterjedéséhez az ár csökkenése mellett az is hozzájárul, hogy viszonylag könnyen kezelhetők, és ma már nem csak a modellezők, hanem immár az amatőr fotósok és filmesek körében nagy népszerűségnek örvend. A legtöbb országban a drónok használata még nincs kellően szabályozva. A drónt többnyire légi eszköznek minősítik, de hogy pontosan hol, mikor, milyen feltételek mellett, és milyen magasságban lehet reptetni, ezekről a részletekről jogszabály számos országban teljes körűen még nem rendelkezik, s akkor még nem beszéltünk az olyan fontos dolgokról, mint például a személyiségi jog, a tulajdonjog és egyéb jogterületek védelme (pl. be lehet-e reptetni drónt más ingatlana, erdeje, telke, vagy háza fölé stb.).

A drón használata kifejezetten veszélyes és éppen ezért tilalmazott azoknak a helyeknek a közelében, ahol közlekedés van: legyen az közúti, vasúti, vagy éppen légi közlekedés. A németországi példa is jól illusztrálja, hogy bármikor előfordulhat olyan esemény, üzemzavar, meghibásodás, vagy éppen felelőtlenségre visszavezethető emberi hiba, amely következményei súlyosak lehetnek és akár tragédiához is vezethetnek.

Nemrégiben hazánkban is történt hasonló eset, hiszen drón okozott közúti balesetet Budapesten is. A police.hu tudósítása szerint 2017. február 3-án egy személygépkocsi szélvédőjét törte be egy irányíthatatlanná váló drón a Szabadság hídon. A drónt egy 23 éves szingapúri férfi vezérelte, aki turistaként tartózkodott hazánkban és légi felvételeket készített az eszközzel.  A baleset következtében személyi sérülés szerencsére nem történt, a gépkocsiban anyagi kár keletkezett.

Magyarországon a 2016. karácsonyi vásárlások egyik slágerterméke a drón volt, és hazánkban a dróntulajdonosok száma már jelenleg is több ezerre tehető.  


  • Fiatal sofőrök programja –...

    Folytatódik a „Driving Skills for Life”, a Ford ingyenes, fiataloknak szóló vezetéstechnikai...  >>

  • Robogók a...

    Az ORFK-OBB 40 db Piaggio típusú új segédmotoros kerékpárt szerzett be és adott át az Országos Polgárőr Szövetség képviselőinek....  >>

  • Gyilkos...

    Kilenc ember vesztette életét abban a balesetben, mely során a jármű vezetője mobiltelefonját használta az...  >>