Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Ónos eső!
2017-02-01 10:29 | GI
Ónos eső esetén az útburkolat felszíne gyakorlatilag tükörjéggé válik, és ez extrém óvatosságot követel meg mindazoktól, akik ilyenkor indulnak útnak.

A közlekedők többsége – ide értve az autósokat és gyalogosokat egyaránt – a legkellemetlenebb és legveszélyesebb csapadéknak az ónos esőt tartják. Nemhiába! Ha ónos eső esik – vagy némileg kedvezőbb esetben ónos szitálás van – akkor a felszínre lehulló csapadék igen hamar összefüggő és rendkívül csúszós bevonatot képez, mely jelentősen korlátozza, olykor akár el is lehetetleníti a közúti közlekedést.

Az ónos eső nem más, mint igen hideg (túlhűlt) vízcseppekből álló csapadék, mely a talajra, vagy más felületre hullva azonnal megfagy. Akkor alakul ki, amikor a felső és az alsó hideg légrétegek között melegebb levegő szorul meg. A felső légrétegből aláhulló hó a középső meleg rétegben esővé olvad, majd az alsó hideg légrétegben ezek az esőcseppek hirtelen megfagynak és ónos esőként érnek a földfelszínre. Ónos esőre különösen nagyobb hidegek után, az enyhülés előtti időszakban számíthatunk.

Ónos esőben rendkívül veszélyes a közlekedés, hiszen az összefüggő jégbevonaton a tapadás minimálisra csökken. Ezért ilyenkor a legjobban akkor járunk el, ha egyáltalán nem indulunk útnak, sem autóval, sem gyalog. Ha muszáj elindulnunk, akkor lehetőleg válasszuk a nagyobb biztonságot nyújtó tömegközlekedési eszközöket, a fővárosban első sorban a metrót (ezzel a közúti forgalom zsúfoltságát is csökkentjük). Gyalogosan is igen óvatosan kell közlekedni, ügyelve a megcsúszások elkerülésére, az úttesten való áthaladás hosszabb időtartamára, s a fákról és háztetőkről esetlegesen aláhulló jégdarabokra.

Ha az ónos eső autó vezetése közben ér bennünket, vagy mindenképpen gépjárművel kell közlekednünk, akkor fontos tudni, hogy a veszélyek három oldalról is fenyegetnek. Egyrészt a tapadási tényező jelentős csökkenése miatt a jármű rendkívül nehezen irányítható, másrészt az ónos eső a szélvédőkre ráfagyva igencsak megnehezíti - szélsőséges esetben ellehetetleníti - a járműből való kilátást, amihez hozzájárul, hogy az eljegesedő ablaktörlő lapátok sem képesek a funkciójukat ellátni, végezetül az ónos eső súlya alatt váratlan meglepetés érheti a közlekedőket „felülről” is, hiszen az ónos eső súlya alatt a fák ágai letörhetnek, a villanyvezetékek leszakadhatnak, vagy az olvadás során jégcseppek hullhatnak alá.

Ezért csak ismételni tudjuk, hogy ónos esőben – amennyiben megtehetik - ne induljanak el! Ha mégis a jármű volánja mögé ülnek, akkor kérjük, fogadják meg az alábbi tanácsainkat.

Vezessenek nagyon óvatosan!

- Mindig két kézzel fogják a kormányt, a stabil kormányzás és az esetleges megcsúszás mielőbbi korrigálhatósága érdekében!

- Jelentősen, akár extrém módon csökkentsék a haladási sebességüket, mert a balesetek elkerülésének ez a legfőbb feltétele!

- Tartsanak jelentősen nagyobb követési távolságot az Önök előtt haladó járművektől!

- Lehetőség szerint mindig húzódjanak jobb oldalra, ezáltal is csökkentve a frontális ütközések lehetőségét (a szemből érkező is megcsúszhat)!

- Kerüljék a hirtelen fékezést! Lehetőleg motorfékkel lassítsanak, az üzemi lassító fékezést óvatosan, körültekintően alkalmazzák, a vészfékezést (valamint annak szükségszerűségét) pedig zárják ki!

- Mellőzzék az előzést és vegyék fel a forgalom kialakult dinamizmusát, még akkor is, ha azt lassúnak tartják! Néhány perces előny nem éri meg egy baleset és a vele járó bonyodalmak (sérülés, munkából való kiesés, anyagi kár keletkezés, gépjármű szervizelés stb.) kockázatát.

- Amennyiben az előzés, kikerülés végrehajtására mégis szükség van, akkor lassan, fokozatosan váltsanak forgalmi sávot, kerülve a hirtelen kormánymozdulatokat.

- A kanyarodásokat is óvatosan, nagy körültekintéssel, lassú és folyamatos kormánymozdulatokkal hajtsák végre!

- Különösen óvatosan közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, és számítsanak arra is, hogy a gyalogosok a jeges burkolaton lassabban haladnak át az úttesten!

- Végezetül: folyamatosan ügyeljenek arra, hogy a járműből való kilátást semmi se korlátozza. Ha a szélvédő jegesedik, vagy az ablaktörlő lapátok már nem törölnek rendesen, akkor álljanak félre, s útjukat csak akkor folytassák, ha ezeket a hiányosságokat megszüntették!

 

Balesetmentes közlekedést kíván az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság! 


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...