Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Több alkoholszondás indításgátló Belgiumban!
2017-01-17 09:46 | GI
Belgiumban szigorítják az alcohol interlock program előírásait. A cél: minél több ittas járművezetővel szemben rendeljék el az alkoholos indításgátló használatát.

A belga közlekedési miniszter François Bellot 2016. karácsonya előtt jelentette be azt a kormányzati szándékot, mely szerint szigorítani kívánják az alcohol interlock (röviden: alcolock, magyarul: alkoholszondás indításgátló) program előírásait. Ennek eredményeként a jövőben a belga bíráknak gyakrabban kellene elrendelniük az alcohol interlock kötelező jellegű használatát a visszaeső ittas járművezetők, valamint azon személyek esetében, akik bár első elkövetők, de a cselekménykor (például ellenőrzéskor, vagy a baleset idején) mért alkoholos befolyásoltságuk kimagasló volt.

Belgiumban az alkoholszondás indításgátló program 2013. szeptemberében vette kezdetét. A program részeként került bevezetésre, hogy a visszaeső ittas vezetőkkel szemben a bíróság alcohol interlock használatát rendelheti el. Ez azonban csak lehetőség maradt, és nem bír kötelező érvénnyel, hiszen a döntés mindenkor a bíró mérlegelési körébe tartozik. Az eddig eltelt időszakban a bírók mindössze 42 esetben rendelték el az alkoholszondás indításgátló használatát, miközben ugyanezen idő alatt 19 510 ittas személy esetében határoztak a vezetési jogosultság ideiglenes korlátozásáról, a jogosítvány bevonásáról.

A közlekedési tárca ezért jogi változtatásokra, szigorításokra készül. Ennek szellemében meghatározott esetekben – visszaeső ittas járművezető esetében, továbbá ha a visszaesőnek nem minősülő járművezető véralkohol koncentrációja (BAC értéke) kimagasló - az alkoholszondás indításgátló használatát kötelező lesz elrendelni. Ezáltal az érintett személyek – a vezetői engedélyük visszaszerzését követően – a bíróság által elrendelt időtartamban csak olyan járművel vehetnek majd részt a közúti forgalomban, melybe alcohol interlock készüléket szereltek. Az ilyen gépjármű addig nem indítható be, amíg annak vezetője előzetesen negatív légalkohol mintát nem adott.

A belga közlekedési miniszter szerint az új szabályozás várhatóan 2017. nyarán lép hatályba, a programról további konkrétumok egyelőre nem ismertek. Ezen túl – további intézkedésként – az ittas járművezetés szankcionálásakor alkalmazott pénzbírságok összege is növekedni fog.

 

Háttér
A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az alkoholszondás indításgátlók és a rehabilitációs programok együttes alkalmazása igen hatékony módszer a bűnismétlés megelőzésére, az ittas vezetések számának visszaszorítására. Európában az alcohol interlock kötelező jellegű használatát elsőként Finnországban vezették be. Egy 2013. évi finn jelentés szerint – mely az előző négy év adatainak összegzésére épül - az ittas járművezetők mintegy 30%-a vált visszaesővé a hagyományos szankciók alkalmazása esetén. Ezzel szemben azoknak a járművezetőknek, akikkel szemben korábban alkoholszondás indításgátló használatát rendelték el, mindössze a 6%-a ült ismételten ittas állapotban volán mögé.

A Belga Közlekedésbiztonsági Intézet (Belgian Road Safety Institute) 2016. évi elemzésében arra mutatott rá, hogy a belga autósok 12%-a ismerte be, mely szerint a felmérést megelőző hónapban legalább egy alkalommal ittasan vett részt járművével a forgalomban.

Évente átlagosan 200 emberéletet követel az ittas vezetés Belgium útjain.

(Forrás: TISPOL) 


  • Századvég kutatás a...

    Reprezentatív felmérésen alapul az a kutatás, mely a lakosság véleményét kérdezte meg egyes közlekedésbiztonsági...  >>

  • Csapadékos téli...

    A sok csapadék és a zsúfolt közlekedés együttesen jelentősen megnövelik a biztonságos közlekedés kockázatát....  >>

  • Jégmentes, tiszta...

    A szélvédők tisztántartása és párátlanítása nélkülözhetetlen a biztonságos...  >>