Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Veszélyes a köd!
2017-01-02 10:57 | OBB
Az utóbbi, és az elkövetkező nap közös jellemzője az erős köd. Már több súlyos baleset történt, ezt megelőzendő fokozott óvatossággal kell a ködben vezetni!

A ködben vezetve a biztonságért elengedhetetlen a lassabb tempó, a megnövelt követési távolság, az előzés elkerülése, az első- és a hátsó ködlámpák használata. A köd akadályozza, szélsőséges esetben el is lehetetleníti a közúti közlekedést. Használjuk, ha van, az autó modern segédberendezéseit, a ráfutás jelzőket, a követési távolság-asszitsztenseket, nagy segítséget jelenthetnek ilyen helyzetben.

A köd különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan, s a járművezető nem tudhatja, milyen akadályok, veszélyforrások jelennek meg előtte (különösen éjjel). Lakott területen belül valamivel könnyebb a helyzet, a sűrűbben haladó járművek által keltett légmozgás és egyéb körülmények miatt a láthatóság lényegesen jobb.

A ködös időszakokban  nő a balesetveszély (a tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyenkor az anyagi káros és a könnyű sérüléses járműütközések, továbbá a gyalogos elütések száma növekszik meg, a halálos balesetek száma általában csökkenést mutat). A legfontosabb, hogy ködös útszakaszokon óvakodjunk az eltúlzott sebességtől. Gyakran még a megengedett sebesség felső határa is eltúlzott (utóbbit nevezzük relatív gyorshajtásnak).

A lassúbb haladás mellett legfontosabb a követési távolság növelése. Igen nehéz megbecsülni a biztonságos követési távolságot köd esetén. A szakértők azt tanácsolják, hogy a mindenkori követési távolság legalább akkora távolság legyen, mint amit az adott sebességgel haladva járművünk két másodperc alatt megtesz!

Köd esetén tartózkodjunk az előzéstől! Vegyük fel a sorban haladók tempóját, megfelelő követési távolságot tartva (ilyenkor a tömeges „ráfutásos” ütközések veszélye igen magas). Ködben az olyan veszélyeket sem láthatjuk előre, mint például a jégbordák képződése (különösen felüljárókon, hidakon), vagy a tapadási viszonyok egyéb okra visszavezethető megváltozása.

A köd olykor foltok formájában képződik, s az egyik ködfolt követheti a másikat. Általános magatartás, hogy az egyik ködfoltból kihaladva, a láthatósági feltételek hirtelen javulása esetén a járművezetők gyorsítanak. Ez különösen akkor veszélyes, ha egy másik ködfoltba érkezünk, mert a látótávolság hirtelen történő jelentősen csökkenése miatt nem tudhatjuk, milyen veszélyekkel, kockázatokkal kell számolnunk.

Érdemes megjegyezni, hogy fokozott ködképződéssel számolhatunk folyók közelében, zárt völgyekben, erdős hegyi útszakaszokon. A ködös időben történő vezetés nagyon fárasztó, ezért idővel a reakcióképességünk csökken. A feszült figyelem miatt a szem is elfárad, ezért nagyon fontos, hogy hosszabb utaknál tartsunk gyakrabban pihenőt. A legalább 15 perces pihenők során a szem pihentetése mellett koffein tartalmú ital fogyasztása is ajánlott.

Télen az autósok általában gyakrabban használnak ködfényszórót és ködlámpát. A gépjármű elején lévő eszközöket a hivatalos megfogalmazás „ködfényszóró”-ként ismeri, míg hátul az azonos funkciójú eszközöket ködlámpának hívjuk. A gyakoribb használat egyrészt az időjárási és látási viszonyok kedvezőtlenebbé válásával függ össze, de sajnos olyan gépjárművezetőkkel is találkozhatunk, akik a ködfényszórót és a ködlámpát indokolatlanul kapcsolják be. 

A szabálytalanul alkalmazott ködfényszóró kevésbé vakítja a szemből érkezőket akkor, ha az első lökhárító alsó részében található. Ennél feljebb azonban - amikor a ködfényszórót a tompított fényszóró magasságában helyezik el, vagy éppen a fényszórótestbe van építve - a bekapcsolt ködfényszóró már zavaró, vakító hatású lehet.

Sokan nem gondolják, de a ködfényszóró fényereje nagyobb az aszimmetrikus tompított fényszórókénál. Ennek jogszabályi alapját a 6/1990. KÖHÉM rendelet teremti meg, mely a 45 § (2) bekezdésében a ködfényszóróra vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek sorában rögzíti, hogy a ködfényszóró által adott megvilágítás a járműtől 25 méter távolságban 1 luxnál több nem lehet (az általánosan alkalmazott aszimmetrikus tompított fényszóró esetében legfeljebb 0,7 lux ez az érték).

A szabálytalanul használt hátsó ködlámpa is lehet zavaró, vakító hatású. A ködös területeket elhagyva ezért figyelni kell a kikapcsolására, ne maradjon véletlenül bekapcsolva. Különösen városban, forgalmi okból történő megálláskor tapasztalhatjuk, hogy az előttünk álló gépjármű bekapcsolt ködlámpája bántja a szemünket. Itt is az okoz nagyobb problémát, ha a hátsó ködlámpa a szem síkjában helyezkedik el, míg a hátsó lökhárítóba, annak alsó részébe épített ködlámpa már kevésbé zavarja a mögöttes közlekedőket. A hátsó ködlámpa is a helyzetjelzőnél erősebb fényű, hiszen ebben rejlik a lényege, a jobb észlelhetőség biztosítása (a 6/1990. KÖHÉM rendelet az 58 § (2) bekezdése alapján a hátsó helyzetjelző lámpa fényénél nagyobb fényerejű piros fényt bocsáthat ki.)

A ködfényszóró és a ködlámpa használatát az 1/1975. KPM-BM együttes rendelet, közismert néven a KRESZ szabályozza. Ezzel kapcsolatban a hatályos KRESZ a 44. § 4/ pontjában az alábbiakat rögzíti:

„Tompított, vagy távolsági fényszóró helyett, vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják.”

(Az idézett szövegrész 1997. szeptember 15-től van hatályban. A korábbi évtizedekben a „látási viszonyok ezt indokolják” helyett a megfogalmazás úgy szólt, hogy ködfényszóró és ködlámpa használatának akkor van helye, ha „a látási viszonyok csak egészen lassú haladást tennének lehetővé”.)

Hogy mikor indokolt a ködlámpa és ködfényszóró használata, azt a KRESZ nem konkretizálja. Vélhetően ez is az oka annak, hogy sokan félreértelmezik a szabályozás lényegét. 


  • Fiatal sofőrök programja –...

    Folytatódik a „Driving Skills for Life”, a Ford ingyenes, fiataloknak szóló vezetéstechnikai...  >>

  • Robogók a...

    Az ORFK-OBB 40 db Piaggio típusú új segédmotoros kerékpárt szerzett be és adott át az Országos Polgárőr Szövetség képviselőinek....  >>

  • Gyilkos...

    Kilenc ember vesztette életét abban a balesetben, mely során a jármű vezetője mobiltelefonját használta az...  >>