Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Szilveszterkor is józanul!
2016-12-30 17:18 | GI
Az évforduló napjaiban sajnos többen ülnek ittasan a volán mögé az év más időszakaihoz képest. Ön ne tegye ezt! Megmondjuk azt is, miért!

Amíg Karácsonykor – Szenteste kivételével – a rokonaikat, szeretteiket felkeresni szándékozók tízezrei, a forgalom növekedése és az utak viszonylagos zsúfoltsága rejti a legnagyobb közlekedésbiztonsági kockázatot, addig Szilveszterkor, valamint Újév napján az ittasan okozott közúti balesetek számában figyelhető meg jelentős növekedés. Ezt támasztják alá az évtizedes tapasztalatok.

Talán nincs is olyan ember, aki az óév végét és az új esztendő kezdetét valamilyen módon ne ünnepelné meg. Valaki otthon marad és TV-t néz, nagyon sokan partira, valamilyen buliba mennek, és kiemelkedően magas azok száma, akik a szilveszteri estét – és esetenként az újév hajnalát – legalább részben az utcán töltik, a felhőtlen ünneplés reményében. A Szilveszter elmaradhatatlan kellékei a jó hangulat, a petárdák, vagy más robbanó alkalmatosságok, a virsli, a lencsefőzelék, a pezsgő, és az úgynevezett „a” betűvel kezdődő italok.

A bulizás és az utcai szilveszterezés különösen jellemző a fiatalabb korosztályok tagjaira, akik szeszes ital fogyasztása nélkül is a közúti közlekedés kiemelten veszélyes korcsoportjának számítanak. Az ünnepléssel, a szórakozással és a jó kedvvel kapcsolatban természetesen maximálisan egyet lehet érteni. Ugyanakkor az már nagyon nagy gond, hogy ilyenkor a szeszesital fogyasztás és az azt követő autóvezetés – ha már egyszer buli van – sokak szemében a „még belefér” kategóriába tartozik, gondolva, hogy „úgy sem lesz semmi baj”.

Őket szeretnénk tájékoztatni arról, hogy márpedig az alkohol és a biztonságos járművezetés összeegyeztethetetlen fogalmak!

Nem véletlen, hogy az ittas járművezetés az Európai Unióban és Magyarországon egyaránt a közutak második legfőbb gyilkosának számít (ezen a szomorú listán csak a gyorshajtás előzi meg).

Az ittas vezetők - a befolyásoltság szintjétől és egyéb tényezőktől függően - általában nem képesek a jármű biztonságos vezetésére. Ennek oka, hogy a szeszesital (valamint a kábítószer) fogyasztásának számos olyan hatása van, amely korlátozza, vagy teljességgel lehetetlenné teszi a biztonságos közlekedést.

Szeszesital fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassabban mozognak a szemet mozgató izmok, s a mentalitásban is kedvezőtlen változások történnek. Mindezek mellett a jármű kezelésében, egyenesben tartásában, a veszélyek észlelésében, valamint elhárításának képességében is kedvezőtlen változások történnek, melyek az alkoholos befolyásoltság növekedésével tovább fokozódnak. További jelentős kockázatot jelent az, hogy az ittas vezetők általában a megengedett sebességet is túllépik.

El kell oszlatnunk azt a tévhitet, hogy az alkohol fogyasztását követő néhány órás pihenés, vagy nehéz, zsíros étel fogyasztása „csodát tesz”. Mert ezek az állítások nem fedik a valóságot. Szilveszterkor és Újév napján a bizonytalan úttartásra, valamint az elégtelen helyzetfelismerésre utaló frontális balesetek, árokba csúszások, fának ütközések, elsőbbség meg nem adások, gyalogos gázolások, vagy éppen az ünneplő tömegbe való behajtások igazolják azt, milyen veszélyes ittas állapotban a volán mögé ülni, különösen, ha a gépkocsiban „emelkedett” hangulat uralkodik.

Kérjük ezért, hogy az évforduló napjain se vezessenek ittasan, még az enyhébb alkoholtartalmú italok fogyasztásától is óvakodjanak, ha vezetni fognak.

Ügyeljenek arra, hogy az évfordulót mindenki épségben és egészségben ünnepelhesse, és ne árnyékolhassa be súlyos sérülés, vagy gyász az új év első napjait!

Balesetmentes új esztendőt kíván az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság! 


  • Fiatal sofőrök programja –...

    Folytatódik a „Driving Skills for Life”, a Ford ingyenes, fiataloknak szóló vezetéstechnikai...  >>

  • Robogók a...

    Az ORFK-OBB 40 db Piaggio típusú új segédmotoros kerékpárt szerzett be és adott át az Országos Polgárőr Szövetség képviselőinek....  >>

  • Gyilkos...

    Kilenc ember vesztette életét abban a balesetben, mely során a jármű vezetője mobiltelefonját használta az...  >>