Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Kellemes ünnepeket!
2016-12-24 08:04 | GI
Azt kívánjuk, hogy a Karácsony valóban a család, a szeretet és a békesség ünnepe legyen, és az ünnepek alatt senkit ne érjen baleset.

Elérkezett az év vége: a karácsonyi ünnepek, a jól megérdemelt pihenés, az ajándékozás, a forralt bor, a bejgli, az óév búcsúztatásának és az új esztendő köszöntésének ideje. Úgy gondoljuk, nem túlzás azt állítani, hogy hazánkban a legtöbbek számára a Karácsony a legszebb ünnep. Az ünnepek előtti bevásárlási roham véget ér, mindenki otthonába távozik, az utca képe megnyugszik, december 24-én az esti órákban pedig alig közlekedik gépjármű az utakon.

A forgalom jelentős csökkenésével párhuzamosan ilyenkor viszonylag kevés baleset történik – szerencsére, hiszen mindenki békességben, és nyugalomban kívánja eltölteni a Karácsonyt. Ám a Szenteste elmúltával, december 25-én és 26-án családok ezrei kelnek útra, s indulnak el szülőkhöz, testvérekhez, rokonokhoz, avagy más hozzátartozókhoz, ünnepelni a Karácsonyt és megajándékozni szeretteiket. A közúti forgalom hirtelen zsúfolttá válik, az utak „megtelnek”, és ez sajnos a baleseti kockázat növekedésével is jár.

Arra kérünk minden közlekedőt, legyenek türelmesebbek az utakon, induljanak korábban útnak, számoljanak hosszabb menetidővel, és hallgassák rendszeresen a közlekedési információkat. Az esetleges torlódásokra is felkészülve javasoljuk, hogy feltöltött üzemanyagtankkal és ablakmosó tartállyal induljanak útra, és legyen a gépkocsiban mindig meleg ital, pléd, valamint azok a gyógyszerek, amelyekre szükségük lehet.

A téli útviszonyok miatt fontos, hogy haladjanak lassabban, tartsanak nagyobb követési távolságot, és tartsák meg a szabályokat. A plusz veszélyek értelmetlen bevállalásával legfeljebb néhány perces előnyhöz juthatnak, viszont fennáll annak a kockázata, hogy az egész karácsonyi programot át kell szervezni, mert csak késéssel, vagy egyáltalán nem érnek el úti céljukhoz. Kérjük, hogy soha se vezessenek ittasan, még a forralt bor fogyasztásától is óvakodjanak, ha vezetni fognak. Különösen érvényes ez a kérés az évforduló napjaira, amikor a tapasztalatok szerint az ittasan járművet vezetők száma sajnálatos módon meggyarapodik, s ennek következtében súlyos kimenetelű balesetek történhetnek.

Legyenek a közúti forgalomban előzékenyek, udvariasak, s fokozottan ügyeljenek a közlekedés védtelen képviselőire, a gyalogosokra.

Az ORFK-OBB azt kívánja, hogy soha senkit ne érjen baleset, mindenki térjen haza épségben, s ne a személyi sérülések, a tragédiák valamint az összetört gépkocsi legyenek a meglepetések a fenyőfa alatt. Tegyünk meg mindent ennek szellemében, hiszen az emberi életnél nagyszerűbb és fontosabb tényező nem létezik!

Boldog Karácsonyt és balesetmentes közlekedést kíván az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság! 


  • Fiatal sofőrök programja –...

    Folytatódik a „Driving Skills for Life”, a Ford ingyenes, fiataloknak szóló vezetéstechnikai...  >>

  • Robogók a...

    Az ORFK-OBB 40 db Piaggio típusú új segédmotoros kerékpárt szerzett be és adott át az Országos Polgárőr Szövetség képviselőinek....  >>

  • Gyilkos...

    Kilenc ember vesztette életét abban a balesetben, mely során a jármű vezetője mobiltelefonját használta az...  >>