Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Iskolarendőrök évértékelője
2016-12-23 12:19 | GI
A III. Országos Iskolarendőr Szakmai Napon a résztvevők az előadásokat hallgattak meg, továbbá a 2016. évben kiemelkedő teljesítményt nyújtó iskolarendőrök elismeréseket vehettek át.

Az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) 2016.december 21-én rendezte meg a „III. Országos Iskolarendőr Szakmai Nap”-ot az Országos Rendőr-főkapitányság Teve utcai székházának nagy auditóriumában.

A rendezvény 09.30 órakor Dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnagy, az ORFK rendészeti főigazgatójának, az ORFK-OBB alelnökének  megnyitójával kezdődött. A megnyitó beszédek és az elismerések átadását követően a résztvevők hat előadást hallgathattak meg, melyek közös eleme, hogy mindegyikük az általános iskolákban, illetve a középiskolákban tanuló diákok életével, biztonságával, valamint az őket érintő veszélyekkel kapcsolatos. Szóba kerültek többek között a drogfogyasztás és az internet használat veszélyei, a hallgatóság megtudhatta azt, melyek a helyes kommunikációs lehetőségek az iskoláskorú gyerekekkel, de „Az iskola rendőre” program és a közúti közlekedésbiztonság témaköre is terítékre került.

Dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnagy megnyitójában kiemelte, hogy 2016. szeptember elején közel 1,3 millió tanuló kezdte meg, illetve folytatta általános és középiskolai tanulmányait. Az érintettek magas száma egyértelműen szükségessé teszi azt, hogy az iskoláskorúak biztonsága a kiemelt állami és társadalmi feladatok között szerepeljen. 

Ebből a munkából a Rendőrség is szervesen kiveszi a részét. A rendőri munka egyik fontos elemeként a szeptemberi tanévkezdéssel egy időben az iskolarendőrök is megkezdték nemes küldetésük végrehajtását, speciális szolgálati feladataik ellátását. Az iskolarendőrök tevékenysége sokrétű, hiszen közbiztonsági, bűnmegelőzési, közlekedésre nevelési és baleset-megelőzési feladatokat egyaránt ellátnak.

Köztudott, hogy az iskoláskorúak biztonságos közlekedése kiemelt odafigyelést követel. Ennek oka többek között, hogy a tanulók koruknál fogva a közlekedés legveszélyeztetettebb képviselői közé tartoznak, másrészt pedig ők lesznek a jövő felnőtt közlekedői, gépjárművezetői. Az iskoláskorúakra általában jellemző, hogy még nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, melyek a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlenül szükségesek, kevésbé érzik a rájuk leselkedő veszélyeket, és figyelmük sem eléggé koncentrált. Ezért rájuk mindenhol potenciális veszélyek leselkednek, ahol gépjármű-közlekedés van, külön is kiemelve a tanintézetek környezetét.

Ugyanakkor az iskoláskorúaknak van még egy rendkívül fontos tulajdonságuk: ők a legfogékonyabbak az új ismeretek megszerzésére, esetükben a tanulás hatásfoka kiemelkedően magas. Ez a tény vissza nem térő lehetőséget jelent a közlekedésre nevelésben, a helyes közlekedési magatartás kialakításában.

A fiatalok számára az első számú magatartásmintát általában a szülők szolgáltatják, ugyanakkor a felmérések és a kutatások egyértelműen igazolják, hogy az iskoláskorúak a közúti közlekedéssel kapcsolatos információkat leginkább a rendőrtől, az iskola rendőrétől fogadják el. Ez a visszajelzés egyértelműen igazolja az iskolarendőri szolgálat létjogosultságát. Évtizedünkben a gyermekek közúti közlekedésbiztonsága terén kedvező változások történtek. 2010 óta a közúti gyermekbalesetek és a halálos áldozatok száma egyaránt csökkent, és a november végi előzetes adatok azt valószínűsítik, hogy ez a trend idén is folytatódik.

Amíg tavaly november végén 8 gyermekkorú áldozatot követelt a közúti közlekedés, addig idén 7 gyermek vált baleset áldozatává. Természetesen ez éppen 7 fővel több az elfogadhatónál, de a két fiatal élet megmentését nagy eredménynek könyvelhetjük el. Az eredmények mögött az iskolarendőrök céltudatos és áldozatkész munkája is ott áll.

Az „Iskola rendőre” programot az ORFK 2008 szeptemberében indította el azzal a kifejezett céllal, hogy a program segítse elő a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedését, a közlekedési ismereteik bővítését, valamint a gyermekek biztonságát veszélyeztető egyéb tényezők felderítését és megszüntetését. A kezdetek óta eltelt bő nyolc évben az iskola rendőrei igazán sokat tettek azért, hogy sikerre vigyék a baleset-megelőzés és a bűnmegelőzés ügyét.

A 2016/2017-es tanévben az „Az iskola rendőre" programban közel 3 ezer alap és középfokú oktatási intézmény vesz részt, és 2900 iskolarendőr segíti a program végrehajtását. A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy országos szinten összesen 1560 közoktatási intézmény tanévnyitóján képviseltette magát a Rendőrség. A tanévkezdéshez kapcsolódóan szeptember hónapban – a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában – 1555 helyen biztosítottak demonstratív rendőri jelenlétet az iskolarendőrök.

Dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnagy köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik fáradtságot nem kímélve, aktívan vettek részt az iskolarendőr programban, és kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a prevenció területén, továbbá biztosította a résztvevőket arról, hogy „Az iskola rendőre” program a jövőben is a kiemelt rendőri feladatok között szerepel.  


  • Szolgálati személygépkocsik...

    A 10 db új rendőri jellegű Skoda Octavia a járőrszolgálat fejlesztését hivatott...  >>

  • Nyári motorozás...

    Az igazi motoros főszezon a nyár, ugyanakkor ekkor történik a legtöbb motoros baleset is. Néhány fontos szabály annak érdekében, hogy a nyári kétkerekűzés valóban...  >>

  • Figyelem! Őzek az...

    Megkezdődött az őzek násza. Ilyenkor fokozott figyelemmel közlekedjünk az...  >>