Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
160 ittas gépjárművezető
2016-12-23 11:55 | GI
A TISPOL karácsony előtti hagyományos Alcohol&Drugs európai akciója során hazánkban mintegy 30 000 járművezetőt ellenőriztek, s 160 gépjárművezetőt találtak ittasnak, míg 3 fő esetében bódult állapotban történő járművezetés gyanúja merült fel.

Európában egy héten át, Magyarországon pedig 2016. december 16 és 18. között tartottak azok a közúti ellenőrzések, melyet a TISPOL (European Traffic Police Network) szervezett. Az „A&D”, azaz „Alcohol and Drugs” kampány a kilencedik, egyben utolsó volt az idei TISPOL európai ellenőrzések sorában.

Az „A&D” ellenőrzés kifejezetten a szeszesitaltól, illetve bódító hatású szertől befolyásolt állapotban lévő vezetők kiszűrésére irányult. Ennek oka, hogy az ittas és a bódult állapotban történő vezetés valamennyi európai országban a legveszélyesebb jogsértések közé tartoznak. Az akcióban a TISPOL-hoz tartozó 27 európai ország rendőri szervei vettek részt. A döntő többségében uniós tagállamok mellett a Norvégia, Svájc, valamint Szerbia közlekedési rendőrei is csatlakoztak a kampányhoz. A nemzetközi eredmények még nem ismertek, de Magyarországon a rendőrség már összesítette a TISPOL ellenőrzés adatait.

Ezek szerint az akció három napja alatt 29 676 gépi meghajtású jármű vezetőjét vonta ellenőrzés alá a rendőrség. Közülük 103 fő ellen indult büntetőeljárás ittas járművezetés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt (Btk. 236. §), míg további 57 fő esetében – 0,15 mg/l légalkohol értékű, vagy annál alacsonyabb szintű ittasság miatt – közigazgatási eljárás vette kezdetét. Bódult állapotban történő járművezetés megalapozott gyanúja miatt a rendőrök 3 járművezetővel szemben kezdeményeztek büntetőeljárást (Btk. 237. §).

A hétvégi akció során a nem gépi meghajtású járművek vezetőit is ellenőrizték (kerékpárosokat, állati erővel vont járművek vezetőit stb.). Az utóbbiak közül 371 fővel szemben alkalmaztak alkoholszondás ellenőrzést és 13 fő esetében a szonda szabálysértési szintű ittas befolyásoltságot állapított meg.

A TISPOL az „Alcohol&Drugs” kampányát tradicionálisan a Karácsony előtti időszakban szervezi meg, tekintettel a zsúfolt utakra, a közlekedők védelmére, s arra, hogy a Karácsonyt mindenki szerettei között, békésen és épségben tölthesse. Kérjük a járművezetőket, hogy az emberi élet védelme érdekében a karácsonyi ünnepek és az évforduló időszakában se fogyasszanak szeszesitalt, vagy bódító hatású szert jármű vezetése előtt, vagy alatt.

Érdemes tudni, hogy bódító, a biztonságos vezetést kizáró hatása nem csak kábítószereknek van, hanem bizonyos gyógyszereknek és gyógykészítményeknek is (különösen az erősebb fájdalomcsillapítók és nyugtatók tartoznak ebbe a körbe). Ezért kérjük, hogy ilyen gyógyszert, vagy gyógyhatású készítményt se szedjen akkor, ha járművet kíván vezetni. Ha nem biztos abban, hogy az Ön által szedett készítmény károsan befolyásolja a vezetést,  kérjük olvassa el a betegtájékoztatót, vagy érdeklődjön az orvosánál, a legközelebbi patikában, vagy egyszerűen csak az Interneten! 


  • Szolgálati személygépkocsik...

    A 10 db új rendőri jellegű Skoda Octavia a járőrszolgálat fejlesztését hivatott...  >>

  • Nyári motorozás...

    Az igazi motoros főszezon a nyár, ugyanakkor ekkor történik a legtöbb motoros baleset is. Néhány fontos szabály annak érdekében, hogy a nyári kétkerekűzés valóban...  >>

  • Figyelem! Őzek az...

    Megkezdődött az őzek násza. Ilyenkor fokozott figyelemmel közlekedjünk az...  >>