Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Téli bringás reggeli
2016-12-13 08:30 | GI
December 06-án mikulás várta a téli bringásokat a fővárosban. A téli bringás reggeli során az étel mellett hasznos tanácsokat és ingyen szervizelést is kaptak a kerékpárosok.

Egyre többen közlekednek kerékpárral a téli hónapokban, különösen lakott területen belül. Így van ez a fővárosban is. A téli két keréken közlekedés népszerűségének oka nem első sorban az utóbbi évek viszonylag enyhébb téli időjárásában keresendő, hanem a kerékpározás egyéb más előnyeinek. Ide sorolható többek között az egészséges életmód, a mozgás szeretete, a rugalmas közlekedés, a forgalmi torlódások és dugók alóli mentesülés, valamint nem utolsó sorban az anyagi terhek csökkentése (üzemanyag költségek és parkolási díjak megtakarítása).

A téli bringázás a fővárosban magától értetődőnek tűnik, sokakat még a hó sem tart vissza a kerékpározástól. Sok bringás gondolja úgy, hogy a kerékpározáshoz nincs rossz idő, csak legfeljebb nem megfelelő az öltözet.

A Magyar Kerékpárosklub szervezésében 2016. december 06-án a megtartott, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság által is támogatott téli bringás reggeli érdekes színt hozott a kerékpárosok részére (a program előzménye az 50 helyszínes őszi bringás reggeli volt, mely sikerét követően döntöttek a szervezők a folytatásról).

Bár az idő éppen fagyosra fordult, mégis sokan jöttek el erre az Erzsébet téri rendhagyó eseményre. A szervezők a bringán szállított pogácsák, sütemények, szaloncukrok és meleg italok mellett hasznos tanácsokkal látták el az arra haladó kerékpárosokat, az ORFK-OBB preventív szóróanyagait adtak át az érdeklődőknek, továbbá a Strike Bike pop up szervize alapvető téli beállításokat is végzett a bicikliken. A téli bringás reggelit – a napi aktualitásra tekintettel – a mikulás is meglátogatta.

Végezetül néhány jó tanács a téli kerékpározással kapcsolatban a Magyar Kerékpárosklub összefoglalásában:

- Legyél mindig jól látható a rossz fényviszonyok között: a lámpák és a fényvisszaverők csodákra képesek

- Legyen jó sárvédőd elől-hátul

- A mozgó alkatrészeket ellenőrizd

- Csúszós körülmények között biztonságosabb a keréknyomást kicsit csökkenteni és a nyerget kicsit alacsonyabbra állítani

- Óvatosan és előrelátóan közlekedj: a féktávolság hosszabb lehet

- A kanyarokat lassabban, ívesebben vedd be

- Figyelj arra, hogy ne menj jégre és vastag hóba, mert megvezeti a kereked

- Lassabban tekerj a szokásosnál, hogy ne fázzon meg a torkod a gyakori levegővételtől

- Rétegesen öltözködj: több vékonyabb réteg jobb, mint a kevés vastag. 

- A mozgástól kimelegedsz, ezért ne öltözz túl melegen

- Aki ennek ellenére fázik, javasoljuk, folyton hajtsa a pedált, így tuti hamarabb kimelegszik

- Védd a térdízületeidet, hogy még 70-80 évesen is jók maradjanak és akkor is tudj tekerni. (vannak erre a célra kapható ruházati kiegészítők)

- Hóesésben esőponcsó vagy vízálló dzseki hasznos

- A hideg szél ellen jól jön a szemüveg.

További információkat olvashat a Magyar Kerékpárosklub honlapján 


  • Fiatal sofőrök programja –...

    Folytatódik a „Driving Skills for Life”, a Ford ingyenes, fiataloknak szóló vezetéstechnikai...  >>

  • Robogók a...

    Az ORFK-OBB 40 db Piaggio típusú új segédmotoros kerékpárt szerzett be és adott át az Országos Polgárőr Szövetség képviselőinek....  >>

  • Gyilkos...

    Kilenc ember vesztette életét abban a balesetben, mely során a jármű vezetője mobiltelefonját használta az...  >>