Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Akiknek a hideg nem számít
2016-11-29 10:27 | hideg_bringa_resize.jpeg
Mint látható a városban is, sok bringás kitart a közlekedési eszköze mellett a hideg időszakban. Nekik gyűjtöttünk hasznos tanácsokat.

Amíg nem esik a hó, vagy az ónos eső, addig bringázok – mondta egy, a Margit-hídon megszólított kerékpáros. Elmondása szerint munkába is bringával jár, éppen oda igyekezett, de minden ügyét kétkeréken intézi. Nem ő az egyedüli, és míg egy évtizede inkább a kis falvakra volt jellemző a „télen-nyáron bringa”, addig mára a nagyvárosokban is erőre kapott a kerékpárhasználat – amit nagyban segített a kerékpáros közlekedést segítő kresz-módosítás, és a kerékpáros utak, megőrzők (parkolók) kialakítása.

Minthogy robogókra is létezik téligumi (és erről sokan nem tudnak), utánanéztünk, hogy a kerékpározás a hideg időszakban milyen eszközökkel segíthető. Az egyik legfontosabb a láthatóság. Az első lámpa fehér vagy kadmiumsárga, a hátsó piros fényű lehet és folyamatos vagy villogó fényt kell kibocsátaniuk. Mindkettőnél feltétel, hogy 150 méter távolságról láthatóak legyenek. A hatályos jogszabályok lehetővé teszik, hogy világítóeszközöket a ruhára szereljék. Hátulra szükséges egy fényvisszaverő prizma, amely nem lehet háromszög alakú.

Az első kerékre legalább két borostyánsárga kétoldalas prizma felszerelése ajánlott, de ez kiváltható fényvisszaverő csíkkel ellátott gumi használatával. Lakott területen kívül kötelező, lakott területen belül a látási viszonyoknak megfelelően ajánlott a megfelelő fényvisszaverő ruházat viselése. Ősszel-télen a nyárihoz képest gyorsabban kopnak a fékpofák, ezért célszerű azokat rendszeresen ellenőrizni.

A nehezebb üzemkörülmények okán még inkább kell figyelniük a bringásoknak az egyéni védőfelszerelésekre. Ugyan nem kötelező a viselésük, de ajánlott. A legfontosabb a kerékpáros fejvédő sisak (mindenki fejelt már le konyhaszekrényt, el lehet képzelni mennyire fáj illetve milyen súlyos koponyasérüléssel járhat, ha csak egy álló autóba, vagy tereptárgynak ütközik a kerékpáros, akár önhibájából, akár önhibáján kívül és viszonylag alacsony, mondjuk 15 km/h sebességgel). A könyökvédő és a térdvédő használata is növeli a védelmet, különösen a nagyobb sebeséggel közlekedő bringásoknak érdemes használni. Nem ritka kép, és támogatandó gyakorlat, hogy a sebességre játszó kerékpárosok motorkerékpáros bukósisakot viselnek.

A gyakrabban előforduló csapadékos útviszonyok miatt a sárvédők felszerelése is fontos. Jobb tisztán megérkezni. Ruházati szempontból ajánlott a kerékpáros kesztyű, a speciális meleg kerékpáros nadrág, a sportszár, amelyekkel az izületek védhetők (ha megfáznak évekkel később jelentenek majd visszatérő kellemetlen fájdalmat).  Előnyös, ha van a bringásnál spéci kerékpáros esőkabát (poncsó) is, ez kicsire összegyömöszölhető, viszont ha szükséges, akkor nagyon jó, ha kéznél van. Bringaszerelők szerint esős időben a meghajtóláncot érdemes gyakrabban kenni, olajozni. Nagyon jó erre a spéci teflonos kenőanyag. És bár nem létezik kerékpár-téligumi, érdemes beszerezni egy bordázottabb mintázatú gumit.

A nedvesebb időjárás miatt kicsit jobban oda kell figyelni a kerékpár állapotára. Érdemes gondoskodni a felni, a lánc és a váz rozsdásodás elleni védelméről. A láncról már szóltunk, hasonlóképp érdemes kívülről is kenni a lánckerékcsoportokat is. Viaszspray használatával védhető a kerékpár többi alkatrésze (váz, kormány- és üléscsövek) a korróziótól. Végezetül pedig egy jó tanács: még ha jól felkészített a kerékpár, akkor is van olyan szituáció, ami bringával nehezen megoldható. Ez pedig, ha jeges az útfelület. A továbbjutásért létezik egy egyszerű, ősi trükk: csúszós úton helyzetben érdemes puhára leereszteni a gumikat, hogy nagyobb felületen kapaszkodhassanak. Jó bringázást kívánunk! 


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...