Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Felkészülés a télre!
2016-11-04 09:13 | GI
Téli vezetéstechnikai nap lesz 2016. november 05-én Budapesten, hiszen elérkezett az idő az autók megfelelő téli felkészítésére.

A téli vezetés veszélyeire és a megváltozott útviszonyokra hívja fel a magyar autósok figyelmét az ORFK-OBB, a Continental Hungaria Kft, valamint a Magyar Autóklub. Ennek érdekében téli vezetéstechnikai napot szerveznek. A november 5-én megvalósuló rendezvény részleteit ma délelőtt, közös sajtótájékoztatón jelentették be a szervezők.  

Az ORFK-OBB, a Continental Hungaria Kft. és Magyar Autóklub szombaton egész napos téli vezetéstechnikai tréninget szervez azon autósok számára, akiket ellenőrzés alá vontak a budapesti helyszíneken végrehajtott közúti ellenőrzéseken, és velük szemben intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel. Az egyenruhások szerdán és csütörtökön három ponton: a Váci úton, a Mogyoródi úton, a Nagykőrösi úton ellenőrizték az autósokat. Az ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordítottak a gumiabroncsok állapotára.

Cél a baleset-megelőzés

„Az ellenőrzések célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet az évszaknak megfelelő, optimális profilmélységgel rendelkező gumiabroncsok használatára” – jegyezte meg Kiss Csaba r. alezredes, ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály, Autópálya- felügyeleti és Balesetmegelőzési Osztály vezetője. Hozzátette: a gumiabroncsok hatóságilag előírt minimális profilmélysége 1,6 milliméter, de a téli abroncsok esetében minimálisan 4 milliméterig mondható optimálisnak. Ezért az ennél kisebb profilmélységgel rendelkező téli gumiabroncsok cseréjéről időben szükséges gondoskodni. Az ellenőrzésen átesett autósok, akiknél mindent rendben találtak a rendőrök egy ingyenes vezetéstechnikai tréningre jogosító vouchert kaptak ajándékba. A 20 ezer forint értékű kurzust a Magyar Autóklubnál történő előzetes regisztráció után lehet igénybe venni, szombaton. A szervezet újpesti tanpályáján megvalósuló téli vezetéstechnikai napon az autósok instruktorok segítségével megtanulhatják, hogyan nyerjék vissza uralmukat a jeges, havas úton megcsúszó autó felett.

Az eseményen emellett a szervezők családi programokkal várják a regisztrált látogatókat. Az érdeklődőknek lehetőségük lesz többek között kipróbálni a Pest Megyei Balesetmegelőzési Bizottság által üzemeltettet KRESZ-parkot, a Fővárosi Balesetmegelőzési Bizottság segédmotoros szimulátorát, valamint a Katasztrófavédelem füstsátrát is, emellett egy tűzoltási gyakorlatban is részt vehetnek.

A többség időben cserél

„Egy Németországban készült felmérés szerint a német autótulajdonosok 92 százaléka novemberben már az évszaknak megfelelő gumiabroncsokkal közlekedik az utakon, de a többség már októberre lecseréli a nyári gumiabroncsokat” – hívta fel a figyelmet Musztrai Ferenc, a Continental Hungaria Kft. marketing vezetője. /ide jöhetnek az ORFK-OBB felmérés adatok/

Ezért kell a téli gumiabroncs  

A nyári gumiabroncsok időben történő cseréjének kiemelt jelentősége van. Ezek ugyanis csak 7 Celsius fokig biztosítanak megfelelő tapadást. A melegebb hónapokra tervezett abroncsok keményebb keverékkel készülnek, ezért télen, a hideg aszfalton megmerevednek és elveszítik rugalmasságukat. A téli gumiabroncsokat viszont lágyabb keverékkel és eltérő mintázattal gyártják, ennek köszönhetően megfelelő teljesítményt nyújtanak csúszós, illetve vizes útfelületen is. Egy 50 kilométer/órás sebességnél, jégen történő fékezéskor a nyári gumiabronccsal szerelt személyautó fékútja akár 31 méterrel is nagyobb lehet a téli abronccsal felszerelt gépkocsi fékútjánál.

Elengedhetetlen a megfelelő felkészítés

A téli gumiabroncsok használata mellett kiemelt figyelmet kell fordítani az autó megfelelő téli felkészítésére. Nem szabad megfeledkezni a zord időjárásnak ellenálló hűtő- és ablakmosó folyadékok biztosításról, valamint szükség esetén gondoskodni kell az ablaktörlő lapátok cseréjéről. „A téli felkészítés során ellenőrizzük a lámpákat is, hiszen a fényszórók ebben az évszakban jóval nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Javasolt továbbá a téli hónapokban napközben is felkapcsolt fényszórókkal autózni, így javítva a láthatóságunkat.”- hívta fel a figyelmet Dr. Pollák Mihály, a MAK főtitkárhelyettese. Hozzátette: a jól megválasztott sebesség és a megfelelő követési távolság betartása ebben az időszakban kiemelten fontos lehet.

Elkerülni a halálos baleseteket

A Continental célja, hogy belátható időn belül nullára csökkentse a halálos kimenetelű közlekedési balesetek számát. Éppen ezért kidolgozta a Vision Zero koncepciót, melynek alappillérei közé tartozik a veszélyes közlekedési szituációk elkerülése, valamint a gumiabroncsok teljesítményének fokozása. A prémium minőségű gumiabroncsok érdekében a Continental számtalan tesztnek veti alá a legújabb fejlesztésű téli gumiabroncsokat. A német gyártó az új, csúszós útfelületre fejlesztett abroncsokkal legalább 20 millió kilométert tesz meg száraz, vizes, jeges és havas útfelületen, ami annyit tesz, mintha legalább ötszázszor kerülnék meg egy autóval a Földet. 


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...