Végre látszol!
2016-10-24 17:22 | GI
Ezzel a címmel rendeztek közlekedésbiztonsági napot Újbudán 2012. október 22-én, ahol különböző preventív programok várták az érdeklődő családokat.

Magyarországon évente átlagosan közel 20 ezer ember szenved sérülést közúti közlekedési balesetekben. Ezeknek a baleseteknek a többsége lakott területen belül, azaz városokban, falvakban következik be. A balesetek hátterében jellemzően valamilyen közlekedési szabály megszegése áll. Az emberi tényező meghatározó szerepe miatt a balesetek túlnyomó része elkerülhető lenne, amennyiben a közlekedők jobban odafigyelnének saját láthatóságukra, észlelhetőségükre, s tisztában lennének annak valódi fontosságával.

A láthatóság és észlelhetőség kihangsúlyozására, a közlekedők figyelmének felhívására irányult közlekedésbiztonsági program, mely a „Végre látszol!” megnevezést kapta.

A családokat megcélzó program az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága, a Közlekedéstudományi Intézet, valamint az Újbudai Önkormányzat közös szervezésében valósult meg. A rendezvény 2016. október 22-én zajlott le a főváros XI. kerületében, a Feneketlen-tó melletti Edömér utcában.

A „Végre látszol” program kifejezett célja az volt, hogy minél több közlekedőben tudatosodjon a biztonság igénye, továbbá a mindenkori szabálytisztelet fontossága mellett azzal is legyenek tisztában, hogy a látni és látszani alapelv a közlekedési balesetek elkerülésének egyik igen fontos területe. A láthatóság kérdéskörének az őszi és téli hónapok különös aktualitást adnak, hiszen ebben az időszakban az időjárási, látási és útviszonyok egyaránt kedvezőtlenebbül alakulnak a tavasszal és nyáron megszokottakhoz képest, és a nappalok is jelentősen rövidebbek lesznek.

A „Végre látszol” közlekedésbiztonsági családi nap keretében a gyermekeket és a felnőtteket számos preventív program várta: kerékpáros ügyességi pálya, részegszemüveg, a kerékpárok műszaki átvizsgálása a Bringamax program keretében, közlekedési szabályismertetés az óvodásoknak az úgynevezett „közlekedési tanszőnyegen”, moped szimulátorok a nagyobbaknak, biztonsági öv szimulátor a felnőtteknek, interaktív koncert a Handabanda zenekarral stb. Este, a rendezvény zárásaként fényvisszaverős mellényekben, ill. felsőruházatban, reflektív karkötőkkel és ledes villogókkal gyűltek össze a színpad előtt a résztvevők, felhívva a figyelmet a láthatóság fontosságára. 


  • Látni és látszani 2017 –...

    Az ORFK-OBB őszi balesetmegelőzési kampánya új elemekkel hordoz, és a programhoz csatlakozott szakszervizek és optikusok köre is...  >>

  • Kevesebb baleset, valamivel több...

    Az év eddig eltelt kilenc havában csökkent a személysérüléses, és az ittasan okozott balesetek száma az elmúlt év azonos időszakához képest, míg a halálos áldozatok...  >>

  • Tehergépjármű balesetek jellemzői, I....

    A tehergépkocsi balesetekkel kapcsolatos cikksorozatunk első részében azt mutatjuk be, hogyan alakultak ezek a balesetek 2011-2015 között útkategóriák...  >>