Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok es tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Látni és Látszani Plusz!
2016-10-14 10:58 | GI
Új elemeket is tartalmaz a láthatóság és észlelhetőség fontosságának kihangsúlyozására irányuló tradicionális balesetmegelőzési program, mely keretében térítésmentes szemvizsgálatra, valamint gépjármű átvizsgálásra nyílik lehetőség.

Az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a Carl Zeiss Vision Hungary Kft. idén is meghirdette népszerű, a közúti közlekedési balesetek megelőzése szempontjából kiemelt fontosságú őszi közlekedésbiztonsági kampányát, mely idén a „plusz” elemek beiktatása miatt a „Látni és Látszani Plusz” megnevezést kapta. A sajtótájékoztatóra 2016. október 14-én, pénteken 10.00 órai kezdettel került sor a Rendőrségi Igazgatási Központ (RIK) sajtótermében.

A sajtótájékoztatót tartotta:

Óberling József r. ezredes, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke

Csicsák Zsolt, a Carl ZEISS Vision Hungary Kft. értékesítési igazgatója

Németh József, a Saint-Gobain Autó Üzletágának vezetője

Dr. Nagyszokolyai Iván, az XMEDITOR kiadásában megjelenő Autótechnika szakfolyóirat főszerkesztője

A „Látni és Látszani Plusz” program arra kívánja ösztönözni a közlekedőket, hogy az őszi-, téli körülmények közti közlekedési helyzetekre időben készüljenek fel. A kampány adta szolgáltatások közé tartozik a programhoz csatlakozott optikusoknál igénybe vehető az ingyenes látásellenőrzés, valamint a szakszervizekben a gépjárművek világító és fényjelző berendezéseinek, gumiabroncsainak térítésmentes átvizsgálása.

A sajtótájékoztatón Óberling József r. ezredes ismertette és kihangsúlyozta a Látni és Látszani Plusz program szerepét. Megemlítette továbbá a látás fontosságát, továbbá azt, hogy a látásellenőrzések elvégzésének az őszi időszak különleges aktualitást ad. A közlekedésbiztonság másik fontos pillérét a láthatóság, észlelhetőség képezi, mely biztosítására minden úthasználónak törekednie kell, amennyiben a forgalomban részt vesz: gyalogosnak, és járművezetőnek egyaránt.

Az ORFK-OBB idén is nagy hangsúlyt fektet a látni és látszani alapelvek kommunikációjára: a 100 óriásplakát mellett City-light poszterek is közvetítik a kampány üzenetét, továbbá a témakörben TV és rádió megjelenések mellett on-line filmek is kihelyezésre kerülnek, például a YouTube-ra.

Dr. Nagyszokolyai Iván, a kampány szervezésében és lebonyolításában szerepet vállaló XMEDITOR kiadásában megjelenő Autótechnika szakfolyóirat főszerkesztője elmondta, hogy bár a technikán is sok múlik, de a közlekedésbiztonság alapja mindig is az ember marad. Ezért is fontos, hogy a Látni és Látszani Plusz kampányhoz minél többen csatlakozzanak, és látásuk, valamint járművük állapotának ellenőrzésével járuljanak hozzá a közlekedésbiztonság javításához, mely alapvető társadalmi érdek.

Csicsák Zsolt, a Carl Zeiss Vision Hungary Kft. értékesítési vezetője beszámolt arról, hogy cégük kizárólagos optikai támogatóként idén is részt vállal az ORFK-OBB országos őszi-téli balesetmegelőzési kampányában. S hogy mindezt miért is teszik immáron ötödik alkalommal, azt két alapvető tény kiemelésével magyarázta: az emberek a környezetükből érkező információk több mint 80 százalékát a szemük segítségével érzékelik, a szemüveget viselők legalább 80 százaléka pedig autót is vezet.

Németh József, a Saint-Gobain Autó Üzletágának vezetője ismertette, milyen megfontolásból csatlakoztak most első alkalommal a láthatósági országos baleset-megelőzési kampányhoz. Kijelentette, hogy a gépjárművek szélvédőinek állapota, annak karcmentessége, külső és belső tisztasága nagyon fontos a biztonságos autózáshoz, különösen az őszi-téli időszakban, amikor a látási viszonyok kevésbé kedvezőek.

A sajtótájékoztatót követően a szervezők ingyenes látásellenőrzést biztosítottak a RIK sajtóterme melletti helyiségben, továbbá az épület előtti parkolóban lehetőség nyílt a gépjárművek világító és fényjelző berendezéseinek műszeres átvizsgálására.

 

Háttér

Ősszel a közlekedési balesetek bekövetkezésében jellemzően szerepet játszik, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Ebben az időszakban a járművezetők felelőssége: a járművük őszi-téli felkészítése, valamint a saját szemük épségének, látásuk megfelelőségének biztosítása.

Az őszi-téli átállással kapcsolatos felkészülés időszerű, melynek keretében fontos: a futómű, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás, a fékrendszer ellenőrzése, a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray és a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő használata.

Javasolt, hogy nagyobb követési távolságot tartva a szokásosnál lassabban vezessünk, illetve elsősorban a kezdő járművezetőknek és azoknak, akik a tavaszi, nyári hónapokban tanultak vezetni, érdemes gyakorolni egy kicsit forgalommentes úton vagy vezetéstechnikai pályákon.

A kampány arra ösztönzi a gépjárművezetőket, hogy éljenek a felkínált lehetőségekkel, vagyis vizsgáltassák át az autójuk világító és fényjelző berendezéseit, gumiabroncsát, valamint ellenőriztessék a látásukat, mindezt térítésmentesen. A vizsgálatokon megjelent gépjárművezetők részére a kampányhoz csatlakozott szervizek külön a kampányra készített igazoló lapot adnak át, mely igazolja, hogy a vizsgálaton részt vett és ott a járműve megfelelt a jogszabályokban előírtaknak. A csatlakozott optikusoknál ingyenes látásellenőrzésre van lehetőség, ahol szintén igazoló lapot kapnak a megjelentek.

Javasolt, hogy a kapott igazoló lapot mindenki tartsa magánál a gépjárművével történő közlekedése során, és azt a közúti ellenőrzés alkalmával az intézkedő rendőrnek átadhatja. Ebből kifolyólag egy szabályszegés elkövetése esetén a jogkövetkezmények alól ugyan nem mentesíthet az igazolás, de esetlegesen a szankció alkalmazása során a hatósági mérlegelés alapja lehet.

A 2016-os kampány a korábbi évekhez képest „Plusz” elemet is hordoz, mely megnyilvánul egyrészt a csatlakozott szervizek és optikusok kiszélesített körével. Másrészt az ingyenesen elérhető szervizszolgáltatások mellett a gépjármű-tulajdonosok számára idén kibővített átvizsgálási lehetőség áll rendelkezésre, mely a világítástechnikai berendezéseken túl a jármű általános műszaki állapotára is kiterjed (mint pl. a lengéscsillapító, a kipufogó, a zárszerkezetek ellenőrzése, kenése, az akkumulátor tesztelése, vagy éppen a fék vizsgálata).

A térítésmentes, illetve kedvezményes szolgáltatásokról az adott szervizben lehet tájékoztatást kérni. A kampány idején egy célirányos honlap is elérhető (www.latnieslatszani.hu), amely folyamatos feltöltés alatt áll. Ezen megtalálhatók az egyes szervizek, optikusok, illetve egy szerviz- és optikakereső szolgáltatás is segíti az érdeklődőket.

A Rendőrség a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyokra tekintettel a forgalomban résztvevő, valamint az álló járművek kivilágítására – az év egyéb időszakaihoz képest – az év hátralévő részében kiemelt figyelmet szentel, emellett a láthatóság jegyében a kerékpárosok és a gyalogosok biztonsága is előtérbe kerül. A gépjárművek vezetői esetében jellemző, hogy a járművek világítóberendezéseit nem rendeltetésszerűen használják, figyelmetlenség miatt nem cserélik ki az elhasznált izzókat, a világítás bekapcsolásáról megfeledkeznek, vagy éppen elmulasztják a megrongálódott vagy sártól szennyezett hátsó lámpa búrák javítását, tisztítását, míg a gyalogosoknál a fényvisszaverő mellény használatának jogellenes mellőzése jelenti a legfőbb problémát. 


  • Fiatal sofőrök programja –...

    Folytatódik a „Driving Skills for Life”, a Ford ingyenes, fiataloknak szóló vezetéstechnikai...  >>

  • Robogók a...

    Az ORFK-OBB 40 db Piaggio típusú új segédmotoros kerékpárt szerzett be és adott át az Országos Polgárőr Szövetség képviselőinek....  >>

  • Gyilkos...

    Kilenc ember vesztette életét abban a balesetben, mely során a jármű vezetője mobiltelefonját használta az...  >>