Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
TISPOL Seatbelt akció eredményei
2016-10-06 08:12 | GI
Naponta 1 150 intézkedés történt a biztonságiöv használatának az elmulasztása miatt Magyarországon a legutóbbi nemzetközi szintű akció során.

A TISPOL (European Traffic Police Network) 2016. szeptember 12-18. között tartotta meg„Seatbelt” megnevezésű európai kampányát, mely a passzív biztonsági eszközök (biztonsági öv, gyermekbiztonsági ülés, valamint a motorkerékpáros bukósisak) használatának ellenőrzésére irányult. A fenti időintervallumon belül a nemzeti ellenőrzések időpontját az egyes tagállamok önállóan határozhatják meg.

Magyarországon szeptember 03. és 15 között (kedd reggeltől csütörtök estig) hajtották végre a célellenőrzéseket. A „Seatbelt” akció végrehajtása országos szintű volt, melyet az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztálya rendelt el. A három napos ellenőrzés során 3 033  járművezetővel és 419 utassal szemben állapították meg a biztonsági öv használatának jogosulatlan hiányát. Összesen tehát 3 452 fővel szemben indult eljárás az övhasználat elmulasztása miatt. Az érintettek 88%-a járművezető, 12% pedig utas volt.

A járművezetők vonatkozásában 2 946 szabályszegést lakott területen belül, 58 jogsértést lakott területen kívül, 29-et pedig autópályán állapítottak meg. Ezek az adatok nem csak azt mutatják, hogy lakott területen belül alacsonyabb az övhasználati hajlandóság, hanem a rendőri ellenőrzések is inkább itt jellemzők (a leállításos ellenőrzések biztonságosan  általában itt hajthatók végre).

Az utasok körét vizsgálva 265-en lakott területen belül az első, 103-en a hátsó ülésen utaztak védettség hiányában. Lakott területen kívül az „anyósülésen” ülő utassal szemben 18, hátul ülő utassal szemben pedig 31 esetben jártak el. Gyorsforgalmi utakon az első és hátsó üléseken egyaránt 1-1 esetben indult eljárás az utassal szemben be nem csatolt öv miatt.

Érdemes megjegyezni, hogy az utasvédelmi eszközök használati arányának felmérésére irányuló felmérések egyértelműen azt mutatják, hogy a hosszabb távú utazásoknál – így a gyorsforgalmi utakon való közlekedésnél – egyértelműen elterjedtebb a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszerek használata

Az akcióban részt vevő rendőrök a gyermekbiztonsági rendszer használatának jogellenes elmulasztását 25 esetben észlelték, míg összesen 13 fő motorkerékpárost értek tetten közúti közlekedése során úgy, hogy nem viselt bukósisakot.

A következő TISPOL nemzetközi közúti ellenőrzés magyarországi végrehajtásának időpontja  2016. október 10-15. A „Truck&Bus” megnevezésű kampány a tehergépkocsik és autóbuszok forgalmának ellenőrzésére irányul.

 

Háttér

A TISPOL (European Traffic Police Network) mintegy másfél évtizede szervez hasonló akciókat. A passzív biztonsági eszközök használatára irányuló „Seatbelt” kampány tradicionális területe az európai közúti ellenőrzéseknek. A TISPOL éves szintű ellenőrzési terveiben  általában kilenc akció végrehajtása szerepel, melyek – a részt vevő országok magas száma következtében – gyakorlatilag az „öreg kontinens” jelentős részére kiterjednek  (általában 28 ország vesz részt ezekben az akciókban).

A kampányok jellegzetessége, hogy a TISPOL-hoz tartozó tagállamok rendőri szervei egy időben, azonos szempontok alapján ellenőrzik a járművek vezetőit. Az ellenőrzés tapasztalatait a nemzeti rendőrségek összesítik, majd az eredményeket megküldik a TISPOL Műveleti Csoportja részére, mely európai szintű értékelést készít.

A biztonsági övhasználat fontosságának kihangsúlyozása része az úgynevezett EDWARD Day program által kiemelt fontosságúnak tartott területeknek. A 2016. szeptember 21-ére a TISPOL által meghirdetett program fő célkitűzése az volt, hogy aznap senki ne veszítse életét az európai utakon. (EDWARD = European Day Without A Road Death) 


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...