Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
ITT AZ EDWARD DAY!
2016-09-19 15:29 | GI
Egyetlen ember se veszítse életét a közutakon 2016. szeptember 21-én! Szánjon rá egy percet és csatlakozzon Ön is a 2016. év talán legnemesebb közlekedésbiztonsági kezdeményezéséhez, mely az emberi életek megmentésére irányul.

Naponta átlagosan 70 ember veszíti életét az európai utakon és mintegy 370 fő szenved súlyos sérüléseket közlekedési baleset következtében. Amellett, hogy az emberi élet elvesztése pótolhatatlan veszteséget jelent a családtagok, rokonok, barátok és ismerősök számára, a tragédia – talán sokak számára meglepő módon – mintegy 1,94 millió euró veszteséget jelent a nemzetgazdaság számára. Bár az ezredforduló óta a közlekedésbiztonság helyzete jelentősen javult a közösség szintjén, ma még mindig sok áldozatot követel a közúti közlekedés.

Ezért a TISPOL (European Road Police Network) 2016. szeptember 21-ére meghirdette az úgynevezett EDWARD napot, mely célja, hogy egyetlen ember se veszítse életét az európai utakon! Az EDWARD ezúttal nem csak egy név, hanem egy mozaikszó, mely az „European Day Without A Road Death” szavak kezdőbetűiből tevődik össze.

Ehhez a páratlan kezdeményezéshez, az első „Közúti Áldozatok Nélküli Európai Nap”-hoz minden bizonnyal valamennyi, összesen 30 európai ország csatlakozik, melyek tagjai a TISPOL szervezetnek. Ezektől az országoktól a TISPOL az EDWARD Day széles körű ismertetésén, a nemes eszme hirdetésén, terjesztésén túl a jelölt napon – azaz 2016. szeptember 21-én - közlekedésbiztonsági programok, események és rendezvények szervezését várja (hazánkban az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság például az ötödik osztályos tanulók közlekedésre felkészítését célzó KRESZ Szafari rendezvényt szervezte aznapra, melynek a Fővárosi Növény- és Állatkert ad otthont).

A TISPOL a honlapján (www.tispol.org) egy fogadalmat is elérhetővé tett (Pledge), mely aláírására bárkinek lehetősége van, aki a program céljaival egyetért, és azt szeretné, hogy 2016. szeptember 21-én Európában egyetlen ember se veszítse életét közúti balesetben.

A TISPOL arra kér mindenkit – legyen szó nemzeti kormányokról, állami szervezetről, privát szervezetről, intézményről, iskoláról, főiskoláról, egyetemről, vagy magánszemélyekről, mint egyéni közúthasználókról, akiket érint és érdekel a közúti biztonság nemes ügye – hogy csatlakozzon hozzájuk, tegyen fogadalmat, és ezáltal – valamint felelős közlekedői magatartás tanúsításával - támogassa az EDWARD projektet. A TISPOL azt szeretné együttműködők százezreivel megvalósítani, hogy 2016. szeptember 21-én valóban egyetlen tragédia se következzen be az európai utakon, senkinek a napját ne árnyékolja be az a lesújtó gyász, amely a szeretett személy váratlan, idő előtti és értelmetlen elvesztése okoz.

A fogadalom aláírása nagyon egyszerű. Mindössze el kell látogatni a TISPOL honlapjára (www. tispol.org), ahol a fogadalom szövege alatti mezők kitöltésével, a név, az ország és az e-mail cím megadásával a csatlakozás automatikusan megvalósul. Ezt követően mindenki letöltheti és ki is nyomtathatja saját fogadalmát (my road safety pledge), mely a dolgozószobába, munkahelységbe, vagy bármely más helyre kifüggeszthető. A kinyomtatott „saját” fogadalom egyrészt jelzi az érintett személy önkéntes csatlakozását e nemes célhoz, kifejezi szándékát a közúti közlekedésbiztonság javítása iránt, továbbá megismerteti közvetlen környezetét (barátai, családtagjai, hozzátartozói, ismerősei körét) az EDWARD projekt lényegével, célkitűzéseivel.

A fogadalomtétel során az érintettek ígéretet, szándéknyilatkozatot tesznek arra vonatkozóan, hogy:

- emlékezteti családtagjait, barátait és kollégáit arra, hogy különösen óvatosan közlekedjenek az utakon,

- figyelmének központjába állítja a biztonságot,

- olyan biztonságosan vezet, amennyire csak lehet, akár a gépjármű, motorkerékpár, vagy kerékpár kormánya mögött ül,

- különös figyelmességet és óvatosságot tanúsít, amennyiben közlekedése során gyalogossal, kerékpárossal, gyermekekkel, idősekkel, vagy lovasokkal találkozik,

- olyan sebességgel közlekedik, mely a jogszabályi előírásoknak és a biztonságosság követelményeinek egyaránt megfelel,

- fokozott figyelemmel vezet, amennyiben iskola mellett, vagy olyan hely közelében halad el, ahol sok gyermek található,

- soha nem vezet szeszes ital fogyasztását követően és vezetése előtt nem szed kábítószert/gyógyszert, mely befolyásolhatják a biztonságos közlekedést,

- mindig használja a biztonsági övét és biztosítja azt, hogy a vele utazók is mindannyian védetten utazzanak,

- olyan körültekintően vezet, amennyire csak lehetséges és megtartja a biztonságos követési távolságot,

- nem engedi, hogy a járműből, illetve a környezetből érkező ingerek, valamint saját gondolatai elvonják a figyelmét a vezetéstől

- nem használ mobil telefont vezetés közben,

- utasai felé jó példát mutatva nyugodtan és biztonságosan vezet.

 

Szánjon rá Ön is egy percet, csatlakozzon e nemes kezdeményezéshez, kifejezve ezáltal, hogy az emberi életek megmentését, a közúti balesetek megelőzését Ön is fontos feladatnak tartja!

Az EDWARD Day keretében összesen tíz rövid közlekedésbiztonsági spot is készült, melyeket 2016. szeptember 01-től honlapunkon is láthatnak az érdeklődők. Ezek a video spotok magyar feliratúak, és a közúti közlekedésnek, a közlekedés biztonságának a legfontosabb területeit érintik.

A film témájaként szerepel a gyorshajtás, a biztonsági öv használata, az alkohol és a kábítószerek veszélyei a vezetésre, továbbá a fáradtság, a figyelmet elvonó tényezők, a védtelen közlekedők, az egyéb kockázatos magatartások, valamint a gyermekek biztonsága.

Aki megtartja a videofilmek által közölt üzeneteket (közlekedési szabályokat és fontos tanácsokat), valóban hozzájárul ahhoz, hogy 2016. szeptember 21 valóban közúti áldozatok nélküli nap legyen Európában. Mert a cél eléréséhez a jó szándéknál jóval több kell: a közúti közlekedők (valamennyi közúthasználó) akarata, hozzájárulása, szabálytisztelő és nem utolsó sorban defenzív magatartása.

 

Háttér

Az EDWARD projekt meghirdetésére 2016. május havának második felében a TISPOL (European Traffic Police Network) a Dublinban megtartott közlekedésbiztonsági konferenciáján került sor, annak érdekében, hogy csökkenjen a közúti halálozások és sérülések száma az európai utakon. Az előkészítés folyamatában a TISPOL együttműködött és egyeztetett az Európai Bizottsággal, európai politikusokkal, politikai döntéshozókkal, és a közúti biztonsági tevékenységben érintett partnerekkel, s csak azt követően döntött arról, hogy az első közúti áldozatok nélküli európai nap időpontja 2016. szeptember 21 (szerda) legyen.

Természetesen az lenne a kívánatos, ha a jövőben minden egyes nap egy „EDWARD nap” lenne. A TISPOL hisz abban, hogy a közúti biztonsági munka terén végzett célirányos és hatékony együttműködés jelentősen hozzájárulhat a közúti halálesetek és súlyos sérülések számának jelentős és tartós visszaeséséhez, csökkentéséhez.

Az EDWARD projekt első csatlakozói, a Fogadalom első aláírói a TISPOL 2016. májusi konferenciájának résztvevői voltak. Alain Reid, a TISPOL elnöke a program meghirdetésével kapcsolatban az alábbiakat nyilatkozta: „Úgy gondoljuk, hogy az EDWARD projekt nagy hatással lehet a közúti balesetek, halálesetek és sérülések számának csökkentésére Európa-szerte, és egy újabb jelentős energia-löketet adhat a közösségi, nemzeti és helyi szintű közlekedésbiztonsági törekvéseknek. Reményeink szerint az EDWARD ösztönözni fogja a közúthasználókat saját közlekedési magatartásuk felülvizsgálatára, javítására. Végtére is, a járművezetők magatartása jelenti a legnagyobb akadályát annak, hogy a 2020-ra kitűzött közlekedésbiztonsági célok teljesüljenek”. (Megjegyzés: a hatályos európai uniós programokban meghatározott közlekedésbiztonsági célkitűzés: a közúti halálos áldozatok számának felére csökkentése 2010 és 2020 között)

Violetta Bulc asszony, az Európai Bizottság közlekedésér felelős biztosa is elismeréssel nyilatkozott az EDWARD projekt meghirdetéséről, valamint céljáról: „Teljes mértékben támogatom ezt a nagyszerű kezdeményezést. Ez egy igazán kiváló példa arra, hogyan lehet összekapcsolni a végrehajtási és a tájékoztatási tevékenységeket. A Közúti Áldozatok Nélküli Európai Nap a víziónk a jövő minden egyes napjára.”

A European Day Without A Road Death rövidfilm megtekinthető itt:

https://www.tispol.org/edward

  


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...