Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Biztonsági öv ellenőrzések Európában
2016-09-13 13:14 | GI
A TISPOL „Seatbelt” kampánya keretében hazánkban keddtől csütörtökig, Európában viszont egész héten fokozott biztonsági öv ellenőrzésre számíthatnak a gépjárművezetők és utasaik.

A TISPOL (European Traffic Police Network) őszi első nemzetközi akciója a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzésére irányul. A TISPOL több mint tíz éve szervez hasonló akciókat, így „Seatbelt” kampány tradicionálisnak tekinthető az európai ellenőrzések sorában. A kampányban részt vevő országok magas száma következtében az akció az „öreg kontinens” jelentős részére kiterjed (várhatóan 28 ország vesz részt az akcióban).

A kampány jellegzetessége, hogy a TISPOL-hoz tartozó tagállamok rendőri szervei egy időben, azonos szempontok alapján ellenőrzik a járművek vezetőit. Magyarországon a fokozott ellenőrzések 2016. szeptember 13-tól 15-ig, azaz keddtől csütörtökig tartanak. A három nap során a járművezetők az ország bármely pontján – a fővárosban és vidéken egyaránt - számíthatnak célellenőrzésekre.

Az ellenőrzés tapasztalatait a rendőrség összesíti, majd az eredményeket megküldi a TISPOL Műveleti Csoportja, mely európai szintű értékelést készít.

A biztonsági övhasználat fontosságának kihangsúlyozása része az úgynevezett EDWARD Day) program által kiemelt fontosságúnak tartott területeknek. A 2016. szeptember 21-ére a TISPOL által meghirdetett program fő célkitűzése, hogy aznap senki ne veszítse életét az európai utakon. (EDWARD = European Day Without A Road Death)

Az EDWARD Day biztonsági övhasználattal készített rövid spotja megtekinthető itt!

 

HÁTTÉR

A TISPOL ’Seatbelt’ nemzetközi szintű ellenőrzés hátterében az áll, hogy a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, valamint a motorkerékpáros bukósisak használatának elmulasztása a gyorshajtást és az ittas vezetést követően a közúti tragédiák bekövetkezésének harmadik legfőbb oka Európában.

A biztonsági öv igazoltan életmentő eszköz, még lassú haladási sebességgel bekövetkező ütközések esetén is védi életünket, testi épségünket. Mindezeken túl az öv használata nélkül az olyan más passzív védelmi megoldások, mint például a légzsák sem fejtik ki kedvező hatásukat, sőt, akár súlyos, vagy szélsőséges esetben akár halálos sérüléseket is okozhatnak. (a biztonsági öv használatának elmulasztása egyike a közutak legfőbb gyilkosainak – az Európai Bizottság szóhasználatában!)

A felmérések alapján hazánkban a biztonsági övet egyre több gépjárművezető és utas használja, ugyanakkor ez az arány még korántsem elfogadható, s elmarad a legfejlettebb közlekedésbiztonsággal rendelkező EU tagállamokban tapasztalható állapotoktól. (pl. Svédország, Egyesült Királyság, Hollandia, Németország)

A három pontos biztonsági övet egyes szakértők egyenesen az emberiség történetének legfontosabb biztonságtechnikai fejlesztésének tartják. A svéd Nils Bohlin által az 50-es években kifejlesztett „V” alakú övnek az eltelt bő fél évszázadban szerény becslések szerint is legalább egymillióan köszönhetik az életüket.

Vitathatatlan, hogy a biztonsági öv a mai napig az autók legelterjedtebb és legfontosabb biztonsági, utasvédelmi berendezése, s minden más – jármű belterében alkalmazott – passzív biztonsági megoldás alapja (mint pl. a légzsák, övfeszítő stb.).

A biztonsági öv a passzív biztonsági eszközök családjába tartozik, mely jelentősége nem a baleset elkerülhetőségében, hanem a már bekövetkezett baleset következményeinek a csökkentésében jelentkezik.

A szakemberek úgy tartják, hogy közúti baleset bekövetkezése esetén általában három, egymástól jól elkülöníthető ütközés valósul meg. Az első akkor következik be, amikor a balesetben érintett jármű egy másik járműnek, ill. szilárd tárgynak ütközik (pl. fának, kerítésnek, egyéb műtárgynak). Ezt követően kerül sor a második ütközésre, amikor a gépjármű utasterében tartózkodó személy(ek) teste hirtelen és nagy erővel előrelendül, s övhasználat hiányában valamely testrészük a műszerfalnak, kormánynak, szélvédőnek, üléstámlának stb. ütődik. A harmadik ütközés során az emberi belső szervek nekiütődnek a bordáknak, egyéb csontoknak, vagy éppen más belső szerveknek.

A fentiek alapján a biztonsági öv – mint passzív védelmi eszköz – a másodikként leírt ütközés hatásaitól védi meg a használóit.

  


Vissza
  • Magyar rendőrtiszt a TISPOL...

    Zsinkai Elvira r. őrnagy személyében magyar tagja lett a TISPOL Végrehajtó...  

  • Uniós tagállamok...

    A legjobb közlekedésbiztonsági mutatóval az Egyesült Királyság rendelkezik, míg a bolgár és a román utakon a legnagyobb a halálozási...  

  • Minden esetben...

    Új preventív kampányt indított Nógrád megyében a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság Városi Balesetmegelőzési...