Figyelem!

A cikk egy évnél régebben készült, a benne szereplő adatok és tények a megírás idejének helyzetét tükrözik.
Megkezdődött a tanév
2016-08-30 09:39 | GI
A rendőrség a 2016/2017-es tanévben is folytatja hosszú évek óta folyó tanévkezdeti kampányát.

Az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) a gyermekek védelmét, a közlekedési nevelő munkában való aktív részvételt évtizedek óta kiemelt feladatának tekinti. „Az iskola rendőre” program - amelyet 2008. szeptember 1-jén kezdett meg a rendőrség -, a mostani tanévben is folytatódik. Célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése, a gyermekek biztonságát veszélyeztető egyéb tényezők felderítése, megszüntetése.

A helyi rendőri szervek a tanév megkezdése előtt valamennyi frekventált helyen lévő oktatási intézmény közvetlen környezetének közbiztonsági, közlekedési és bűnügyi helyzetét áttekintették és elemezték. Szeptember hónapban - a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában - kiemelt rendőri jelenlétet biztosít a rendőrség és a polgárőrség azon általános iskolák környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt. A két szervezet demonstratív jelenléttel kívánja elősegíteni a gyermekek biztonságos közlekedését, fokozott figyelmet fordítva a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhely megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és gyermekülés kötelező használatára.

A tanév során az iskolarendőr rendszeres kapcsolatot tart a tanintézmény vezetőségével, a diákokkal. Meghívás esetén jelen lesz a jelentősebb rendezvényeken (tanévnyitó, tanévzáró, fogadóóra, szülői értekezlet). Az iskolarendőr nevét, elérhetőségét a programban résztvevő iskolákban plakáton tesszük közzé. A 2016/2017. tanévben több mint 2900 oktatási intézményben közel 2200 rendőr kezdi meg iskolarendőri szolgálatát. Idén 1560 iskola tanévnyitóján képviselteti magát a rendőrség.

Az ORFK-OBB a program végrehajtását 5000 iskolarendőr plakáttal, 100 ezer foglalkoztató füzettel (eső osztályos tanulók részére), és 5000 pedagógus naplóval támogatta, mely kiadványokat az iskolarendőrök juttatják el a programban részt vevő oktatási intézményekbe. Ezen kívül Budapest területén 120 helyszínen city-ligh plakátokon hívja fel az ORFK-OBB a közlekedők figyelmét a tanévkezdés közlekedésbiztonsági veszélyeire. 

„Az iskola rendőre” program keretében tovább folytatjuk a „SuliMoped” programot, valamint a felmenő rendszerű közlekedésbiztonsági vetélkedőket. A „SuliMoped”program tantervi órakereten kívül, többnyire e-learning képzés keretében valósul meg, amely összesen ezer - 8. osztályos általános iskolai - diák képzését jelenti. Az eredményes végrehajtás érdekében az ORFK-OBB az előző években beszerzett személygépkocsikat, segédmotoros kerékpárokat, utánfutókat, valamint személyi védőfelszereléseket továbbra is a program rendelkezésére bocsátja.

A tanévkezdeti kampány részleteit az ORFK a 2016. augusztus 29-én megtartott sajtótájékoztatón jelentette be. A sajtóeseményen ismertetésre kerültek továbbá a bűnmegelőzési célzatú DADA és ELLEN-SZER programok, a drogprevenciós összekötő tiszti szolgálat, valamnt az Országos Polgárőr Szövetség tervei és programjai az iskolások közlekedésbiztonságának fokozásával kapcsolatban („Fogadj örökbe egy zebrát” program folytatása stb.).

Utóbbi programokról és eseményekről itt olvashat többet:

http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/baleset-megelozes/aktualis/iskolakezdes

  


Vissza
  • Európai szintű tehergépkocsi és...

    A legnagyobb közúti gépjárművek forgalmát ellenőrzik kontinensünk országaiban egy héten át, közöttük Magyarországon...  

  • Ötödével csökkent a halálos áldozatok...

    A személysérüléses közúti balesetek, a halálos áldozatok, valamint a sérültek számának csökkenése jellemzi 2019. első hat hónapjának baleseti...  

  • Új uniós...

    A közúti közlekedésbiztonsági adatszolgáltatás rendszere jelentős átalakítás előtt áll. Jövőre hét új teljesítménymutató bevezetése...